Varivo s tofuom (dubu jjigae)

Ako ste se nekad našli u nedoumici što bi moglo zadovoljiti vašu želju za nečim slasnim, začinjenim, aromatičnim i zasitnim, ali ne i teškim – danas imam recept upravo za vas!

Jjigae je jelo poput našeg variva, koje obično spaja aromatični temeljac začinjen fermentiranom pastom od soje ili paprike sa najrazličitijim povrćem i proteinima, ovisno o željama i prehrambenim odabirima. U korejskoj kuhinji, koja je komunalna tj. naglašava zajednicu pa se jede u grupama i obroci se sastoje od mnoštva zanimljivih dijelova, svaki korejski obrok nužno sadrži i jjigae ili guk (u prijevodu varivo ili juhu) i jede se uz zdjelicu riže (kao kod nas standardna šnita kruha uz obrok).

U ovom slučaju skuhati ćemo brzo i slasno jelo sa čvrstim tofuom (Dubu jjigae je u direktnom prijevodu tofu varivo), jer veseli me nevjerovatno činjenica da će se tofu konačno i kod nas preseliti iz specijaliziranih dućana u obične supermarkete i tako donijeti dozu snage i zdravlja za svaki buđet. Mješavina povrća dolje samo je prijedlog jr ovo je izvrsno jelo za očistiti frižider od krajeva i ostataka.

Potrebno (1 velika samostalna ili dvije porcije uz rižu):
malo ulja za prženje
1 mladi luk, narezan na manje komade (komadić zelenog dijela ostavite sa strane za ukras)
manja mrkva, naribana
nekoliko cvjetova brokule, narezanih na veličinu zalogaja
komad ljetne tikvice, usitnjen na veličinu zalogaja
100 g tofua, narezanog na manje kockice
pola žlice gochujanga (korejske fermentirane paste od paprike)
pola žlice gochugaru (korejske mljevene ljute paprike)
po želji soli
pola paketa (50 g) staklenih rezanaca
vruća voda
ulje tostiranog sezama
ukrasi: prženi sezam nasjeckani zeleni dio mladog luka, ljuta papričica

Postupak:
Prikupite sve sastojke prije nego počnete.
Ugrijte pogodnu posudu (tavu ili plići lonac) pa dodajte u nju ulje i nasjeckani luk da se samo kratko, minutu-dvije prži na srednjoj vatri.
Dodajte povrće: naribanu mrkvu, usitnjenu brokulu i ljetnu tikvicu, a zatim ulijte vruću vodu i rastopite u njoj začine – gochugaru i gochujang*. Pokrijte posudu i neka sve vrije 5 minuta na srednjoj vatri.
Dodajte staklene rezance i narezani tofu, te još vode ako je potrebno. Probajte juhu – možda treba još malo soli ili više začina?

Kuhajte otklopljeno 3-5 minuta da se tofu ugrije i rezanci omekšaju. Povrće još uvijek mora zadržati dio tvrdoće, ne biti raskuhano, a sve treba biti jarko crveno i aromatično.
Ugasite vatru, dodajte tostirano sezamovo ulje i promiješajte, a zatim…

Poslužite!

dav

Tek na tanjuru dodajte na vrh zeleni dio luka koji ste sačuvali, komadiće ljute paprike i sezam. Ja volim da na kraju kuhanja bude prilično suho, sa samo nešto tekućine na dnu, ali također možete pripremiti da bude do vrha sastojaka (ne preko) tekućine, koju onda možete preliti preko kuhane riže dok jedete.

dav

Ovo je jelo iznimno brzo, osvježavajuće i zasitno radi mnoštva vlakana i proteina. Klizavi stakleni rezanci divne su teksture i izvrsno se slažu sa komadima začinjenog povrća. Ako su vas, kao i mene, jela samo od bilja činila nervoznima i niste mogli zamisliti kako to može biti ukusno – pripremite se da budete o d u š e v lj e n i.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite koju kombinaciju povrća ste vi morali potrošiti iz frižidera 😉

*ako niste još nabavili gochujang (što svakako predlažem da učinite jer je divan dodatak svakom jelovniku) ima u ovom postu o korejskoj juhi sa tortelinima prijedlog zamjene

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Varivo s tofuom (dubu jjigae)”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s