Koktel od crnog ribiza i pjenušavog vina

Male izmjene u detaljima često mijenjaju cijeli doživljaj događaja, a ovaj prekrasni i savršeno jednostavni koktel baš je takav detalj koji vam može pomoći promijeniti sliku “običnog” obroka u valentinovski doživljaj.

Trenutna klima konzumerizma uvjerava nas da je praznike potrebno slaviti uz propisane načine, potpomognute čim većim konformizmom kupovini. Kupite buket, skuhajte mladi krumpir i ispecite na roštilju steak crnog angusa, odležan, te poslužite šampanjac uz jagode prelivene čokoladom. Daleko od toga da svaka od ovih opcija ne zvuči sjajno, ali doista – najvažnije je da želite dan provesti uz osobu ili grupu ljudi koja vam nešto znači. Uz takve namjere i pizza je dobra…

…A pomoglo je i to što je danas Svjetski dan pizze (deveti veljače). Pizza je moje omiljeno jelo i često je spremam kod kuće jer je brza i jednostavna i mogu na nju staviti kombinacije kakvih god se dosjetim. Odnedavno sam uvela i malu izmjenu postupka prema kojem ugrijem pećnicu zajedno sa protvanom pa složenu pizzu zajedno sa papirom samo skliznem na urnebesno vreli protvan (kao da koristim kamen za pizzu) i time dobijem ljepše dignuto tijesto, sa bogatim rubom i hrskavim dnom.

Najbolje da vam dam recept za oboje danas 🙂

Pizza:
tijesto po izboru (domaće, proteinsko ili kupljeno)
passata
narezane prokulice
narezani šampinjoni
slatki kukuruz iz konzerve
hamburger ili panceta
šakica zrelog čedara
sirove sjemenke sezama

Koktel od crnog ribiza i pjenušca:
pjenušavo vino (u ovo doba godine još ima ostataka od proslave Nove – upotrijebite ih!)
sok od crnog ribiza

Postupak:
Za pizzu ugrijte pećnicu na 200°C zajedno sa protvanom.
Na komad papira za pečenje položite razvučeni krug tijesta, premažite passatom i složite sve ostale sastojke: narezane prokulice, šampinjone, slatki kukuruz, hamburger, čedar.
Po rubu pospite sezamove sjemenke, gusto i skroz uokolo.
Kad je pećnica spremna prebacite pizzu sa papirom na vrući protvan i pecite do željene hrskavosti.

Za koktel u prikladne čaše ulijte sok crnog ribiza do pola i zatim dopunite pjenušavim vinom. Učinite to kod stola i to baš opisanim rasporedom jer će se ulijevanjem pjenušavog vina u sok tekućina prekrasno zapjeniti, što se NEĆE dogoditi ako natočite sok u pjenušavo vino :mig-mig: (detalji! :))

Poslužite!

red currant and sparkling vine cocktail_pourProkulice na pizzi predivan su dodatak, sjajne arome i odličnog okusa punog umamija, a cjelokupna kompozicija krasna je međuigra slatkog i slanog, vrućeg i hladnog i izazivam vas da joj odolite na bilo koji dan, a ne samo praznik.

dav

A opet, ako vam ova kombinacija nije po volji ispekli smo ranije i ovu pizzu s grahom ili vege pizzu. Uz male varijacije mogućnosti su beskrajne, kao i ova pogača sa začinjenim slanutkom ili turska pizza – lahmacun. Isprobajte li ih vi javite kroz Facebook ili Twitter kako je bilo. Sretan vam Svjetski dan pizze!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s