Kaša od namočene heljde

Danas, na mjestu recepta, osjećam da želim napisati ljubavno pismo.

Pommes-pommes pronašla sam u ranu jesen, toplu i još bujno zelenu, tražeći inspiraciju za jela od rogača. Ove prekrasne slike iskočile su u tom moru različitih ideja i zaintrigirao me naziv kaše od sirove heljde. Ja, na primjer, obožavam heljdu i često je koristim kako za variva tako i slane vafle ili prekrasne otmjene palačinke, a također te sitne sjemenke su izvrstan grickavi dodatak u prekonoćnim zobenima – no nisam se prije susrela s idejom miksanja namočene kaše da se napravi glatko, kremasto jelo, poput NEinstantnog čokolina.

Apsolutno fantastično!

Isprobala sam njen recept i stotinu varijacija do danas i također sam isprobala mnoštvo drugih prekrasnih recepata koje taj blog skriva, sa istim, oduševljenim rezultatima. Kulinetki su crtice koje se samo djelomično dotiču kuhanja, a potraga za restoranima u njenim jedopisima živo je i prekrasno svjedočenje vremenima koja se mijenjaju. No, ljubavna pisma, nekako, uvijek su amalgam ushićenja i žalosti i u ovom slučaju osjećam veliku žalost što ta “luda ženska s pesekom” (crazy dog lady) više ne dodaje svoje prekrasne slike i recepte na blog – no također, mislim si, ne bih tako osjećala da se recept nalazio u knjizi, kuharici. Blog daje ipak taj neki osjećaj dostupnosti, stvarnog života iza riječi i recepata, života koji se zapravo implicitno nalazi i iza kuharice kao kolekcije sadržaja… U vremenu kad se sadržaji smatraju proizvodom i od stvaraoca očekuje konstantno štancanje novih “proizvoda” da bi se publika zabavila, nekako pada u zapećak realizacija da stvaraoc mora u potpunosti trivijalizirati svoju strast da bi svaki dan mogao staviti hranu za stol i svaki mjesec platiti režije.

…i zato mi je nekako dodatno prekrasan Pommes-Pommes i recepti iza njega. Naučimo ih što više prije nego se jedno jutro probudimo i otkrijemo da od tog trenutka hosting stranice više nije pokriven.

Potrebno (1 porcija):
Namočiti:
1/4 šalice (50-ak grama) heljde
3-4x više vode da se prekrije heljda
žlica limunovog soka ili jabučnog octa

Ujutro:
ocijeđena heljda
nekoliko datulja ili žlica ječmenog slada
zaleđene mala banana (ili pola velike)
2 žlice rogača ili 1 žlica kakao praha ili šaka sirovog spinata i žlica proteinskog praha
voda
dodatci za ukras: svježe ili suho voće, kokos, granola

Postupak:
Navečer namočite heljdu sa mnogo vode i žlicom kiseline (limunovog soka ili jabučnog octa), da deaktivira fitine u heljdi i učini je probavljivijom (isto vrijedi i za žitarice). Preko noći sjemenke će jako nabubriti i povećati se više od 4 puta.

Sutradan ocijedite i isperite heljdu i ubacite je u blender ili nutribullet sa bananom, sladom ili datuljama i odabranim dodatakom za aromu. Ja često jedem kašu sa rogačem jer ga obožavam, no zelena kaša sa špinatom i proteinima ili ova s kakaom za čokoladnu verziju su također izvrsne. Dodajte samo onoliko vode koliko vašem blenderu treba da bi mogao miksati.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Izmiksanu smjesu poslužite i ukrasite sjemenkama, voćem ili komadićima čokolade pa navalite.

dav

Prekrasne kremaste teksture i odličnog okusa, ova je kaša baš prekrasni ljetni doručak jer je hladna i osvježavajuća – no, nije ništa lošija i zimi. Kako se može lako pripremiti od sastojaka koji nisu sezonski već dostupni cijele godine odličan je način da jedete zdravo i ukusno čak i u vremenima kad je najbolje voće koje možete pronaći ono iz škrinje.

dav

Isprobajte je i vi! Uživajte i u slast – i javite kako se vama dopalo! 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s