Batat iz mikrovalne

Kuhanje slatkog krumpira ili batata u mikrovalnoj po mom mišljenju je jedna od vještina koju bi svatko trebao znati – ne samo jer je to genijalno jelo za ove okolnosti već i zato jer je to put do super ukusnog ručka od cjelovitih namirnica za 5 minuta, bez obzira da li ste kod kuće ili bilo gdje drugdje sa pristupom mikrovalnoj.

Za razliku od krumpira, za koji ipak treba malo “fine mehanike” da bi bio dobro pripremljen u mikrovalnoj batat je dovoljno samo izbockati vilicom i ubaciti, zajedno s tanjurom za posluživanje, na 5 minuta u mikrovalnu. Što ćete nakon kuhanja staviti na njega potpuno je otvorena knjiga koju možete otvoriti svaki puta na drugoj stranici, bilo da ste se uželjeli slanog ili slatkog, doručka, ručka ili večere. Ja sam ga danas poslužila uz brzi prilog koji mi je pomogao riješiti neke namirnice iz hladnjaka, ali dodajem i nekoliko ideja za druge prigode.

Potrebno (1 porcija):
1 srednje veliki batat (cca 250g)

Prilog:
žličica ulja
četvrt glavice luka, narezana na rezance
komad tofua (cca 80g), usitnjen
pola šalice kuhanog graha (iz konzerve ili kuhan od suhog)
začini po želji (sol, papar, paprika, češnjak u granulama – ili mješavina začina)
100ml pasate

Za posluživanje: šaka rikole

Postupak:
Batat operite kuhinjskom četkicom pa obrišite.
Izbodite ga vilicom na nekoliko mjesta i stavite na tanjur za posluživanje (ja volim zdjelicu jer bolje leži unutra) i u mikrovalnu na 5 minuta, s tim da ga okrenete na pola vremena. Po mojem iskustvu ravnomjernije se skuha ako je pokriven onim poklopcem za mikrovalnu pod koji stane cijeli tanjur, ali ako nemate takav poklopac možete i samo okrenuti drugu zdjelicu na vrh ove u kojoj je batat – samo morate biti oprezni kad vadite jer će se zdjelice ugrijati.

Za prilog ugrijte ulje u manjoj tavi i na njemu povenite luk i zatim dodajte sve ostale sastojke: tofu, grah, začine i pasatu. Kuhajte na srednjoj vatri samo da se sve ugrije i poveže.

Kako poslužiti?

Kad batat izađe iz mikrovalne opipajte ga (ili bocnite vilicom) da ste sigurni da je mekan, a zatim ga prerežite po sredini odozgora, “rasklopite” pa napunite prilogom po želji.

Ovdje je taj prilog slani, od luka i graha i tofua i začina, ali također može to biti
– bilo kakav drugi gusti umak, kao ovaj od gljiva
čili
– kobasica i senf
– rastopljeni sir ili svježi sir sa češnjakom i vlascem
začinjeni slanutak
lažna salata od jaja
čupana svinjetina iz ekspres lonca
salata od slanutka
domaći tahini ili kikiriki maslac

Ili bilo što drugo što vam se dopadne 🙂

A ovo se meni dopalo: batat je vruć i kremast, kora prekrasno griskava, gotovo hrskava i odvojena od slatkog mesa, umak od tofua i graha bogato začinjen i prepun proteina koji omogućavaju dugotrajnu sitost. A i ovaj čuperak rikole našao je pravo mjesto za svoju paprenu svježinu.

dav

Isprobajte, uživajte i u slast! Javite, preko Facebooka ili Twittera, kako je vama uspio i s čime ste ga uparili, podijelite link s prijateljima u ove dane socijalne distance – i tako ih inspirirajte za dobar ručak.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s