Korištenje namirnica iz smočnice

Oprostiti ćete mi što danas nema novog recepta, jer mi je jutrošnji potres u Zagrebu promijenio cijeli raspored, ali htjela sam vam ipak reći da sam dobro i umjesto novog recepta staviti mali post, možda koristan za sadašnji trenutak.

Tekst koji slijedi napisala sam jučer, sređujući malo vlastite misli u ovom vremenu Corone, a potaknuta vijestima i slikama koje stižu iz svijeta i majčinim nadanjima da ćemo ipak doći na uobičajeni nedjeljni ručak (“Nećemo doći jer želim da mi, majčice moja imunokompromitirana, dočekaš još puno ručkova kad ovo prođe”). Stavila sam u tekst i gomilu linkova, nadam se da će vam dobro doći 🙂

Već nekoliko mjeseci radim na tome da sve one izvrsne ponude u zadnjih gotovo 7.75 godina, otkad živim u ovom stanu, izvučem iz odličnih mjesta “na kojem ću se sigurno sjetiti da sam spremila”, i pojedem.
Stan je mali, 36 kvadrata, a špajza još manja; dva gornja kuhinjska ormarića i jedna veća polica – no također mnogo je tih nepokvarljivih sitnica. Suhi grahovi i sjemenke, žitarice i tjestenine, začini i šećer,… svega tu ima što može godinama stajati nepromijenjeno kad je ispravno uskladišteno (a znamo da datum na proizvodima nije oznaka iskoristivosti jer ih možemo često još dugo jesti nakon datuma koje prozvođač arbitrarno otisne).

Mnogo je neotvorenih sitnica, poput paketića crne soli (kala namak) koji sam dobila na poklon od značajne osobe u razdragujućem “vidiš da sam te slušao” trenutku (a nisam otvorila jer već imam otvoreni paketić) do vreće od 11 kila soje koja je na samoborskom sajmištu imala izvrsnu cijenu, ali samo mi 50g treba za mlijeko ili 100g za kocku tofua, pa jednostavno nije još potrošena.

Odnedavno imamo uputu samoizolacije ne bi li ostali zdravi i smanjili pritisak na bolnice i groblja, pa je moja već započeta borba protiv zaliha još uspješnija, ali također i još zabavnija. Sviđa mi se biti doma jer se osjećam super efikasno bez gubitka dva sata na putovanje do i sa posla, a također mi se sviđa ideja da baš nikako ne mogu dodati nešto novo iz dućana i smanjiti fokus, kao što mi se inače događa… A zapravo i nema puno ludorija poput kala namaka u mojoj kolekciji!
Većina su zapravo super iskoristive, super jednostavne stvari koje je moguće neposredno potrošiti, na obične i jednostavne recepte: grah i riža, alternativna brašna za tortilje i peciva, teglica masti i 7-8 oblika tjestenine, suhi kokos, mlijeko u prahu, škrobovi i ogromne table čokolade za kuhanje. Zelene stvari koje sam imala u hladnjaku prije nego je krenulo ostajenje kod kuće, poput par glavica brokule i vreće špinata, mrkve i tikvica jednostavno sam na početku apokalipse ovaj ponedjeljak narezala na manje komade i šuknula u ladicu škrinjice i tako može šaku po šaku praviti društvo slasnim grahekima i graškima, lećama i heljdama ovaj cijeli tjedan i tjedan iza njega i onaj iza i onaj iza. A i onaj iza ako bude potrebno.

Do tada, već ću naštancati dovoljno sati u vještinama koje učim da iskoristim ovo vrijeme, naigrati se igara, navoditi telekonferencija i edukacija i isporačunati statistika. Možda ću čak i nacrtati nešto, a sve to pogonjena gorivom koje se cijelo vrijeme skrivalo u kredencu.

Isprobajte i vi otkriti nevjerovatnu nosivost vlastitih kredenaca, izokrenite i provjerite što ima unutra, na što ste zaboravili – pa se inspirirajte za neki novi recept ili neki koji dugo niste skuhali. Javite mi, ovdje u komentarima ili preko facebooka i twittera što ste našli ili potražite kroz tražilicu u stupcu desno kakav se recept možda već nalazi ovdje na Porciji i pol.

I budite mi zdravi, dragi moji Porcijaši! Čuvajte jedni druge i kuhinjom i ljubavlju, a čuvajte i sve nas ostajući u ovom trenutku doma.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s