Puding od jabuka

Danas kad sam kontemplirala današnji recept i eventualno povezivanje recepta s prigodom Valentinova za nekoliko dana u mom tijeku misli logično se pojavio i #metoo pokret i bizarni idiotluk spaljivanja slikovnica. Teško je u ovom vremenu biti misaono biće i dobar čovjek, i promatrati – bilo izdaleka ili izbliza – kako radi preopterećenja negativnošću dolazi do retrogradacije, bijega u prethodni stadij razvoja, ne bi li se eskapizmom ublažilo stvarnost.

Činjenica je: eskapizam u najboljem slučaju daje trenutak odgode, nikad ne zaustavlja progres.

U to ime želim da ovo valentinovo (koje inače ne slavim, kao što smo spomenuli prošle godine uz kolače od portera) bude jedan predah uz ljubav, predah u borbi za ljubav do pobjede, do dana kad će jedan čovjek drugome, bez dociranja o prikladnosti sa strane, biti u prilici bez straha i bez stereotipa uvijek moći uljepšati svakodnevicu znakom pažnje, pa makar taj znak bio učašeni kolačić s pudingom.

Ovaj je kolačić re-kreacija jednog od mojih omiljenih kolača iz djetinjstva koji je moja mama spravljala tako da u dno četvartastog protvana naslaže petit kekse, pa ih prelije sa pudingom koji je skuhala na raskuhanim jabukama, a dovrši stvar slojem tučenog slatkog vrhnja. Napraviti ćemo upravo isto, u manjem formatu i sa privlačnijom prezentacijom – baš kao što ćemo napraviti i u promociji ljubavi 😉

Potrebno (za 2 čaše deserta):
1 jabuka
1 vanili šećer (5g)
200 ml vode
pola pudinga od vanilije (20g)
2-4 keksa po želji (spekulaas, digestive, zobeni, oreo,…)
opcionalno 1 žličica kokosovog ulja (ako ste izabrali suhe kekse)
za ukrašavanje: šlag (mliječni ili veganski od kokosovog vrhnja), strugotine čokolade

Postupak:
Pripremite sve sastojke; odmjerite vodu, izvadite puding, vanili-šećer, posude za posluživanje.
Za puding ogulite i narežite jabuku pa je u 150 ml vode i vanili šećer kuhajte pokriveno 5 minuta dok ne omekša.
Za to vrijeme preostalih 50 ml vode izmiješajte sa pola pudinga. Usitnite kekse (u vrećici uz pomoć valjka je najlakše) i, ako ste odabrali suhe kekse, dodajte im žličicu rastopljenog kokosovog ulja. Raspodijelite smjesu keksa u dvije manje šalice ili lijepe čaše.
Raskuhane jabuke izgnječite vilicom pa u njih ukuhajte razmućeni puding, miješajte na slaboj vatri dok se škrob ne aktivira i zgusne (za kukuruzni to je 90°C).
Skuhani puding raspodijelite u čaše na mrvice keksa.

 

Ohladite sat vremena u hladnjaku da se puding zgusne i posve ohladi prije ukrašavanja.
Hladni puding ukrasite sa žlicom tučenog vrhnja (ovdje biljni šlag, 30 g je dovoljno, tučen je ručno) i čokoladnim strugotinama (Rapunzel čokolada iz Konzuma je 85% kakao i certificirano veganska, ako vam je to bitno) i zatim…

… poslužite!

Puding od jabuke_posluzenoPuding od jabuke je divan osvježavajući desert i savršen za završetak bogatijeg obroka ili pak samo slasni desert u predahu između dvije dogodovštine s vašim partnerom ili icom.

Puding od jabuke_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast! I nek vam ljubav bude i štit i mač 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s