Karantena keksić

Mnogo godina od sada, kada ćemo se prisjećati karantene u 2020. i pričati klincima sa moždanim umetcima koji na zahtjev proizvode personalizirano cjepivo kako smo živjeli tijekom posljednje kuge koja je pokrenula veliku biotehnološku revoluciju, još uvijek ćemo posluživati ovaj fantastični keksić kao komadić nostalgije koji će nas povezivati.

Ovaj keksić vrlo je jednostavan 1-2-3 keks kakav smo već spominjali, ali i savršen za spojiti sitnice iz smočnice* i kuhinjskih ormarića u nešto to je nevjerovatno više nego suma svojih dijelova. Savršeno je hrskav, a opet predivno bogatog, kremastog topi-se-u-ustima okusa, izvrsne arome i odličan kao završetak obroka ili nagradica uz popodnevnu kavu.

Potrebno (16 keksića):
50g margarina sobne temperature
100g šećera
130g brašna
20g kakaoa (ja volim Belbake crni, ali može bilo koji kakao bez šećera)
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
2-4 žlice (sojinog ili običnog) mlijeka
100g narezane čokolade (80g figura djedice+nekoliko after eight čokoladica)

Postupak:
Staviti pećnicu da se grije na 180°C. Odabrani pleh pokriti papirom za pečenje.
U zdjelici pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu.
Narežite odabrane čokoladice – jako preporučam dodati after eight ili sličnu pepermint čokoladicu ako imate! jer je prekrasna nakon pečenja (plus stvori pepermint staklo na krajevima kolačića).
U većoj zdjeli maslac izgnječiti ili izmiksati ručnim mikserom sa šećerom, pa dodati sve suhe sastojke iz zdjelice i izmiješati špatulom ili rukama u kompaktno tijesto. Ovisno o odabranom margarinu/maslacu i brašnu trebati će vam malo više ili manje mlijeka da postignete konzistenciju plastelina. Na kraju dodajte komadiće čokolade i umiješajte ih da budu podjednako svuda raspoređeni.
Podijelite tijesto na 16 dijelova i oblikujte 16 kuglica. Kuglice stisnite na debljinu oko 2 cm pa stavite peći na 180°C 10 minuta.

 

Nakon 10 minuta izvadite keksiće (biti će okruglo dignuti) pa ih ostavite 5 minuta da se hlade na plehu (jer su još jako mekani), a onda skinite na rešetku i ohladite do kraja.

Poslužite!

Karantena keksic_posluzenoOvi su keksići fantastični dok su još mrvicu topli u sredini, ali također puno je teže pojesti samo jedan dok su još topli. S obzirom da svaki ima 120 kcal, sami si izračunajte koliko vam se to isplati.

 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Nas smo dvije nakon ovog slikanja i probe sa mlijekom (i kavom :D) spremile ostale keksiće, hladne, u staklenu podudu na stolu i imale smo za cijeli tjedan za popodnevnu pauzu po keksić ili dva, a dva smo čak iskoristile kao plaću za jednu dostavu 😉 Prekrasno su slatki, čokoladni, pepermintasti i super jednostavni za pripremu, tako da se već peče i druga tura dok ovo tipkam.

Karantena keksic_naslovna2Isprobajte ih i vi! Uživajte i u slast i javite kako su se vama dopali. Podijelite recept (ili keksiće) sa prijateljima i obitelji, a ako vam se dopada ovaj ležerni stil u kuhinji zapratite Porciju i pol na Facebooku ili Twitteru. Sretan vam Uskrs i ostanite zdravi! 🙂

* savršeno rješenje za čokoladne figure čovječunjaka, zečeva ili jaja koje nam se usele iz dobrih namjera tijekom blagdana, a nitko ih zapravo ne voli jesti pa stoje sljedeća tri-šest mjeseci na dnu ormara do kritičnog trenutka čoko-krize

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s