Zobene iz pećnice, s jabukama i cimetom

Zobena kaša (zgnječena zob) prekrasna je namirnica: puna topivih vlakana, proteina, sjajna za slane i slatke namjene, smanjuje kolesterol, protuupalna i s antioksidativnim djelovanjem, a što je najvažnije – također i nevjerovatan izvor inspiracije.

Pečene zobene klasičan su doručak ili desert, ovisi koliko jako zasladite smjesu; od engleskih flapjacks prepunih šećernog sirupa do slasnih i niskokaloričnih čarolija kojih se ne bi posramio ni jedan nutricionist i profesionalni trener. Sinoć sam tako usnula pune glave snova o zobenom kitchdiju ili slanim zobenima (poput ovih s tempehom) za doručak, ali jutro je počelo prerano i prebrzo pa je do večere kazaljka skrenula u slatko i evo me s kućom punom mirisa pite od jabuka i trbušćica punog taman toliko da se s lakoćom uputim na večernji trk.

Potrebno (2 porcije):
Suho:
50g zobenog ili pšeničnog cjelovitog brašna
50g zobenih pahuljica
cimet, prstohvat soli
1/4 žličice praška za pecivo

Mokro:
laneno jaje (1 žlica mljevenog lana i 3 žlice vode)
1 žlica otopljenog kokosovog ulja
2 žlice šećera (do 4 za slađe)
120 ml mlijeka (ovdje domaće sojino mlijeko)

1 manja ribana jabuka

Postupak:
Upalite pećnicu da se grije na 180°C, namažite uljem dvije male posude za pečenje. Pripravite laneno jaje pomiješajući lan i vodu u posudici i ostavite sa strane da se izgelira (ili upotrijebite obično kokošje jaje srednje veličine, istučeno)
Sve suhe sastojke stavite u posudu i promiješajte da se ujedine (ako nemate cjelovitog brašna možete ga napraviti usitnjavajući zobene ili pšenične pahuljice u blenderu, kao ja ovdje).
Sve mokre sastojke: pripravljeno laneno jaje, ulje, šećer i mlijeko dodajte u drugu posudu pa pomiješajte. Ovdje također možete dodati i jedan vanilin šećer 😉
Kad je smjesa izmiješana naribajte jabuku (s korom ili bez) i pomiješajte sa mješavinom. Podijelite tijesto u dvije namazane posudice (ukrašavanje opcionalno) i stavite u pećnicu da se peče 30 minuta.

Nakon isteka vremena zobene će biti divno mirisne, dignute, odmaknute od ruba posude i karamelizirane odozdo – po želi zadnje 2 minute zapecite ih po grilom da budu crvenije i odozgo, a zatim…

zobene iz pecnice jic_posluzenoPoslužite!

Uz svježe voće, šećer u prahu, grčki jogurt ili pak kuglu sladoleda od vanilije ove će se pečene zobene za trenutak pretvoriti u pravi desert one dane kad se zaželite kolača, ali meni su najdraže ovakve jednostavne, vruće i predivno aromatične – jedva sam dočekala da zagrabim!

zobene iz pecnice jic_zalogajTople i mirisne, krasno žvakaste u sredini, a hrskave od ispod, nestale su tako brzo da se nisu stigle ni ohladiti! Ispečete li veću količinu (na primjer dvo- ili trostruku od ove opisane u receptu) u manjem protvanu (za što ćete morati malo produžiti vrijeme pečenja na 30-40 minuta, ovisno o debljini sloja) možete ih ohladiti i narezati na kocke koje su odlične mlake, ali i hladne i mogu biti izvrstan doručak ili popodnevni međuobrok narednih nekoliko dana.

Isprobajte ih i vi! Javite kako su vam se dopale i uz što ste ih pojeli, podijelite recept sa prjateljima ili tegirajte Porciju i pol na twiteru ili facebooku. Uživajte i u slast!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s