Salata od kus-kusa i leće

Kuk-kus izmiješan sa slasnim dodacima i poslužen na postelji od salate savršen je deset-minutni obrok koji spaja ukusno, jednostavno i pristupačno.

Ponekad preko vikenda uživamo previše bogatih obroka pa nam treba predah, a drugi put samo želimo nešto brzo i superukusno čim stignemo s posla. Ovaj je recept ideja za takve dane. Koristimo sitnu tjesteninu kus-kus zato jer se ne kuha već je samo treba preliti vrućom vodom i ostviti deset minuta da omekša, a svi ostali dodaci mogu se prilagoditi sastavu vašeg hladnjaka i smočnice. Predloženi dodaci daju raskošnu, a opet mješavinu koju je lako imati u smočnici i hladnjaku, koja dugo traje i može se upotrijebiti i u mnoštvu drugih kombinacija.

Potrebno (1 porcija, omjeri su samo smjernice):
1/4 šalice* (50 g) sitnog kus-kusa
3/4 šalica (180 ml) vruće vode
prstohvat soli
1/4 konzerve ocijeđene leće ili 1/8 šalice (35g) suhe leće, kuhane (ovdje beluga leća kuhana 30 minuta – skuham je jednom tjedno pa držim u hladnjaku i dodajem u jela po želji)
šaka rikole
1 mrkva, naribana
komadić (10-15 g) feta sira
žličica kapara
1 žlice vode od kapara (salamure)
(opcionalno: žlica finog maslinovog ili bučinog salatnog ulja)

Postupak:
Odmjerite kus-kus u posudu, posolite i prelijte vrelom vodom. Pokrijte i ostavite 10 minuta da omekša.

U zdjelicu za posluživanje dodajte šaku oprane i osušene rikole, naribajte mrkvu (ja sam je ovdje naribala guljačem za povrće na duge trake), ocijedite leću.
Nakon 10 minuta provjerite da li je kus-kus omekšao i ocijedite ostatak vode (ako ga ima). Pomiješajte kus-kus sa lećom i složite na postelju od rikole i ribane mrkve, a zatim na vrh nadrobite komadić fete i rasporedite žličicu kapara. Na kraju nakapajte cijelu salatu sa 1-2 žlice salamure od kapara. Ako koristite ulje nakapajte ga zadnjeg i…

Poslužite!

Salata od kus kusa i lece_posluženoOva brza salata ima slasnu zasitnost ugljikohidrata, a opet nije uopće teška u želucu. Slani dodatak fete i kapara uz leću daje vrlo ugodan kompleksan umami okus, a rikola i mrkva tjeraju na žvakanje što usporava obrok i osigurava mnoštvo nutrijenata i vlakana koja poboljšavaju probavu.

Salata od kus kusa i lece_zalogaj

Ova je salata savršena za svako doba godine, ali u ovom putu prema zimi idealna je kao novi dodatak tjednoj rotaciji recepata jer su sastojci dostupni cijele zime što znači da možete ovaj slasni i cjeloviti obrok pojesti i onda kad u dućanima nema svježeg sezonskog povrća po pristupačnim cijenama.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

*mjerne šalice

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese and German language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj