Griz sa karameliziranim jabukama

Kad smo bili mali govorili su nam da je griz hrana za djecu u razvoju i za bolesne ljude jer je hranjiv i pun željeza. Tada je griz bio česti doručak, a meni apsolutno najdraža užina u školi bila je zdjelica griza s karamelom.

Od tih vremena evo prolazi i trideseta godina, a griz je još uvijek fantastična hrana kako laicima tako i zagriženim ljubiteljima zdravog života. Idealan kao zimski doručak, zdjelica topline koja donosi sreću i dugotrajnu zasićenost, u ovom prijedlogu sjajan je kao obrok ili kao desert, privlačan odraslima i klincima.

Potrebno (1 porcija za obrok ili 2 deserta):
Karamelizirane jabuke:
1 žličica nerafiniranog kokosovog ulja
1 slatka jabuka
1/2 žličice cimeta ili mješavine začina kao chai ili za medenjake
1 žlica kokosovog ili muscovado smeđeg šećera

Griz:
1/4 mjerne šalice (50 g) griza
200 ml mlijeka (životinjskog ili biljnog)
100 ml vode
1 žlica šećera

Postupak:
Narežite jabuke na male kockice. U posudi sa poklopcem rastopite kokosovo ulje i na njega dodajte kockice jabuke, začine i šećer. Promiješajte i poklopite pa na najnižoj vatri ostavite da se kuhaju desetak minuta dok ne pripemite griz. Bonus savjet: ako želite miješati jabuke dok se kuhaju kuhačom onda neka ta kuhača bude neka kojom ne miješate slanu hranu.

Za griz isperite posudu u kojoj ćete zakuhati mlijeko i vodu (da se mlijeko ne “primi”) pa zagrijte mješavinu mlijeka i vode, dodajte šećer i griz i miješajte dvije minute da se griz zgusne. Stavite na stranu i pokrijte pet minuta pa…

poslužite!

Griz sa jabukama_posluženoGriz je gust i tek malo sladak, a jabuke su obložene karamelom i začinima i nisu raskuhane neho taman meke i podatne. Posipate li porciju sa malo drobljenih lješnjaka (ili speculoos keks) dobiti ćete savršenu kombinaciju tekstura “za odrasle”.

Griz sa jabukama_zalogajPredivno 🙂 Puna usta okusa, puna kuća mirisa. Mljac!

Isprobajte, uživajte i u slast! i javite kako je vama uspjelo.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Griz sa karameliziranim jabukama”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s