Gusta juha od leće i slanutka sa sjemenkama gorušice

U zadnje vrijeme malo sam tiša u ovom ovdje prostoru i to je zato jer mi se u ovom trenutku čini tako neprilično odvlačiti pozornost od ljudi koji se pokušavaju prehraniti pišući blogove i prodajući prostor reklamama (dok ja imam dnevni posao i evo pišem tristo četrdeset i deveti članak sa receptom na ovoj besplatnoj platformi zavijajući u prazninu sa mog introvertnog oblaka).

No opet, možda nekome dobro dođe ovaj uspješni eksperiment koji ću ja sigurno htjeti ponoviti pa je dobro da ga zapišem.

Jedan od najboljih recepata koji sam otkrila od kad sam doma (što je dva dana nakon posta Trikovi i Prečice) je ova gusta juha od leće i slanutka sa sjemenkama gorušice. Kuhala sam prije sa sjemenkama gorušice jer su one česti sastojak indijskih recepata, osobito kao dio tarke odnosno začinjenog ulja koje se koristi za dovršavanje. Super je jednostavna i užasno je fina, a dokaz koji za to imam je što je moje sumanuto izbirljivo i nišnejedno skoro 16-godišnje mladunče reklo tijekom kuhanja:“Wow, kako nekaj lijepo miriši”, a onda i pojelo punu zdjelu uz riječi: “Wow, kako je ovo fiiiiino”. Dakle, pogodak u sridu.

Potrebno (dovoljno za 4 porcije kao juha, a 2 kao samostalan obrok):
puna žličica kokosovog ulja
po 1/4 žličice sjemenki gorušice, mljevenog kumina i kurkume
1 mali luk, nasjeckan
1 češanj češnjaka, protisnut
opcionalno: komadić svježeg đumbira, usitnjen (ja ga ne volim u slanim jelima, ali odličan je u ovoj kombinaciji, pa vi odlučite za sebe)
100g crvene leće
slanutak iz jedne male konzerve (250 g ocijeđena masa)
1 kocka bujona (ovdje povrtna, ali vi možete upotrijebiti i drugu)
800ml vode

2 dobre šake špinata, svježeg ili zaleđenog.

Postupak:
U odabranoj posudi na srednjoj vatri zagrijte kokosovo ulje pa popržite začine (gorušicu, kumin i kurkumu).
Kad sjemenke gorušice počnu pucketati dodajte nasjeckani luk pa ga uz miješanje pržite da zastakleni.
Dodajte češnjak (i đumbir, ako koristite), promiješajte, pa dodajte leću i slanutak i zatim miješanjem sve pokrijte uljem sa uprženim začinima.
Dodajte vodu i kocku bujona pa zakuhajte, a kad prokuha poklopite, smanjite vatru i kuhajte 15 minuta.

 

Nakon 15 minuta leća bi trebala biti kuhana i sve vruće pa dodajte špinat i probajte treba li još soli ili papra i kad ste zadovoljni…

Poslužite!

Ova juha prekrasno miriše i fantastično je ukusna, a također prepuna složenih ugljikohidrata, vlakana i proteina tako da je odličan nutritivni dodatak jelovniku, ali također i vrlo supstancijalna pa će vas dugo držati sitima iako se nećete osjećati pospano i pretovareno.

dav

Kako su svi sastojci trajni i općenito lako primjenjivi u najrazličitijim receptima dobro je da ih ubacite za trajnu listu vaše smočnice pa ste uvijek na samo par minuta od odličnog obroka.

Gusta juha od lece i slanutka_zalogajAko vam ostane juhe odlično se drži u hladnjaku i podgrijava tako da može biti i super prijenosni ručak kad opet krenemo na posao.

Isprobajte je i vi, uživajte i u slast! I nadam se da ste dobro i zdravo dragi moji Porcijaši, šaljem vam silne pozdrave iz mog malog bunkera i dršte mi fige kad se odvažim na prvi odlazak u nabavku 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s