Lagani raženi kruh sa sjemenkama

Neko sam se jutro probudila sa silnom željom za tamnim raženim kruhom koji nije prejakog okusa, a također je dovoljno mek da se od njega mogu raditi sendviči, pa sam iskoristila ovu želju i ovu prigodu da i za vas poslikam i zapišem postupak pravljenja jednog takvog, laganog raženog kruha sa sjemenkama.

Ovaj je recept jedan od onih koje smatram osnovnim receptima koje trebate imati ako imate pekač za kruh* jer je vrlo jednostavan, ali i čarobno zadovoljavajuć bilo kao sendvič, podloga za maslac i med ili hrskavi tostirani pomoćnik u svladavanju zdjele finog gulaša.

Potrebno:
330 g tople vode (ne vruće!)
1 žlica Alnaturinog goldsirupa (ili melase, jer nam treba ta boja!)
pola žlice suhog kvasca (1 paketić)
1 žlica suncokretovih sjemenki
1 žlica chia sjemenki
1 žlica mljevenog lana
100 g integralnog brašna
200 g bijelog brašna
100 g raženog brašna
1 žličica soli

Pečenje u pekaču za kruh**:
integralni program
2 lb mjera (900g, u mom pekaču to je veći kruh)
srednje tamna boja kore
3.40 sati ukupno vrijeme

Bonus trik: uvijek ćete lakše odvojiti lopaticu za miješenje iz kruha ako na početku i nju i posudu pekača vrlo lagano kistom namažete s kapljicom ulja.
Skupite sve sastojke i stavite ih u pekač ovim redom: prvo toplu vodu u kojoj ste rastopili žlicu goldsirupa, kvasac, sve sjemenke (suncokret, chia, lan). Promiješajte mekom špatulom da ne grebete posudu i zatim na vrh ubacite mješavinu brašna pa žličicu soli.

Odaberite program i upalite pekač. Pekač obično prvo izmiješa sve sastojke, zatim malo stoji pa onda duže mijesi i na kraju se kruh diže, a nakon dizanja se peče. Tehnički, nije potrebno nadgedati aparat i nakon ubacivanja sastojaka možete ga ostaviti da radi pa samo izvaditi pečeni kruh kad mašina zapišti, ali ako želite da vaš kruh bude lijepo simetrično oblikovan nakon drugog kruga miješanja uzmite meku špatulu i spustite dijelove tijesta koji su se zalijepili za stijenke posude (sad također možete izvaditi lopaticu za miješanje, ali ja je obično ostavim). Tako pripremljeno tijesto ljepše će se, jednolikije dići – pa će i kruh biti ljepše oblikovan.

Bavite se nečim drugim dok ne začujete zvučni signal i zatim izvadite svježe pečeni, slasni i mirisni kruh iz pekača, malo ga ohladite (ako možete izdržati) i

Poslužite!

Ovaj je kruh mek i sočan, visoko dignut, tamne boje i sa krasnom hrskavom koricom. Za razliku od raženih kruhova sa velikim udjelom raženog brašna, koji se zbog nedostatka glutena ne mogu dići već su vrlo kompaktni (“ciglice”) ovaj raženi kruh lijepe je strukture i odličan za namaze i sendviče. Sjemenke u njemu poboljšavaju mu strukturu i okus, ali nema ih tako puno da bi otežali dizanje ili učinili kruh premasnim.

Razeni kruh sa sjemenkama_posluzenoIako se ne preporuča ni jedan friško pečeni kruh rezati dok se ne ohladi, ja nemam pojma tko to može izdržati i znam da ja – u kući punoj mirisa svježe pečenog kruha – definitivno ne mogu. Nakon što prođe najviše 15-20 minuta i uz čeličnu volju da ga ne gricnem ipak se uvijek odlučim odrezati bar krišku i upoznati ju sa slojem marga i meda.

Razeni kruh sa sjemenkama_prva snitaIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

*moj pekač je Vivax BM-900. Mislim da ima sve uobičajene stvari kao i drugi pekači (slika izbornika gore)

**Pečenje u pećnici:
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Biti će prilično vlažno, ali probajte ne dodati više od 20-ak grama dodatnog brašna dok ga budete mijesili, a miješenje ćete najlakše obaviti uz pomoć velike posude i kuhače, ne rukama (visoka je hidracija tijesta). Ostavite 1 sat na toplom mjestu da se diže, a zatim premijesite i oblikujte u nauljeni kalup za pečenje. Pokriveni kalup smjestite na toplo mjesto da se kruh diže još oko 40 minuta, a tada upalite pećnicu i zagrijte na 200 stupnjeva. Stavite kruh u zagrijanu pećnicu i pecite oko pola sata na 200°C ili uz ventilator na 180°C. Svaka pećnica je različita, a i kalupi koje koristimo, pa pripazite na izgled i miris kruha te ga izvadite kad bude dignut, zlatne kore, ruba odvojenog od posude i ako pokucate po dnu čuje se šuplje odzvanjanje.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese and German language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

3 misli o “Lagani raženi kruh sa sjemenkama”

Komentiraj