Zapečeni patlidžani s rajčicom i sirom

U ovo vrijeme prekrasnih, svježih i jeftinih patlidžana danas je na rasporedu jelo koje morate probati!

Povijesno mogu sa sigurnošću reći da nisam bila ljubitelj patlidžana iako ih se u domaćinstvu mog porijekla jelo često, ali pripisujem to načinu pripreme koji je neizbježno bio pohani patlidžani. Ne mogu ja to, to je meni masno i potpuno pogrešne teksture da bi patlidžan mogla ocijeniti ukusnim – a još na sve to je jelo radi kojega treba dugotrajno stajati uz štednjak i nakon pripreme ima toliko čišćenja (plus zbrinjavanje ulja) da potpuno gubi smisao.

Za razliku od toga, jelo koje donosim danas izuzetno je ukusno, lagano, a puno umamija i tako ga je jednostavno pripremiti da ćete to željeti raditi stalno.

Potrebno (2 porcije):
veliki patlidžan
1-2 rajčice promjera otprilike kao i patlidžan poprijeko
mješavina začina za kobasice
1-2 češnja češnjaka
po želji svježe začinsko bilje poput origana ili bosiljka
nekoliko kriški gaude ili drugog topivog sira*

za posluživanje: salata po želji, tostirane sjemenke

Postupak:
Ugrijte pećnicu na 180°C.
Opran i osušen patlidžan uzduž prerežite na deblje kriške, otprilike prst debele. Složite kriške (bez začinjanja) na pleh obložen papirom za pečenje, one koje imaju kožu s jedne strane okrenite prerezanom stranom dolje i pecite u ugrijanoj pećnici 15-20 minuta. Vrijeme pečenja ovisiti će o vašoj pećnici, ali i patlidžanu kojem će trebati malo dulje ako je pun vode, a kraće ako je već mrvicu omekšao.
Dok se patlidžan peče narežite rajčicu na ploške oko pola centimetra debljine, češnjak na tanke kriškice, pripremite začine i bilje ako koristite, te tostirajte sjemenke kratkim zagrijavanjem u suhoj tavi na štednjaku, samo da zamirišu.
Nakon 15-ak minuta pečenja gornja će površina patlidžana biti smećkasta i kriške omekšale. Izvadite ih iz pećnice i preokrenite da donja strana sad gleda prema gore.
Stavite na svaku krišku prstohvat mješavine začina za kobasice**, pripremljeni češnjak, par listića začinskog bilja (ako koristite) i složite kriške rajčica i na vrh sir (neki ovdje koriste mozarellu, ali meni je premokra) pa zapecite u pećnici ispod grila 5 minuta, da se sir rastopi i dobije malo boje.

 

 

 

Zapečene patlidžane pospite sa malo tostiranih sjemenki (ovdje bučine i crni sezam) i poslužite uz salatu po izboru (ovdje zelena s mini-rajčicama i domaće crveno laktofermentirano zelje) i…

navalite!

zapeceni patlidani_posluzeno1Ako je ovo vaš keto obrok ne treba vam nikakav prilog jer će vas oduševiti i zabljesnuti količina slasti u ovoj umami bombi, ali ovi zapečeni patlidžani također su izvrsni posluženi na postelji od riže ili uz hrskavo pecivo koje će vam pomoći pokupiti sav slasni sok.

zapeceni patlidani_posluzeno2U ovom jelu koža patlidžana nije smetnja ili višak, ona je naprosto divno meka, ali žvakasta i čini cijelo iskustvo vrlo sličnom jedenju kakvog mekog komada mesa s koricom od zapečenog sira. Od ove slike lako je pretpostaviti i da bi sendvič od ovih zapečenih patlidžana bio divan u hrskavom bagetu i doista, ako ste to pretpostavili potpuno ste u pravu.

zapeceni patlidani_zalogajIsprobajte stoga ovaj jednostavni recept, uživajte i neka vam je u slast! I javite uz što ste ih vi poslužili 🙂

*ako upotrijebite veganski sir jelo će biti vegansko
** ako nemate gotovu mješavinu začina za kobasice to je samo mješavina soli, crvene paprike (blage i/ili ljute) i dehidriranog luka i češnjaka pa umiješajte svoju

Hvala @D1nac što je primijetio da sam u cijelom tekstu, uključujući naslov, netočno patlidžan nazivala patliđanom. Greška je sad ispravljena (nadam se na svim mjestima :D), a također sam naučila i nešto novo, što će mi pomoći da se sjetim ove ispravke i u drugoj prilici, naime: riječ patlidžan dolazi od tur. patlican, a u hrvatskom se glas dž nalazi u tuđicama, posebno engleskog i turskog porijekla (kao pajama u pidžama ili cami u džamija).

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese and German language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj