Umak od gljiva, graška i rajčice

Kremasto i mirisno, brzo i jednostavno – to želim pojesti i sve to ima današnji recept!

Bilo da želite aromatičnošću izbjeći masnoću i kalorije ili želite očistiti frižider i usput ukusno jesti danas vam preporučam ovaj umak od gljiva, graška i rajčice. Možete ga poslužiti uz rižu ili tjesteninu, no također i uz naan (kao ovaj brzi sa celerom) ili uobičajenog pratitelja indijske kuhinje – chapati kruh.

Za ovaj umak inspirirala sam se Indijom i začinskim mješavinama koje su tipične za indijsku kuhinju, ali on nije snažno začinjen i prilagođen je zapadnom nepcu. Ako mislite da je vaše željno i spremno na više aroma slobodno udvostručite donje količine začina i dodajte četvrt do pola žličice čilija.

Potrebno (1 porcija):
žličica ulja
po pola žličice sjemenki kumina, gorušice i korijandra
červrt žličice kurkume
pola manjeg luka
češanj češnjaka
komadić đumbira (oko pola cm)
sol, papar
pola manje konzerve rezane rajčice (200g)
100 g šampinjona (po mogućnosti sitnijih)
50 g smrznutog graška

Za posluživanje prilog po želji, ovdje 50 g riže skuhane apsorpcijskom metodom.

Postupak:
Pristavite rižu da se kuha i prikupite sve sastojke za umak. Očistite i usitnite luk, češnjak i đumbir, prerežite gljive.
U prikladnu posudu stavite ulje i na njemu popržite začinske sjemenke da se probude arome i zapucketaju.
Dodajte luk, češnjak, đumbir i kurkumu i miješajući pržite minutu-dvije da lukovi omekšaju, a smjesa lijepo zamiriše.
Dodajte pola konzerve rajčice (naravno, u sezoni slobodno upotrijebite nekoliko svježih zrelih rajčica nasjeckanih na manje komade, po želji i oguljenih) i gljive. Posolite, popaprite, dobro izmiješajte i pokriveno kuhajte na srednje laganoj vatri 8-10 minuta. Na početku smjesa će izgledati suha, ali gljive će ubrzo pustiti vodu pa pokušajte ne dodavati još tekućine.

Nakon 8-10 minuta dodajte grašak, promiješajte pa kuhajte još 4-5 minuta da se grašak skuha i sve bude vruće.
Dotjerajte okus – možda još malo soli, papra ili dobar prstohvat čilija?

Poslužite!

Umak od gljiva_sve spremnoOvo je jelo prekrasnog mirisa i izuzetno privlačnog izgleda. Gljive, luk, rajčica, češnjak – svi ti sastojci osiguravaju snažni umami okus i sigurno vas neće ostaviti ravnodušnima, a možete ga ponuditi i prijatelju veganu ili vegetarijancu baš kao i poslužiti uz kakvu pečenu kobasicu za keto varijantu.

Umak od gljiva_posluzenoJa sam večeras odabrala bijelu rižu za posluživanje zbog fotkanja i kontrasta, ali ovaj je umak sjajan sa porcijom špageta ili soba (heljdinih) rezanaca. Mirisno i slasno, bogato okusom, ali ne i kalorijama, idealno za brzu večeru, ali također i kao brzo spremljen ručak za ponijeti na posao.

Umak od gljiva_zalogajIsprobajte ga i vi! Uživajte i neka vam je u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s