Torta za dvoje, sa divljim jagodama

Bez obzira radi li se o proslavi godišnjice ili srijede, ova je mala tortica ideja kojoj se ja uvijek ponovo vraćam.

Netko bi mogao reći: “Čekaj malo, pa zašto bih to radio kad je posao pripreme ove torte od 12 centimetara promjera, za dvije kriške torte, isti kao da radim cijelu tortu “normalne” veličine?” No, cijeli je taj posao super brz i jednostavan,a i ja ne želim 12 ili 16 kriški torte već samo dvije – pri čemu dvije kriške torte svakako i koštaju puno manje od 16 i trebaju utoliko manje materijala. No, ako ste raspoloženi za veće slavlje, postupak je isti za pripremu veće torte 🙂

Ovaj put imala sam šakicu pravih divljih jagoda, koje bi se potpuno izgubile u nekom velikom projektu, a ova tortica mi je dala savršeno platno da ipak naslikam potpunu sliku zadovoljstva 🙂 Naravno, kako je ovo zapravo opis tehnike, a ne recept, ovisno o vašim sastojcima i mogućnostima mogu se mijenjati finalni rezultati, ali ja ću dolje opisati osnovnu ideju.

Potrebno (ovdje za kalup od 12 cm promjera):
mali biskvit iz mikrovalne:
40g brašna
1/8 žličice praška za pecivo
malo laneno jaje (1 žličica mljevenog lana+3 žličice vode)
1/2 žlice ulja
1 žlica šećera
2 žlice kefira (ili sojinog mlijeka sa pola žličice jabučnog octa)

Umjesto takvog biskvita možete biskvit spremiti i u pećnici, prezati mafin iz dućana ili iskrojiti koru od velikog kupljenog biskvita, ali također možete koristiti i piškote, mljevene kekse ili kupljene kolače poput mramornih štruca i banana kruhova – što god vam srce poželi! Važno je samo da oko vaše odabrane podloge napravite krug papira za pečenje, da u njega možete naliti kremu, na odabranu podlogu.

Krema:
1 mali zaslađeni jogurt (ovdje domaći kefir+2 žlice šećera, ali može i bilo koji voćni jogurt – životinjski ili biljni – koji imate)
1 žličica želatine namočena u žlici vode ili mlijeka (životinjskog ili biljnog) pa nježno rastopljena grijanjem u mikrovalnoj ili na pari. Za vegansku kremu izaberite umjesto želatine agar prašak i pripremite po uputi.

Ukrasi:
Glazura: 10 g otopljene čokolade sa 1/4 žličice kokosovog ulja ili maslaca.
Jagode – ovdje šakica divljih i jedna “pitoma”

Također možete upotrijebiti kao ukras pekmez zagrijan sa malo likera – kao glazuru, druge vrste voća, komadiće čokolade, šećerne perle, mrvice keksa ili granolu.

Postupak:
Pomiješajte sve sastojke za biskvit i u odabranom kalupu “ispecite” u mikrovalnoj (u mojoj 1 minutu, ali ovisi o snazi mikrovalne) ili u pravoj pećnici. Ohladite dobiveni biskvit prije premazivanja kremom. Ako koristite drugu vrstu podloge samo je pripremite u pogodnom kalupu, obloženom papirom za pečenje.
Kremu pripremite tako da namočite želatinu, otopite ju pa pomiješajte s voćnim jogurtom.
Nalijte pripremljenu kremu na pripremljenu podlogu, pa ohladite do uživanja.

 

Prije posluživanja otopite čokoladu (ako koristite) i dodajte ostale odabrane ukrase. Ja sam složila torticu na mini poslužavnik za sir (jer obožavam ova staklena zvona), a zatim je uz pomoć žličice nakapala rastopljenom čokoladom i dodala ove predivne, mirisne divlje jagodice. Jedna velika jagoda učinila mi se odličnim detaljem za centralni ukras, taman da naglasi da će dvije polovice spojiti dva uživatelja.

torta za dvoje_ukrasenaSlična dekoracija i za čaše vrlo je efektna, a ako je prilika baš posebna možete tako ukrasiti čaše za šampanjac 🙂

torta za dvoje_zvonoPoslužite!

sdr

Vrlo osvježavajuća, savršeno voćna, prekrasna za oko i za dušu – ova je mala tortica prekrasan detalj koji naglašava trenutak i njegovu vrijednost, kako u ukupnom protoku vremena tako i u vrijednosti vremena provedenog s nekim koga pozivamo da s nama u njemu uživa.

sdr

Isprobajte je i vi!

Javite, preko Facebooka, Twitera ili dolje u komentarima, kako vam se dopala ova ideja ili ova kombinacija, ali i neke druge – vaše! – kombinacije.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s