Čokoladni kolač s kvasom, za rođendan

Prekjučer, 3.4.2020. bio je četvrti rođendan Porcije i pol, u ovim okolnostima društvene odgovornosti i organiziranja života u svrhu povećavanja šansi preživljavanja kako sebe tako i bližnjeg svoga možda najprikladniji rođendan do sad – i naravno da ćemo ga obilježiti slasnim kolačem.

Kao što već znate počeli smo se družiti ovdje na Porciji i pol iz želje da svoje kulinarske eksperimente i majstorije učinim pristupačnim prijateljima , ali i sredstvom za komunikaciju. Porcija i pol je blog malih recepata prilagođenih ljudima koji iz potrebe ili iz želje kuhaju najčešće samo za sebe, no žele da njihova porcija pritom bude prava porcija i pol u terminima slasti i pristupačnosti. Poznavati različite metode pripreme, biti prijatelj s namirnicama i prepustiti se međudjelovanju umjesto prislili da vladamo nad njima – to me veseli i motivira, i većinu od ovih gotovo 350 recepata ovdje ne samo da posjećujem i pripremam osobno nego i od vas dobijem povratnu informaciju, pitanja, slike, veselje.

Kako smo još uvijek u reštu i većina je smućkala svoje kvasove za kruh radi nestanka industrijskog kvasca u dućanima, ovaj put ćemo iskoristiti naš nahranjeni kvas i napraviti jedan od najfinijih čokoladnih kolača – efektivno primjenjujući onu staru da od kad nam život dadne limune napravimo limunadu 🙂

Potrebno za 12 kocaka kolača*

100g zrelog startera (100%hidracije)
100g mlijeka
100g brašna (sve obično ili 30 integralno+70 svenamjensko)
100g šećera
100g ulja
sol
1 žličica sode bikarbone
20g kakao praha
1 žličica instant kave
1 jaje

Postupak:
Pomiješati zreli starter (nahranjen i narastao na toplom), mlijeko i brašno u većoj zdjeli, pa ostaviti na toplom 2-3 sata da se lijepo zapjeni.
Ugrijati pećnicu na 180°C. Namazati uljem ili obližiti papirom za pečenje manji protvan (moj je 25cmx21cm).
U drugoj zdjeli pomiješati šećer, ulje, vaniliju, sol, sodu, kakao i instant kavu. Na kraju pjenjačom umutiti u tu smjesu jaje.
Nježno pomiješati smjesu sa starterom sa kakao smjesom. Uliti u pripremljeni protvan i peći 30 minuta na 180°C, dok se ne povuče od ruba i upiknuta čačkalica ne izlazi suha iz kolača.

 

Po želji premazati glazurom (kao ovom od kikiriki maslaca i zobenog vrhnja ili običnom od maslaca umućenog sa štaub šećerom).

Kolač ohladiti do sobne temperature pa…

Poslužiti!

dav

Ja sam ovaj kolač ispekla sinoć, ohladila i odrezala po jednu krišku kćeri i sebi u 10 navečer i onda smo u kući prepunoj mirisa mljackale uživajući u njegovom fantastičnom, bogatom okusu i hrskavoj vanjskoj korici.

cokoladni kolac s kvasom_luxJutros se ljepše reže i došlo je prekrasno sunce pa sam ga naslagala na ukrasni tanjur i uz šalicu kave pojela komad za doručak. Divan je! Snažno čokoladan i predivno sočan, a super jednostavan i odličan ako želite zaposliti dodatni starter između hranjenja.

cokoladni kolac s kvasom_socnoHvala vam, moji Porcijaši! Hvala vam na stotinama tisuća posjetioca i još mnogo više pregleda. Hvala vam što se javljate, što kuhate, što me potičete i inspirirate i najviše od svega: hvala vam što ćete paziti na sebe i što ćemo proći kroz ovo zajedno!

Hvala, Danke and Thank you! Sretan nam četvrti rođendan!

 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

(*po 167 kcal od čega, 18,6g ugljikohidrata, 9,5g masti, 2,4g proteina)

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese and German language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj