Kajunski začinjeni grah, uz rižu

Genijalno, super-brzo i isto toliko ukusno jelo za bezmesni ponedjeljak (ili bilo koji drugi dan) kod mene je kajunski začinjeni grah, uz rižu. To što je staviti grah uz rižu siguran način da se u vege obroku nađu cjeloviti proteini samo je dodatni bonus.

Znate već da obožavam grah jer smo od njega skuhali sve od grahburgera i čilija do variva, prismoka, pizze i salate. Ovaj domaći, šareni grah, često se može kupiti na sniženju i ja to iskoristim da napunim smočnicu, a onda ga kuham u ekspres loncu (12 minuta, nakon namakanja) do savršene kremaste konzistencije. Takav skuhani grah čuvam u vodi od kuhanja u hladnjaku i preko tjedna ga ubacijem u najrazličitije recepte.

Danas mi je, usred popodneva provedenog uz knjigu, sinulo da negdje još imam kajunskog začina (cajun spice blend) koji sam dobila kao kao poklon iz Amerike, pa sam mješavinu iskoristila za začinjanje ove ad hoc delicije za večeru, ali po okusu mogu reći da ga slobodno zamijenite začinskom mješavinom za piletinu iz Kauflanda (world of spices) ili bilo kojom po vlastitom odabiru.

Potrebno (2 porcije):
žlica ulja
pola luka, usitnjeno
pola veće mrkve, narezano na kockice
Rebro celera, narezano na kockice (sačuvajte lišće za ukras)
300g kuhanog graha (ili otprilike 1 ocijeđena konzerva)
20 g sitnih sojinih ljuskice (Tvp, opcionalno)
žlica kajunske mješavine začina
pola konzerve pelata
pola svježeg feferona
pola šalice vode
sol, papar

riža za posluživanje

Postupak:
Rižu skuhajte apsorbcijskom metodom (operite, stavite u lonac s istom količinom vode i prstohvatom soli, pa kad zakuha poklopite, smanjite vatru na najslabije i kuhajte 10 minuta. Ugasite vatru no ne otvarajte pokopac i neka stoji 10 minuta poklopljeno).

Za začinjeni grah ugrijte ulje u prikladnoj posudi i na srednjoj vatri podinstajte, uz miješanje, luk, mrkvu i celer – dok ne omekša i počne karamelizirati na rubovima.
U omekšano povrće dodajte sve ostaje sastojke; tvp (ako koristite), začine, pelate, grah, feferon, vodu i pustite da zakuha.
Nakon što zakuha, kuhajte na laganoj vatri oko 10-12 minuta, da se svi okusi spoje i gustoća prilagodi vašem očekivanju.

Nakon 10-ak minuta probajte i prilagodite začine, dodajte sol, papar ili štogod drugo po želji (ako je paradajz kiseo možda pola žličice šećera), a zatim…

Poslužite!

grah i riža_posluženoJa sam uz ovu prekrasnu rižu za ukras stavila one usitnjene listove celera koje smo sačuvali na početku, ali vlasac ili peršin također su izvrsni. Ako ste, kao ja, izabrali doista ljute feferone ili ste nakapali gotovo jelo tabaskom žlica kiselog vrhnja ili gustog grčkog jogurta biti će savršena kruna ovog jela.

grah i riža_zalogajIsprobajte ga i vi! Uživajte i u slast! Podijelite recept s prijateljima i podijelite sa mnom, na facebooku ili tviteru, da li je i kod vas zaživio bezmesni ponedjeljak i koja su vaša najdraža jela za tu prigodu 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s