Klice mung graha – novi uzgoj

Prije nekoliko mjeseci pokazala sam vam kako uzgajam klice mung graha (i kasnije kako ih upotrijebiti za ukusni korejom inspirirani doručak). U ovu srijedu kao tehnički post željela bih vam pokazati novu tehniku uzgoja klica koju sam otkrila u međuvremenu.

Ova tehnika nije moj izum već sam je otkrila kod Maangchi, youtube-rice koju obožavam gledati kako radi prekrasnih recepata tako i njene dražesne i druželjubive prirode. U njenom tutorialu ovdje možete vidjeti kako ona uzgaja klice mung graha, ali u velikoj količini i velikoj posudi. Ja sam njenu tehniku samo prilagodila za manju količinu graha, taman koliko mi treba za dvije raskošne porcije začinjene salate ili dodatak brzo prženom povrću ili pak pad thai složencu. Bez obzira što ste naumili kuhati sa klicama ova nova tehnika dati će vam duge, hrskave i ravne klice, mnogo sličnije onima koje se uobičajeno mogu vidjeti u stranim dućanima i receptima. Okusom su, naravno, posve iste onima iz prvog posta o uzgoju klica.

Pravi se klik u mojoj glavi dogodio kad mi je sinulo da je rešetkasti umetak u kojem se kupuje albuminski sir (riccota) genijalna prozračna posuda za klice jer ih ne moram izvrtati da bi ih zalila. Kako imam nekoliko tih umetaka jer obožavam Vindijinu Bovi skutu, a ponekad i sama radim rikotu od sirutke koja preostane od cijeđenog jogurta ovaj sam eksperiment morala odmah isprobati,…a onda još jednom i još jednom i sad je uvijek jedna “tura” u pripremi.

Potrebno:
30 g (2 žlice) mungo graha
Kantica od sladoleda
mala zdjelica
cjedilo za albuminski sir
gumica za zimnicu i komad papirnatog ručnika (za pričvrstiti na vrh kantice)
voda

Postupak je isti kao i prije:
prvo namočite grah u vodu, preko noći ili do 24 sata – a zatim ga zalijevajte svakih nekoliko sati dok ne narastu klice poželjne veličine za što će vam trebati od 4 do 7 dana. Nakon toga ponestaje im hrane te će daljnim održavanjem bez tla zapravo kopniti i trunuti, umjesto napredovati.
mung klice_mepOno što je različito od postupka iz prošlog posta je to da klice ne treba prevrtati da bi se ocijedile jer se kroz cjedilo lako ocijede i u smjeru zalijevanja. Mala zdjelica služi tome da je umetnete pod cjedilo čime drži klice na suhom, dobro ocijeđene između dva zalijevanja.

Kantica od sladoleda služi kao ugodna tamna sobica koja drži sve na kupu i pruža sigurno mjesto za rast bez propuha, buba ili prevrtanja.
mung klice_naslovna
Na kraju dobijete ovakve krasne klice, jedno 12 centimetara duge, koje bar 6 sati od posljednjeg zalijevanja možete požnjeti i spremiti u kutiju obloženu papirom u hladnjak. Niska će temperatura usporiti rast i klice će u takvom okruženju još 7-10 dana biti odlične za salatu, stir-fry, sendvič ili dodatak nekoj drugoj porciji i pol.
mung klice_pohrana
Hrskave, slasne i jednostavne kako za uzgojiti tako i za pojesti ove su klice idealne da ih isprobate i javite kako su vama uspjele.

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

3 misli o “Klice mung graha – novi uzgoj”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s