Brzi složenac od prosa

Proso, kao i bijela riža, brzo se kuha i odlična je podloga za svakakve okuse, a za razliku od polirane bijele riže sitna sjemenka prosa cjelovita je i bogata mineralima, vitaminima, proteinima i vlaknima. Pripremljena ovako sa različitim dodacima moj je omiljeni ručak za posao, a također uvijek budi zanimanje kolega pa mi se čini odličnim receptom za zapisati ovdje da se inspirirate kroz tjedan.

Ovaj put skuhala sam složenac na komadiću dimljenog špeka iz tatine zalihe, ali ako umijesto špeka iskoristite žličicu ulja po želji recept će biti veganski.

Potrebno(1 raskošna porcija):
kriška dimljenog špeka (10g), usitnjena
1/4 glavice luka (20 g)
češanj češnjaka
manja mrkva (40g)
nekoliko šampinjona
žlica polovica crvene leće
3 lista kelja
Začinipo želji, a ovdje: sjemenke gorušice, ljuta paprika, morska sol
1/4 mjerne šalice prosa (65g)
350 ml vode (vruća će ubrzati postupak)

Postupak:
U dubokoj tavi na vatri rastopite narezani špek. Kad pusti masnoću dodajte nasjeckani luk i sjemenke gorušice pa pržite na laganoj vatri da luk zastakleni, a začini se probude.
Dodajte narezane gljive, usitnjenu mrkvu, nasjeckani češnjak i žlicu crvene leće pa posipajte tucanom paprikom i solju i pržite nekoliko minuta.
Kelju odrežite srednji tvrdi dio i narežite ga na manje komade i ubacite ih da se prže sa ostalim povrćem. Poklopite i ostavite da se dinsta 3 minute, dok narežete i ostatak listova kelja na široke trake.
Otklopite i dodajte proso, dobro ga izmiješajte da se prekrije masnoćom i začinima, a zatim dodajte narezane kistove kelja i prelijte vrućom vodom.
Poklopite i nakon što provri na najslabijoj vatri kuhajte 10 minuta.

Ugasite i skinite s vatre i ostavite još 10 minuta da počiva, a zatim…

Brzi složenac od prosa_kuhanoposlužite!

Brzi složenac od prosa_posluženoOvo je jelo vrlo slasno i prepuno umami okusa. Može se također nadograditi dodajući različito začinsko bilje ili komad kobasice, a osim kao cjelovito jelo možete ga koristiti i kao dvije porcije raskošnog priloga uz veći komad proteina, bio to odrezak ili prženi tofu.

Brzi složenac od prosa_zalogajKad imam prilike ovaj složenac jedem odmah kad je skuhan, ali obožavam ga skuhati ujutro prije posla pa ponijeti sa sobom na posao gdje ga hladnog poslužim na postelji od svježeg zelenja (matovilac, endivija, arugula su sve odlični izbori).

Isprobajte, uživajte i u slast! javite kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s