Jednostavni kukuruzni kruh

Danas je dan kad mi sve ide naopako pa pišem ovaj post kad je još malo ostalo do ponoći, a materijal koji sam za vas pripremila nenadano je otperjao u vječna lovišta.

No, nećemo se dati omesti i prekinuti uobičajeni raspored pa u to ime sama sebi rekoh:

“Pa hajdmo onda da vam pokažem taj spomenuti kukuruzni kruh, koji sjajno ide uz brzi grah s dimljenom kobasicom koji smo kuhali prošle srijede, priprema se u istih 20 minuta i ostaci su odličan desert ili doručak.”

Potrebno (20x20cm kalup):
Suhi sastojci:
120 g kukuruznog brašna
50 g pšeničnog glatkog brašna
1/2 žličice soli
1/2 žličice praška za pecivo
1/4 žličice sode bikarbone

Mokri sastojci:
1 žlica smeđeg šećera
1 žlica ulja
1 jaje
120 ml mlijeka
1/2 žlice jabučnog octa

Opcionalno:
1/4 žličice kajenskog papra

Postupak:
Stavite pećnicu da se grije na 180°C. Nauljite odabrani kalup.
U veću posudu odmjerite sve suhe sastojke. U manjoj pomiješajte sve mokre sastojke. Ulijte mokre sastojke na suhe i sa nekoliko pokreta pjenjačom izmiješajte mokre i suhe sastojke u gustu smjesu. Ja uvijek dodam i kajenski papar koji da malo boje i pojača okus kukuruza, ali zapravo se ne osjeti nikakva ljutina u tijestu.
Gusto tijesto ulijte u odabrani pleh i izravnajte špatulom.
Stavite peći u zagrijanu pećnicu i pecite 20 minuta, dok ne bude lagano zlatan po vrhu i povuče se od ruba.
Izvadite iz pećnice, prevrnite na rešetku i ostavite da se hladi od 10 minuta do sobne temperature pa narežite i…

poslužite!

Danas nisam imala lonac čilija ili tanjur živopisnog graha s kobasicom za ovo slikanje, ali ovaj je kruh ipak slasan, aromatičan i tako privlačan da je privukao i jednog malog lopova koji se već spremio za krevet.

kukuruzni kruh_lopov

Ja sam za ovu priliku na svoju krišku namazala malo maslaca od spekulaas keksa, a znam da je netko otkrio i gdje je nova teglica nutele, no ovaj je kruh također izvrstan sa krem sirom, sa paštetom, uz zapečeni grah, kiselo vrhnje s voćem ili udrobljen u zdjelicu ledenog kiselog mlijeka. Sočan je, vrlo nenametljivo slatkast i uz tako jednostavnu i brzu pripremu jednostavno se nameće kao idealna opcija za slane i slatke prigode.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s