Hrskavi kruščići

Ponavljajući motiv u mojoj kuhinji, a posljedično i na ovom blogu, je upotreba istih pristupačnih namirnica da bi se promjenom tehnike dobilo nešto novo i zanimljivo. Ponekad je teško uopće povjerovati koliko male promjene mogu donijeti raznolikosti i veselja – ali donose!

U zadnjih nekoliko tjedana bolujem od prezauzetosti, što je vjerujem učestala boljka među svima nama, pa muku mučim pokušavajući se inspirirati za kuhanje. Sinoć prije spavanja tako sam naletjela na novi video jedne od mojih omiljenih youtuberica emmymadeinjapan koja je pravila Fry bread – odnosno isprobavala kućnu pripravu navajo pogačica koje se poslužuju uz različite dodatke, kao obrok na pola puta između sendviča i hrskavog takosa. Gledajući je pomislila sam da želim isprobati tu ideju, a kako već odavno nismo skuhali nešto ispirirano mojim youtuberima (stvarno moram ponoviti onaj slasni roti s jetricama i graškom) ovo mi se učinilo kao odlična ideja.

Za ovu priliku ja sam malo prilagodila recept uklanjajući šećer i upotrijebivši pola integralnog brašna u mini porciji, ali preporučam da isprobate i Emmyn recept i pogledate ostale detalje u njenoj, bogatijoj verziji. U ovim krajevima recept sličan njenom su mađarske langošice, no one zahtijevaju vrijeme za dizano tijesto, dok su ovi hrskavi kruščići pogonjeni praškom za pecivo beskvasni i brzi, a također i hrskavi i slasni.

Potrebno (2 porcije, 4 kruščića):
50 g integralnog brašna (mljevene cijele pšenice)
50 g bijelog brašna
prstohvat soli
1/4 žličice praška za pecivo
dovoljno vode da umijesite meko tijesto
ulje za prženje

Dodaci za posluživanje: namazi, salate i naresci po želji. Sami kruščići su veganski pa ako odaberete i takve dodatke – poput dinstanih gljiva, paštete od soje ili zapečenog graha – cijeli obrok će biti veganski.

Postupak:
U zdjelici brašna izmiješajte sa soli i praškom za pecivo pa dodajući malo po malo vodu zamijesite meko tijesto. Količina vode ovisiti će o odabranom brašnu, ali i vanjskim uvjetima poput temperature i vlage pa dodajte malo po malo i mijesite dok ne dobijete lijepu glatku kuglu. Cijeli postupak traje oko 5 minuta, nije potrebno dugo mijesiti. Gotovo tijesto pokrijte poklopcem i ostavite da odmara 10 minuta.
U međuvremenu prostrite stol i pronađite dodatke uz koje ćete poslužiti krušćiće. To može biti doslovno bilo koje povrće, salata, namaz, narezak ili ostatak od prethodnog obroka.
Kad prođe 10 minuta (može i do pola sata) podijelite kuglu tijesta na 4 komada i razvaljajte u okrugle pogačice promjera oko 15 cm.

 

Za prženje ugrijte ulje (ja imam ovo koje procijedim kad se ohladi pa ga držim u staklenki na dnu hladnjaka do sljedeće prilike) u tavi ili drugoj pogodnoj posudi na srednje jakoj vatri i tek kad bude vruće (zaronjeni kraj kuhače ili drveni štapić izazvati će neprekinuti niz mjehurića da se diže iz ulja) spustite jednu razvaljanu pogačicu da se peče. Ako je ulje dovoljno vruće pogačica će se odmah napuhati u žustro ključajućem ulju, pa pazite i budite blizu da je za 20-ak sekundi okrenete. Vatra treba biti dovoljno vruća da se pogačice dosta brzo peku, da budu hrskave, a ne osušene. Ako upotrijebite samo bijelo brašno, pogotovo sa malo šećera, boja će im biti puno ljepša, zlatna, a ove integralne neće znatno posmeđiti.
Nakon prženja ocijedite ih na kuhinjskom papiru nekoliko trenutaka pa…

poslužite!

Hrskavi kruscici_posluzeno

Ovi su kruščići baš ono što sam željela. Hrskavi su i slasni od prženja u dubokom ulju, ali nisu masni ni prebogati. Ja sam ih za ovu priliku poslužila uz sir sa vlascem, grah salatu, kobasice i sukjunamul (salatu od klica mung graha) u stilu koji bi se oko svijeta mogao nazvati banchan, tapas ili meze to jest mali zalogaji koji čine veći obrok – i bilo je sjajno!

Hrskavi kruscici_zalogajHrskavi krušćić sjajna je podloga za veći sendvič, ali također lako ga je izlomiti i njime grabiti druge dodatke, i već razmišljam kako ću ovo zanimljivo otkriće upotrijebiti za razna umakanja i oblaganja.

Također, pržeći ove pogačice palo mi je na pamet kako bi također bilo sjajno razvaljati cijeli komad tijesta odjednom pa ga narezati, bilo uz pomoć noža ili kalupa za kekse, na manje komade i te manje komade poput čipsa ispržiti u ulju kao podloge za kanapee.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako se vama svidjelo 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s