Kombucha i kokteli

Vrijeme karantene pomalo curi, pretačući se iz sadašnjosti u prošlost, a dok smo još ovdje, akutno svjesni koliko je zgodno imati vještine koje olakšavaju ne-oslanjanje na vanjske dobavljače, dozvolite da vam pokažem jednostavan način za održavanje kombucha”gljive” i kako je ja volim koristiti.

Kombucha je SCOBY odnosno simbiotička kultura bakterija i kvasca (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) kakve se koriste u proizvodnji različitih fermentiranih pića i hrana i koje obično sadrže bakteriju iz vrste Acetobacter (tj. proizvodi kiselo) i kvasac iz obitelji Saccharomyces (koji omogućava pivo, kruh, vino). U slučaju Kombuche SCOBY kultura živi u slatkom čaju i pretvara ga u slasno, mrvicu kiselkasto piće sa malim postotkom alkohola, koji se naknadnim punjenjem i odležavanjem u boci prirodno može potaknuti na efervescenciju, odnosno stvaranje gaziranog – mjehurićavog – pića.

Recept je zaista vrlo jednostavan – treba vam SCOBY kultura, koju možete dobiti od prijatelja koji ju ima ili kupiti (ja sam svoju dobila tako što sam žicala na twiteru, u zamjenu nudeći mliječnu kefir kulturu), a kad je imate skuhate joj čaj, zasladite, ohladite na sobnu temperaturu i pustite “kombucha gljivu” da živi u slatkom čaju onoliko dana koliko kiseli kombucha čaj volite piti.

Moja kombucha živi u tegli od 5 litara i standardno joj pripremim čaj od:
8 vrećica ili 2 žlice čaja (zeleni, crni, bijeli – ali doista mora biti biljka čaja, ne biljne ili voćne mješavine koje nazivamo čajem, ali su zapravo biljni napitci)
200g bijelog šećera (može i smeđi, ali mora biti šećer, ne zaslađivač)
dovoljno vode da tegla bude puna

Čaj skuham prelijevajući vrećice ili rasipani čaj sa 2 puta po litrom vruće vode, cijedeći ga na šećer da se rastopi, a onda ga do pune količine razrijedim hladnom. Obično nakon toga treba također pričekati neko vrijeme da smjesa bude dovoljno hladna (max 26°C) da se sačuvana gljiva i par deci čaja od prethodne šarže naseli u slatki čaj.
Gljiva i par deci čaja također može biti i kupljena, nepasterizirana kombucha iz dućana, koja će boravkom u slatkom čaju, pokrivena samo komadićem salvete ili gaze i tako izložena zraku, odrasti u lijepu, debelu čajnu gljivu.

Ja svoj kombucha čaj obično pustim da fermentira 2 tjedna ili više (sa 2 je još uvijek pretežno slatka, sa tri već ima malo kiseline, a sa 4 tjedna je ugodno kisela), a zatim ga bociram u flaše sa flip-top čepom (čiste pivske flaše) – da bi zatočila CO2 koji živa kultura proizvodi i tako dobila pjenušavost (to nije obavezno, fermentirani čaj možete piti i bez bociranja i mjehurića).
U bociranju dodajem po 1 žličicu šećera u bocu uz nešto za aromatiziranje, obično ribani đumbir (ali može i kakao, čokolada, ljute papričice, voćni sok – samo je vaša mašta granica) i držim boce još dva tjedna na sobnoj temperaturi, prije nego ih preselim u hladnjak i…

Poslužim!

Danas sam ih za vas poslužila na tri zabavna načina:

1. čistu ledenu kombuchu, bez dodataka, odličnu kao piće uz obrok.

dav

2. Highball koktel, u visokoj čaši – sa mnogo leda, mjericom kruškovca, pola mjerice jednostavnog sirupa sa ružmarinom i dopunjeno pjenušavom kombuchom do vrha

Kombucha_kruskovac3. Highball koktel, u trbušastoj čaši – ledeno hladnu i fantastično ukusnu mješavinu višnjevače i kombuche, sa ledom i ukrasnom iglom na kojoj je nekoliko višanja iz rakije

Kombucha_višnjaHighball kokteli, koji su ime dobili radi posluživanja u visokim čašama ili možda na putovanjima vlakovima s parnim lokomotivama, moji su omiljeni kokteli jer se miješanjem alkoholne baze i bezalkoholnog dodatka dobije piće koje je osim osvježavajuće i ukusno, također i nešto što se može uživati pijuckajući dugo.

Volite li ih i vi – highball pića ili koktele općenito? Zašto ili zašto ne?
Nedavno sam otkrila youtube kanal How to Drink i naprosto me oduševljava koliko povijesti i konteksta čovjek može saznati o alkoholu i njegovom konzumiranju, koje ne mora uvijek biti usmjereno intoksikaciji, ali uvijek je usmjereno društvenoj lubrikaciji 😉

Nadam se da ste dobro i ostanite mi zdravi. Pazite na sebe i ljude oko sebe i slobodno se javite na Facebooku ili Twitteru.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s