Kako uzgojiti klice graha

Kad vrijeme vani postane kilavo i zelena se može naći samo u susjedovim čempresima ili kičasto aranžiranim božikovinama ja otvorim sezonu klica. I to ne klica gripe i prehlade nego klica graha, soje, lucerne ili sjemenki gorušice.

Mnoštvo se grahorica, žitarica i sjemenki može isklijati i većina je izvrsnog okusa i vrlo zabavna, razveseljujuća izgleda koji obogaćuje svaku trpezu. Najpoznatija i najčešće konzumirana klica na svijetu klica je mungo graha, a također vrlo je slasna i nevjerovatno isplativa. Zeleni i sitan grah tako daje čak učetvrtostručenu biomasu za samo 4 dana uz nježan okus i prijatnu hrskavost. Može se jesti sirov ili kratko termički obrađen pa se često dodaje vok jelima i juhama pri kraju pripreme ili se kratko blanširan poslužuje kao jestiva dekoracija.

Čak i u doba godine kad u dućanima nema nikakvog svježeg povrća koje nije prešlo tisuće kilometara da se nađe na vašem stolu možete jelovnik obogatiti klicama jer sve što za njih trebate je šakica suhog sjemenja, prazna staklenka, i nešto vode.

Potrebno (za 2 porcije):
30 g (2 žlice) mungo graha
staklenka od 750-1000 ml
gumica za zimnicu i komad papirnatog ručnika ili gaze

Postupak:
Odmjerite dvije žlice graha u praznu, čistu staklenku. Isperite grah i zatim natočite u staklenku toliko vode da ga voda potpuno pokrije, pa i dođe oko 2 prsta preko vrha graha. Namočite tako grah preko noći (ili preko dana dok ste na poslu). Na vrh staklenke gumicom učvrstite komad papirnatog ručnika ili gazu, da ne bi upala kakva buba.

Za 8-12 sati odlijte vodu, čistom vodom isperite grah, iscijedite svu vodu i na vrh staklenke gumicom opet učvrstite komad papirnatog ručnika ili gazu. Nemojte zatvoriti staklenku poklopcem! Neka grah diše dok bude klijao, negdje u mirnom kutu kuhinje, izvan direktne svjetlosti.

Svakih 8-12 sati ponovo isperite grah, iscijedite svu vodu i vratite gazu na vrh – sve dok klice ne dosegnu veličinu koju želite – za što će vam trebati ukupno 3-5 dana.
Ako želite klice spremiti u hladnjak, gdje ih možete držati još 4-6 dana prije upotrebe, zadnje ispiranje neka bude 12 sati prije nego što spremite klice u hladnjak. Tako će zadnjih 12 sati rasti “bez vode” i dovoljno će se osušiti da ne budu mokre za spremanje u hladnjak. U hladnjaku će nastaviti rasti, no polako, i biti će lijepo hrskave.

klice-graha_dan-cetiri2Od 30 grama graha tako za 4 dana možete dobiti 140 grama klica spremnih da vlaknima, vitaminima, mineralima i proteinima obogate vašu prehranu,  donoseći istovremeno vrlo malo kalorija (30 Kcal/100g klica).

klice-graha_masa-na-kraju
Od 30 g graha (mala posuda) za 4 dana dobije se OOOvoliKO klica!

Nadam se da ćete se odlučiti isprobati klijanje i da će vam se klice toliko dopasti da se odlučite dodati ih u salate, proljetne rolice, na odreske, u juhe i u pržene tjestenine iz voka jer svaku će od tih porcija učiniti pravom porcijom i pol.

Isprobajte, uživajte i javite što ste s klicama skuhali!

NOVO! Još jedna isprobana metoda uzgoja, uključujući nove slike, dostupna u postu “Klice mung graha – novi uzgoj“.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Kako uzgojiti klice graha”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s