Ovaj tjedan u tehničkom postu srijedom pokazala sam kako uzgojiti klice graha pa evo danas jedan slasni i jednostavni recept kako ih upotrijebiti.Sukjunamul je korejska riječ za klice mung graha koje su tamo jedna od osnovica prehrane, a bap druga osnovica – riža. Sa tako lijepim i čistim platnom moguće je naslikati najljepše slike.
Ovo je jelo koje je izvrstan doručak, ručak ili večera jer je izdašno, vrlo slasnog umami okusa i brzo se priprema. Također je vrlo prilagodljivo vašem ukusu tako da može biti više ili manje začinjeno, posluženo uz različite dodatke po želji i izuzetno jednostavno povećano ili čak smanjeno na veličinu predjela za vašu korejsku večer s prijateljima.
Potrebno (1 porcija):
1/3 šalice riže (oko 65 g)
2/3 šalice (160 ml) vode za kuhanje riže
prstohvat soli
Pola količine klica koje smo uzgojili po prethodnom receptu (oko 80 g)
1 mladi luk
manji češanj češnjaka
1 žličica ribljeg (ili soja) umaka
1/2 žličice ulja od prženog sezama
Za posluživanje:
1 jaje pečeno na oko, do razine kuhanosti koja vam odgovara (tekući žumanjak ili posve zgusnuto)
1/2 žličice prženog sezama za dekoraciju
1 žličica gochujang paste (fermentiranog umaka od sušene paprike)
Postupak:
Za početak temeljna lekcija za kuhanje riže metodom apsorpcije: Odvagnite i isperite rižu (2 puta je obično dovoljno da voda bude bistra). Stavite u posudu za kuhanje sa dvostrukom količinom vode i prstohvatom soli i pustite da zavrije na srednoj vatri. Čim jer zavrijelo pomiješajte, poklopite i smanjite vatru na najmanju – i namjestite sat da zvoni za 10 minuta. Kad sat zazvoni ugasite vatru ALI NE OTVARAJTE POSUDU S RIŽOM. namjestite sad na još 10 minuta i za to vrijeme ostavite rižu da se odmara u zatvorenoj posudi. Kad istekne drugih 10 minuta otvorite posudu i vilicom razrahlite rižu koja je sad savršeno skuhana!
Klice blanširajte u provreloj vodi 20-30 sekundi, ocijedite pa prebacite odmah u zdjelu hladne vode da zaustavite kuhanje. Isperite koji put, pri čemu će kožice graha skliznuti sa klica i dobro ocijedite pa pomiješajte s marinadom od nasjeckanog mladog luka, usitnjenog češnjaka, ribljeg umaka i sezamova ulja.
Poslužite rižu u niskoj zdjelici, na vrh stavite klice u marinadi (usipajte i svu marinadu) i okrunite lijepim pečenim jajetom. Ukrasite prženim sezamom i poslužite uz malu žličicu gochujanga.
Smažite!
Ovo je jedan kompletno slastan obrok, jakog umami okusa i bogate arome prženog sezama i fermentirane paste od lagano ljutih crvenih paprika – jelo koje od početka izaziva kompletnu nevjericu koliko ukusno i zadovoljavajuće može biti nešto tako zdravo i jednostavno – prava porcija i pol!
ALI ČEKAJ DERZA, KAJ BUMO MI KOJI NEMAMO SVE TE KOREJSKE KEREFEKE U SVOJOJ ŠPAJZI?!
Za ekipu koja je tek u postupku nabavke kerefeka, za što toplo preporučam Pekinšku Patku jer imaju lijepi izbor po pristupačnim cijenama, evo domaće inačice okusa koja je podjednako slasna:
Na porciji skuhane riže ili čak ječma poslužite blanširane klice pripremljene po gornjem postupku pomiješane sa jednim filetom inćuna izgnječenim u žlici i pol kvalitetnog maslinova ulja, veći usitnjeni češanj češnjaka i na vrh stavite popržene sjemenke suncokreta. Jaje je opcionalno.
ili pak:
Na tavi hrskavo popržite na sitne kockice nasjeckanu kriškicu mesnate, dimljene slanine sa prstohvatom soli i papra. Složite rižu, na rižu blanširane klice, a odozgo prelijte hrskavu slaninu sa svim sokovima koje je pustila. Nakapajte ljutim umakom po izboru i posipajte prženim sezamom. Navalite!
Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo!
6 misli o “Sukjunamul-bap ili začinjene klice mung graha sa rižom”