Hrenovke u kukuruznom tijestu (corn dog) iz friteze na vrući zrak (air fryer)

Prije par dana vidjela sam na instagramu prekrasne hrenovke u kukuruznom tijestu koje je Darko Kontin napravio za partnerstvo sa Zvijezdom povodom promocije njihovog umaka od kečapa i majoneze i totalno su me opsjele pa sam samo čekala koje slobodno jutro da se bacim u kuhinju i varijaciju poslikam za Porciju.

Naravno, hrenovke u kukuruznom tijestu obično su pečene u dubokom ulju, no ovdje nam u pomoć priskače friteza na vrući zrak i njena nevjerovatna mogućnost da masne stvari pripremi sa mnogo manje ulja, a opet savršeno ukusno. U ovom slučaju postupak je vrlo jednostavan, a osim hrenovki za ovakav način pripreme možete odabrati i različite druge stvari, poput komadića kobasice, blanširanog povrća ili mariniranih kockica tofua.

Potrebno (1 porcija):
1 paketić mini hrenovki

Kukuruzno tijesto:
40g žutog kukuruznog brašna
odvojeno 20g+10g pšeničnog brašna
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
1/4 žličice kajenskog papra (ili crvene paprike ako ne volite začinjeno)
1/2 žlice mljevenog lana
oko 100 ml kefira, jogurta ili ukiseljenog mlijeka (ako upotrijebite sojino+žličicu octa tijesto će biti vegansko)

Za posluživanje: umaci poput senfa s medom, kečapa i majoneze ili ovog pivskog umaka koji sam ja odabrala. Dodajte salatu i imate puni obrok 😉

Postupak:
Hrenovke (ili blanširano povrće, ili tofu) uvaljajte u onih 10 g (žlicu) odvojenog brašna da se tijesto lakše lijepi za njih.
Pripremite papir za pečenje na dnu košare friteze na vrući zrak da vam tekuće tijesto ne propada kroz rupe.
Za tijesto pomiješajte sve sastojke u žitku smjesu, na granici tekućeg, i ulijte u visoku čašu da vam budelakše umakati hrenovke. Tijesto sa sodom bikarbonom i nekom od kiselih opcija mlijeka je ljepše pjenušavo, ali ako imate samo prašak za pecivo možete ga izmiješati i sa običnim (ne kiselim) mlijekom, jer prašak za pecivo već sadrži kisele sastojke koji omogućuju dizanje.
Uz pomoć (kineskog) štapića za jelo ili štapića za ražnjić umočite hrenovke u tijesto, a zatim ih složite na pripremljeni papir u košari friteze.
Ako želite, prije pečenja možete sprejem ulja poprskati hrenovke u tijestu, ali to je sasvim neobavezno. Kad ste složili sve gurnite košaru u fritezu i pecite 12 minuta na 190°C. Na pola vremena izvadite košaru i preokrenite hrenovke, zajedno sa papirom i ako možete odlijepite ga, a ako ne ostavite još minutu da se peče pa ga onda odlijepite i pecite hrenovke do kraja. U vašoj fritezi možda će trebati prilagoditi vrijeme minutu više ili manje s obzirom na snagu, ali vodite se izgledom i željenom količinom zapečenosti.

Na kraju na papir namažite prazno tijesto ako vam je štogod ostalo pa ga također ispecite oko 10ak minuta, po istom postupku, s preokretanjem na pola vremena.

Poslužite!

dav

Ovo kukuruzno tijesto prekrasno je jednostavno, ali također i vrlo ukusno. Ja volim pikantnu notu kajenskog papra i jesti ove mini hrenovke uz obilnu količinu umaka i svježe paradajze i krastavce jednostavno je božanstveno.

dav

Pripremom u fritezi na vrući zrak ne morate koristiti veliku količinu ulja koje treba zbrinuti, niti se brinuti da ćete se njime poprskati i ispeći. Super-brza priprema čini ovo mojim omiljenim izborom za doručak ili večeru, a bez kompromisa jer ove hrenovke u tijestu još uvijek izgledaju i imaju okus kao neki grešni zalogajčić, fast food, a ne zdravi gablec.

dav

Isprobajte ih i vi! Uživajte i u slast, i javite kako su se vama dopale!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Hrenovke u kukuruznom tijestu (corn dog) iz friteze na vrući zrak (air fryer)”

  1. Nisam se nikada sjetio isprobati ovaj recept u Airfryeru, ali sada kada vidim da funkcionira baš ću ga isprobati 🙂 Hvala ti na isprobavanju recepta. Objaviti ću fotku s linkom i kod sebe 🙂

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s