Pita kruščići

Nakon objave prethodnog posta i sendviča u pita kruščićima nekoliko vas se javilo sa  pitanjima o tim slasnim pecivima pa evo odmah nekoliko riječi. Pita kruščići su moja najdraža i najčešće korištena peciva za sendviče. Osim što su vrlo jednostavni za pripremu i odlični vrući ili hladni pita kruščići su ekstremno praktični jer se unaprijed može pripremiti tijesto i držati u hladnjaku nekoliko dana pripremajući pred obrok samo jedan vrući krušćić, umjesto da se sve tijesto mora iskoristiti odjednom i zatim skladištiti gotove kruščiće.

Kao što sigurno i sami pretpostavljate, obje verzije korištenja imaju svojih mana i prednosti, a ovaj prilagodljivi recept daje vam mogućnost da od njega uvijek uzmete ono što je vama taj dan najzgodnije. Osnovni sastojci za pripremu pita kruščića su zapravo krušno tijesto, a za razliku od pečenja u pećnici čime bi dobili lepinje, za pita kruščiće pečemo ih na vrućoj tavi što stvara đžep pun zraka u sredini peciva – koji se zatim može ispuniti najrazličitijim delicijama.

Za ovu priliku odabrala sam recept koji je vrlo jednostavan, a ipak malo supstancijalniji, bogatijeg okusa i zdraviji od običnog bijelog pita kruha no, naglašavam još jednom – stvar je doista u tehnici pečenja, a ne sastojcima, pa slobodno prilagodite recept svom ukusu dodajući malo začinskog bilja, kurkume za boju ili smanjujući omjer integralnog brašna. Možete ih ispeći čak i od ovog proteinskog tijesta za pizzu koje smo već zajedno radili.

Potrebno (za 4 pita kruščića promjera oko 15 cm):
120 g mlake vode
1 žličica suhog kvasca
1 žlicica šećera (ili dijastatičkog slada)
1 žlica ulja
1/2 žličice soli
50 g integralnog brašna (ja trenutno imam pšenice pa ju svježe sameljem u brašno u nastavku multipraktika)
oko 150 grama bijelog glatkog brašna (svako brašno je različito pa možda nećete upotrijebiti sve, a možda će vam trebati još koji gram više)

Postupak:
U mlakoj* vodi rastopite kvasac i šećer (ako koristite) i dodajte 50 grama integralnog brašna. Pomiješajte i dodajte ulje, sol i oko 100 grama bijelog brašna. Pomiješajte rukom, štapićem ili vilicom da dobijete dojam koliko je gusto tijesto koje ste dobili, pa dodajte – malo po malo – dovoljno brašna da tijesto bude gusto i ljepljivo (kao na fotografiji dolje).
Sa malo preostalog brašna pobrašnite površinu stola i istresite tijesto na brašno. Presavijanjem prema sredini i stiskanjem zamijesite tijesto oblikujući ga u kuglu. Dodajte samo toliko brašna da se tijesto ne lijepi na ruke, ali još uvijek mora biti prilično mekano: ako ga ostavite da stoji, bez miješenja, makar i minutu – zalijepi se za stol. To je savršena konzistencija i obično je potrebno samo oko 4-5 minuta da postane tako gipko. Da biste ga odvojili od stola  možete ga nekoliko puta povući ili koristite lopaticu za tijesto da bi kuglu preselili u lagano nauljenu posudu koju zatim prekrijte folijom i ostavite na toplom mjestu da se diže dok se ne udvostruči (oko 1 sat).

Dignuto tijesto istresite na pobrašnjenu površinu, podijelite na 4 dijela (svaki je oko 80 grama) i svaki od ta četiri dijela oblikujte u kuglicu (baš kao kad pripremate peciva za hamburgere). Kuglice tijesta spojenim dijelom prema dolje ostavite da odmaraju dok ne oblikujete sve dijelove tijesta u kuglice, a zatim razvaljajte prvu kuglicu u disk oko pola cm debljine i oko 14-15 cm promjera.

Sada stavite tavu, po mogućnosti neku tešku da dobro drži temperaturu, da se grije na srednjoj vatri. Tavi će trebati oko 4 minute da se ugrije, a to je taman koliko treba našem razvaljanom disku da se odmori.
Na vrućoj tavi, bez ulja, bez diranja, pecite prvu stranu pita kruščića; vidjeti ćete da se na gornjoj strani dižu mjehuri. Nakon oko 2-3 minute koristeći lopaticu prevrnite kruščić. Kad ga pritisnete lagano lopaticom osjetiti ćete unutra džepove zraka. Pritisnite nekoliko puta na različitim dijelovima; ponekad vaš će se pita kruščić izdići kao jastučić puneći se vrućom parom – to nije obavezno, ali lijepo ilustrira kako će to biti jedan odličan džep za punjenje 🙂

Prevrnite pa pecite još koju minutu, dok na obje strane ne budu lijepe smeđe točke. Zatim skinite s vatre na rešetku i pustite da se ohlade prije skladištenja – ILI napunite umakom, falafelom, salatama, pečenim jajima, salamama, zapečenim grahom ili čupanom svinjetinom i halapljivo progutajte. Ili polako i elegantno pogrickajte, ako je baš dan sa toliko samokontrole 😉

Ponekad vaši pita kruščići budu posve šuplji jastuci, a ponekad ih treba malo ohrabriti nožem za kruh da pokažu sve svoje punjive džepiće – no uvijek su izvrstan dio porcije i pol koju ste namislili pojesti. Ja sam ih tako ovdje uparila sa začinjenim grahom s kobasicom, salatom, sirom i dobrom pivom, i baš kao i svaki uz njih, bio je to obrok za pamćenje!
pita-kruscici_prijedlog-za-serviranje
Isprobajte ih i vi! Uživajte i u slast i javite kako su vama uspjeli 🙂

*ako nećete peći pite odmah nego pripremate tijesto noć prije za ujutro koristite hladnu vodu i tijesto stavite u posudicu s poklopcem preko noći u hladnjak. Izvadite tijesto iz hladnjaka najkasnije 20 minuta prije pečenja, oblikujte i ostavite da se digne i ugrije prije nego ga bacite na vruću tavu (npr. oblikujte pa se otuširajte i obucite za posao, a zatim ispecite kruščić i pojedite doručak)

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Pita kruščići”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s