Zapečena jaja s krumpirom, špekom i prokulicom

Jedan od predivnih zimskih doručaka – jednostavan, slasan i nutritivno bogat – su ova zapečena jaja s krumpirom, špekom i prokulicom. Na tragu Dutch baby recepta s kojim smo ušli u dvije tisuće i sedamnaestu, ovaj je doručak poslastica za #TimSlaniDoručak. Naravno, ne dajte se pritom navesti na pomisao da je ovaj brzi i proteinima bogati obrok dobar odabir samo za doručak. Isto tako može biti sjajna večera ili lagani ručak nakon kojeg sa čistom savješću možete navaliti na debelu krišku čokoladne torte.

Recept u nastavku je doista jednostavan, ali i količinski okviran. Ova je individualna porcija pripremljena u tavi promjera 20 centimetara i ima oko 320 kcal. U slučaj da su vaše kalorijske potrebe drugačije slobodno dodajte više sastojaka (već malo više sira na vrhu dodati će 100-tinjak bez ikakvih drugih promjena). Ako moram odabrati jednu stvar da istaknem kao najvažniju onda je to odabir tave; tava mora biti takva da može sa plamenika u pećnicu. Za tu svrhu ne mogu dovoljno nahvaliti ovu De Buyerovu Blue Steel Force Blue tavu koja jest malo skuplja, ali je zaista materijal za nasljeđe – no, bilo kakva posuda (ne mora biti tava) koja može sa plamenika u pećnicu može se koristiti za pripremu ovog jela (nekoliko ideja je u postu o dutch baby). Danas svuda ima takvih posuda od ljevanog aluminija ili pak emajla sa nezapaljivom drškom koje također mogu u pećnicu – a, ako nije previsok, poslužit će i klasični lonac od nehrđajućeg čelika kakav svi imamo u kuhinji.

Da skratim vrijeme pripreme ja sam krumpir skuhala na pari u mikrovalnoj pećnici, ali vi to možete napraviti i klasično u vodi, ili upotrijebiti već kuhani od prethodnog obroka. Ako nemate bjelanjke jednostavno upotrijebite 2 cijela jaja umjesto 2 bjelanjka i jednog jajeta.

Potrebno (1 porcija):
150 g krumpira
50 g prokulice
kriška (15 g) dimljenog špeka
50 ml bjelanjka (iz tetrapaka ili 2 bjelanjka ostala od drugog recepta)
1 jaje
sol, papar
10 g Dimsi sira (ili drugog po želji, ali Dimsi daje odličan dimljeni okus)

Postupak:
Stavite pećnicu da se grije na 180°C.
Operite krumpir i narežite na kockice brida 1 cm. Stavite u malu zdjelicu, pokrijte čvrsto plastičnom folijom i kuhajte u mikrovalnoj 3 minute (700 W).
Dok se krumpir kuha stavite tavu da se grije, operite i narežite prokulice na četvrtine, krišku špeka narežite na trakice i kad se tava ugrije ubacite prvo špek da se malo zapeče i otopi masnoća, a zatim dodajte narezane prokulice i skuhani krumpir. Pržite minutu uz povremeno protresanje i dok čekate u posudici istucite jaja i bjelanjke.
Kad se na prokulici počnu primjećivati znakovi prženja (smeđe točkice) posolite i popaprite povrće (samo mala prstohvat soli), promiješajte i, dok je tava još na vatri, ravnomjerno nalijte smjesu jaja preko povrća tako da prekrije tavu, ali da komadići krumpira i prokulice još uvijek vire na mjestima.

Premjestite tavu u sredinu zagrijane pećnice, zatvorite i pecite 10 minuta na 180°C ili 10 minuta na 160°C uz ventilator. Svaka je pećnica i tava je različita pa imajte oko na tavi i izvadite kad se više nigdje ne vide mokri dijelovi jaja (to obično svakako bude nakon 8-12 minuta).
Oprezno (!!) koristeći rukavicu ili smotanu krpu izvadite tavu, posipajte vrh sirom i vratite pod gril u pećnicu na dvije minute.

Poslužite!

Ova željezna tava može iz pećnice rano na stol i iz nje se smije (ali ne mora) jesti, ali iz tava sa neljepljivim slojem  i svih osjetljivijih posuda koje ste možda koristili obavezno preselite vašu porciju na tanjur i – navalite! Sad kad je porcija pred vama možda vam se čini da nije dovoljno slana i slobodno je posolite odozgor (možda čak i nekom aromatiziranom solju sitnijih zrnaca koju volite – meni je omiljena sol s vrganjima) jer će okus tako biti jači, a opet niste presolili jaja tijekom pripreme od čega se bjelančevine stisnu i dobijete vodenu kajganu.
zapecena-jaja-ksp_porcija
Jutros ja sam svoju porciju i pol pojela uz malo mamine “kiseline” koja podsjeća na ljeto; zeleni paradajzi, trakice paprike, tanke kriške krastavaca i tanko narezani kupus ukiseljen u klasičnoj octenoj kupelji – ali vi svoju možete obogatiti salatom od svježeg povrća ili poslužiti uz bogatu žlicu kiselog vrhnja da obogati ove prekrasne karamelizirane dijelove.
zapecena-jaja-ksp_zalogaj
Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Zapečena jaja s krumpirom, špekom i prokulicom”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s