Uređaj za sporo kuhanje – nova igračka i recept za čupanu svinjetinu

Istina je, … moja ljubav prema otkrivanju novih tehnika i isprobavanju novih napravica ide toliko daleko da, kad sam u prilici, kupim elektični lonac s kakvim nisam još nikad kuhala. No, to što nisam kuhala JOŠ ne znači da ga već dugo ne čekam i da ne čuvam u primozgu listu recepata samo za ovu sjajnu priliku 🙂

Dakle, uređaj za sporo kuhanje – takozvani slow cooker – tek se nedavno prvi puta pojavio u domaćim trgovinama. Jeftiniji modeli pritom se kreću cijenom između 250 i 300 kuna, a ponekad se mogu naći na promotivnoj ponudi u pola cijene. Takva promotivna ponuda bila je presudna u tome da se iz Kauflanda u moju špajzu doseli ovaj lonac za 129 kuna, praćen 36-mjesečnom garancijom. Malo je reći da sam zadovoljna ulovom.

Nekoliko uvodnih riječi o samom uređaju i metodi pripreme hrane:
Uređaj koji sam kupila je Russell Hobbs 3.5 litarski električni lonac sa jednostavnim upravljanjem na jedno dugme (opcije: Sporo, Brzo i Održavanje topline) i ima odvojivi lonac koji se smije koristiti na štednjaku da bi se hrana zapržila prije stavljanja na odabranu razinu grijanja u električnom podlošku. Temperature koje uređaj stvara za kuhanje su u tipičnom rasponu od 79-93°C što znači da hrana u njemu postiže temperature ispod temperature vrenja. Međutim, i 90 stupnjeva je prilično vruće te je potrebno voditi o tome računa prilikom smještanja uređaja (dovoljan razmak od drugih stvari i posuda i sigurno mjesto gdje neće ugrožavati djecu ili životinje). U uređaju za sporo kuhanje može se skuhati širok raspon jela; od pečenki, gulaša i variva do kolača, pudinga i pića s tim da treba slijediti upute priložene uz svaki pojedini aparat. Moguće je također i recepte napisane za uobičajeno kuhanje pretvoriti u sporo-kuhačke uz nešto eksperimentiranja u kojem vam može pomoći sljedeći pojednostavljeni princip:
Ako se jelo inače kuha…
    15 – 30 min, kuhajte 1 – 2 sata na brzom ili 4 – 6 sati na sporom načinu
    30 – 60 min, kuhajte 2 – 3 sata na brzom ili 5 – 7 sati na sporom načinu
    1 – 2 sata, kuhajte 3 – 4 sata na brzom ili 6 – 8 sati na sporom načinu
    2 – 4 sata, kuhajte 4 – 6 sata na brzom ili 8 – 12 sati na sporom načinu

Najpoznatija jela pripremljena u uređaju za sporo kuhanje su pripreme jeftinijih (što će reći žilavijih) mesa kojima pogoduje dugo kuhanje na niskoj temperaturi jer tako postaju meka, a ostaju sočna jer niska temperature omekšava vezivno tkivo, a ne potiče sušenje i žilavost mišićnih vlakana. Pri pripremi najbolje je lonac napuniti između polovice i tri četvrtine ukupnog volumena tako da je ovaj 3.5 litarski lonac dovoljan za obiteljski obrok, a računajte i na to da isparavanja nema te otprilike onoliko koliko ste stavili u njega da se kuha – toliko će biti nakon pripreme spremno za jelo.

Iako uobičajeno kupujem i kuham vrlo male količine mesa za ovu sam priliku kupila cijelu kilu i pripremila vrlo jednostavnu, a slasnu čupanu svinjetinu. Meni od ove količine bude dovoljno za 8 porcija, ali vi svakako možete jesti veće porcije. Preostalo gotovo jelo može se zamrznuti u manjim paketima i odmrznuti preko noći te zagrijati za kasnije posluživanje. Začini su naravno potpuno prilagodljivi vašem ukusu; ako nešto ne volite – izostavite.

Potrebno:
1 – 1.2 kg svinjetine, ne posve krte, ali ne jako masne da ne izgubite mnogo volumena kad se mast otopi
2 krupna rebra lisnatog celera
2 krupne mrkve
1 veliki luk
3-4 nasjeckana češnja češnjaka
žličica soli
žličica crvene paprike (ljute po želji)
žličica origana
0.5 – 1 žličica mljevenog papra
pola žličice mljevenog ili zgnječenog kumina
malo mljevenog korijandra
list lovora
žličica nezaslađenog kakao praha – po želji (daje puniji okus i ljepšu boju)
2 žlice kečapa ili paste od rajčice (kečap daje malo slađi okus, koji također možete dobiti kombinacijom paste i žličice šećera)
oko 6 dcl vode ili temeljca

Postupak:
Uključite uređaj za sporo kuhanje da se grije po uputi proizvođača.
Ako želite lakše podijeliti porcije naknadno izrežite meso prije kuhanja.
Ako želite (i imate vremena) na žličici ulja prvo zapržite meso sa svih strana da dobije karameliziranu koricu. To mijenja izgled mesa i zanemarivo je za okus, a može najviše pomoći u tome da dijelove koji su pretjerano masni otopite prije nego stavite na kuhanje pa gotovo jelo neće biti prekriveno slojem otopljene masti. Meso začinite sa predloženim ili svojim odabirom začina.
Na dno posude za kuhanje u uređaj za sporo kuhanje stavite narezani luk, celer, mrkvu i češnjak, na to rasporedite začinjeno meso.
Podlijte vodom ili temeljcem – ne treba biti pokriveno! (Sjetite se da u ovoj metodi nema isparavanja!)
Poklopite posudu, namjestite na sporo i ostavite da se kuha 10 sati (npr. preko noći ili pripremite ujutro pa neka vas dočeka večera kad stignete s posla).

Nakon 10 sati tekućina se pretvorila u aromatičnu gustu juhu, povrće još uvijek nije raskuhano, a meso je meko i savršeno za čupanje.

Ja sam nekoliko porcija odmah ohladila i smrznula, a s obzirom da je bilo vijeme doručku isplanirala sam testiranje u obliku sendviča u svježe pečenim pita kruhovima. Za tu svrhu komad svinjetine sam čupanjem usitnila na vlakna i zatim ga u tavi sa nešto povrća i nešto slasne juhe uz pomoć pola žličice škroba zgusnula u smjesu kojom sam punila pita kruhove. Malo salate bilo je kako dekorativan tako i izuzetno slastan dodatak vrlo ljutoj mješavini koju je skuhala moja nova igračka.

uredaj-za-sporo-kuhanje_cupana-svinjetina-porcijaBila je to vrlo mirisna, začinjena i umami porcija i pol. Mogu zamisliti da jedem još mnogo takvih sendviča, nekih u najboljem pecivu za hamburgere, mesa možda prelivenog sa žlicom kiselog vrhnja za dodir svježine, možda s malo vlasca posipanog po vrhu.

uredaj-za-sporo-kuhanje_cupana-svinjetina-sa-zgancimaZa večernji obrok pripremila sam drugu porciju i pol sa žgancima i za ovu sam meso samo usitnila i prelila juhom i povrćem bez zgušnjavanja. Možda već sumnjate da je i ova bila vrlo slasna i da potvrdim: doista je bila! 🙂

Nadam se da vam se dopala i ova epizoda tehnike srijedom i da ćete doći u priliku da isprobate, uživate i da i vama bude u slast! Ako se to dogodi svakako javite kako je vama uspjelo!

*Savjet: sigurna sam da to već znate, ali ako vam je možda promaklo samo da napomenem da odabirom Oznake (tag) uređaj za sporo kuhanje uz post možete vidjeti druge recepte koje sam već skuhala u tom loncu 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese and German language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.