Quesadilla (čita se kesadiiija) jedno je od mojih omiljenih jela meksičke kuhinje; brzo, pristupačno i lako prilagodljivo i baš savršeno za novi nastavak tehnike srijedom.
Iako postoji više teorija kako je quesadilla dobila ime, ja glasam za onu da je nastala od queso (sir) i tortilla (plosnati meksički kruh), a ovako slastan portmontro (složenicu?) nismo imali odavno. Što god stavili između dvije tortilje, plus sir da se sve otopi i spoji na grilu, biti će slasno, pa makar to nešto bio samo sir, kao najjednostavnija, “dječja” varijanta. Ako upotrijebite dvije tortilje dobiti ćete “cijelu” quesadillu, a jedna – napunjena do pola i presavinuta pa zagrijana na grilu – dati će vam “polovicu”.
Potrebno (1 cijela, prijedlog da ga prilagodite svom ukusu):
2 tortille (ovdje svježe i domaće, po receptu koji već imamo ovdje)
šaka kuhanog crnog graha
komad usitnjene crvene paprike
komad luka narezan na tanke kriške
komad sira narezan na kriške ili nariban, po želji
mješavina začina za perad
tučena ljuta adobo paprika
Za posluživanje: kiselo vrhnje, ukrašeno ovdje sa malo vlasca
Postupak:
Pripremite sve sastojke prije nego počnete jer je priprema vrlo brza. Izvadite i pogodnu tavu (ne mora biti sa gril uzorkom, ali ljepše izgleda ako jest) i lopaticu za oketanje.
Usitnite luk, papriku i zgnječite grah (ne mora biti crni!), a zatim stavite tavu da se grije.
U ugrijanu tavu (nije potrebno uljiti) spustite tortilju pa na nju brzo rasporedite sastojke: zgnječeni grah, začine, papriku, luk i na vrh natrgajte ili pospite sir.
Poklopite drugom tortiljom i pustite da se peče, bez naguravanja, dok se tortilja dobro ne ugrije i na površini budu vidljive lijepe karamelizirane crte.
Oprezno, uz pomoć lopatice (ili tanjura ako ste jako oprezni) okrenite quesadillu i pustite da se bez naguravanja zapeče i sa druge strane. Sastojci unutra trebali bi se uglijati, sir rastopiti i sve se lijepo povezati između dvije fine hrskave tortilje.
Izvadite pečenu quesadillu na pogodnu dasku, pričekajte minutu-dvije prije rezanja (samo da se sir mrvicu ohladi da se ne raspadne), a zatim narežite i…
Poslužite!
Ovo je jelo prekrasan brz doručak ili večera ili čak brzi zalogajčić za goste kad su gosti već u kući. Ako ste se zaželjeli quesadille, a nije vrijeme za obrok, napravite polovicu i proglasite ju međuobrokom.
Iako sam je ja ovdje poslužila uz malo kiselog vrhnja također je možete poslužiti bez umaka ili sa guacamole ili salsa umakom kao dodatkom. U slučaju da ste potpuni buntovnik također je možete poslužiti uz kečap ili majonezu po izboru, a i kremasti preljevi za salate nimalo ne zaostaju.
Isprobajte, uživajte i u slast! I javite uz što ste je vi poslužili 🙂