Moje najbolje kuhinjske investicije ove godine – inspiracija za poklone

U ovom vremenu kupovanja poklona željela bih reći par riječi o stvarima koje mislim da su mi bile najbolje kuhinjske investicije ove godine za što se nadam da će vas prvo informirati, a onda možda i inspirirati da nekome tko uživa pripravljati hranu (ili možda sebi) kupite sličan poklon – bilo za dugotrajno korištenje ili za otvaranje novih vidika. Ovaj post nije sponzoriran već iznosim mišljenje o stvarima koje koristim i mjestima gdje sam ih kupila. Perspektiva iz koje iznosim ovo mišljenje je perspektiva osobe koja često i s užitkom kuha za jednog (tj. za sebe), ali također priprema jela za tinejđerku i goste koje rado primamo.

1. Raspršivač za ulje – ovo je bočica u koju se može natočiti ulje po želji i koristeći jednostavan mehanizam stvaranja pritiska (“pumpanjem”) ulje se može raspršiti po hrani ili posuđu. Dugo sam promišljala trebali mi ovo uopće, ali otkad sam ga kupila mogu reći da je to bila izvrsna investicija: vrlo je jednostavno za korištenje i višestruko smanjuje količinu ulja koju potrošim na mašćenje posuda, a također je izvrsno za lagano namastiti povrće za pečenje u pećnici, kokice da bi se aromatizirale začinima ili peciva za tostiranje. Kad ga nisam imala mislila sam da će raditi samo rijetke zadatke, no istina je da ga koristim svaki dan i da je čvrste izrade, pouzdano i vrlo praktično, pogotovo za ljude koji paze na unos masnoća – a ne žele se odreći privlačne i ukusne hrane. Svoju sam kupila u Coincasa dućanu u WestGate Shopping City-ju za oko 130 kuna (dobila sam popust u jednom od noćnih vikend specijala, a proizvođač je Giannini) a znam da sličnih ima i u Müller dućanima.

2. Željezna tava za palačinke – nisam ni znala koliko mi treba ova tava! Iako je za održavanje kovanih i lijevanih željeznih tava potrebno malo više znanja i specifično održavanje imati kod kuće ovakvu tavu pravi je blagoslov. Vruća i namašćena ova tava je instrumentalna za pripremu predivnih palačinki, sa ili bez jaja, baš kao i divnih omleta, kineskih palačinki s mladim lukom ili mesa divne karamelizirane korice. Tost spravljen na ovoj tavi aromatičan je, hrskav i predivne boje, a tortilje i slični plosnati kruhovi peku se brzo i imaju odlične točke karamelizirane slasti. De Buyer Blue steel tava s promjerom 24 cm kupljena je za 127 kuna u Lonci&Poklopci, dućanu u kojem bih živjela da mogu jer mi je preeeekrasan.

3. Mini tava za jedno jaje – ova tava nije samo za jaje! Štoviše, ova je tava genijalni pomoćnik za mnoštvo sitnih priprema; od prženja sjemenki za završno ukusno ukrašavanje juha, salata ili azijskih jela do pripreme savršenih omleta za sendvič, faširanaca i malih porcija škrobnih umaka. A tek porcija banana foster za jednoga! Ako je uspijete upariti sa 14 cm staklenim poklopcem (ili u nedostatku istog napravite poklopac od alu-folije) kompletić za brze pripreme biti će savršen jer se uz pokrov u njoj lako pripremaju i poširana ili jela čija se priprema temelji na metodi “zapeci pa skuhaj u pari” – što daje savršene kremaste žumanjke ili sočne popečke. Kupila sam ju u IKEI za 29.90 kuna.

4. Gochujang – korejska fermentirana pasta od čili paprika. Ovo mi je definitivno otkriće godine! Svileno glatka i duboke, sjajnobordo boje, ova je začinjena pasta izvrsna stvar za dodati u najširi raspon jela. Ja znam da je napravljena od paprike, ali čak i sa tim znanjem  paprika nije prva stvar na koju pomislim kad razmišljam o okusu ove paste. Snažnog je umami okusa, što je riječ koja opisuje slasno-slano-kompleksni okus radi kojeg mi potekne slina i kad samo mislim o tome. Kao ljubitelju ljutog ova mi je pasta samo začinjena, ali ne i ljuta, a njena ljepljiva gusta tekstura odlična je i za rastapanje u vrućim jelima i za dodavanje na kraju pripreme. U Pekinškoj Patki 500g za 37 kuna.

5. Gluten – Znam, znam, izražavati ljubav glutenu u današnjem trenutku vrlo je nepopularno – ali nismo svi osjetljivi na gluten, a još manje celijakični i ja imam sreću da mladunče i ja možemo bezbrižno uživati u domaćem seitanu (možda i u obliku kobasica), ili predivno pufastim pšeničnim kruhovima i pecivima poput ovih peciva za hamburger. Zašto je gluten tako super? Jer je prilagodljiv i sjajan pomoćnik koji poboljšava kvalitetu kruhova od dizanog tijesta unapređujući strukturu tijesta i dajući meke, spužvaste i snažno dignute kruščiće – čak i kad je mnogo brašna od cjelovitog zrna u receptu. Uz dodatak začinjenih tekućina i obogaćujućih namirnica poput graha, gljiva, luka ili cikle od glutenskog se brašna mogu izraditi predivna vegetarijanska tijesta koja mogu ponosno stajati uz bok mnogim salamama i kao pravo proteinsko bogatstvo proširivati jelovničku lepezu opcija. U Tvornici Zdrave Hrane pšenični gluten dostupan je po 18kn za 500 g.

U današnjem tehničkom postu srijedom nije bilo recepta, ali bila je pregršt stvari koje vam mogu pomoći da dođete do svoje, najbolje porcije i pol – pa ako štogod isprobate želim vam da uživate i nek’ vam je u slast! I javite kako ste zadovoljni 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

4 misli o “Moje najbolje kuhinjske investicije ove godine – inspiracija za poklone”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s