Tiramisu torta od skyra

Zimski solsticij za mene dan je velike sreće jer označava mjesto povratka u svjetliji dio dana. Kratak dan i duge noći obično me čine umornom i demotiviranom, a jednostavan način da doskočim tom problemu čini se da su kavasti pripravci.

Čak nije ni stvar u “pravoj kavi”! Bezkofeinske i ječmene, instantne ili obogaćene – sve djeluju nekako toplo i podržavajuće. Trenutak odvojen za zagrijavanje vode, voljena šalica, zvuk miješanja vruće vode sa svježim granulicama, poznata aroma i privlačna snaga pauze… nordijci su nam možda daleki drugim navikama, no hygge je svakako koncept koji bi mogli odmah preuzeti.

Što nas dovodi do još jednog deserta s kavom (već smo napravili jedan tiramisu s višnjama iz rakije i jedan sa voćnim jogurtom i šumskim voćem), zgodnog možda i iz perspektive pripreme za proljeće jer zbog upoterbe skyra umjesto maskarpone sira ima manje masti i više proteina, baš taman za dopuniti postnovogodišnje odluke o hranjenju i vježbanju 😉
Potrebno (za okrugli kalup promjera 18cm)
2 jaja
Prstohvat soli
40g šećera
80g brašna

240g skyra (ohlađenog!)
40g šećera
3 žlice mlijeka + pola žlice mljevene želatine (5g)
Slatko vrhnje (ohlađeno! Ako nije zaslađeno dodati 40g šećera)

50 ml hladne kave + alkohol po želji

Postupak:
Pripremite kalup za pečenje, stavite pećnicu da se grije na 160°C.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istucite s prstohvatom soli u snijeg i spremite u hladnjak dok pripremate ostalo.
Žutanjke istucite sa šećerom u lijepu svijetlu kremu. U posebnu posudicu odvagnite 80g brašna i prosijte ili promiješajte žicom da ga prozračite.
U istučene žumanjke dodajte trećinu snijega i promiješajte da se krema razrahli. Zatim dodajte pola brašna, promiješajte lagano špatulom, pa pola preostalog snijega, pa ostalo brašno i zadnji dio snijega – miješajući između dodavanja, ali ne preagresivno već rukom i preklapajući, da ne ispušete zrak koji će dignuti koru kod pečenja.
Poravnajte površinu pa pecite, bez otvaranja 25-30 minuta na 160°C. Malo manja jaja će već biti pečena za 25, ali ako ste imali velika jaja sigurno će trebati minuta više. Pri kraju pečenja kora će biti dignuta, odvojena od ruba kalupa i tek lagano rumena na vrhu.
Izvadite pečeni biskvit iz pećnice, pričekaje 5 minuta pa ga istresite na rešetku i do kraja ohladite.

Kad je biskvit hladan, prerežite ga i pripremite kalup (može isti u kojem ste ga pekli) oblažući ga papirom za pečenje.
Želatinu namočite u mlijeko i pustite da nabubri. U zdjelicu odmjerite skyr, dodajte mu šećer i miješajući ga otopite, a zatim želatinu otopite na pari ili u mikrovalnoj, pa pomiješajte sa pripremljenim skyrom.
Slatko vrhnje (zaslađeno) istucite (ne pretvrdo) pa pomiješajte sa skyrom.

Pripremite hladnu kavu i alkohol (ako koristite) – ja sam koristila malo likera od slatkog vrhnja.

Sastojke prikupite i složite u kalup: prvo složite donju koru, nakapajte likerom i kavom, ulijte pola kreme pa onda drugu koru i isti postupak – kava, liker, krema.

Ostavite pripremljenu tortu da se hladi u frižideru od 3 sata do preko noći, a zatim…

poslužite!

Tiramisu torta od skyra_posluzenoTiramisu se tradicionalno poslužuje posut kakaom pa sam ga i ja posula nakon što sam oslobodila tortu iz kalupa. Kava je klasični pratioc ovog deserta, ali i drugi napitak za pauzu koji volite, na primjer vrući kakao, također će biti izvrsni pratioci.

Tiramisu torta od skyra_pauzaOsim sjajne mješavine okusa, ova torta je i vrlo privlačan prizor – a čini mi se da doista ne zahtjeva puno pripreme. U slučaju da vam se ne da peći biskvit možete upotrijebiti i kupljeni, samo ga iskrojite na veličinu vašeg kalupa. Lako je povećati smjesu za kremu pa ga također možete pripremiti i u četvrtastom protvanu i kasnije rezati u kocke ili možda umjesto u kalupu za tortu složiti u lijepe čaše, za pojedinačne porcije.

Tiramisu torta od skyra_zalogajIsprobajte ga i vi! Poslikajte i podijelite s nama slike i kako vam se dopalo na twiter ili facebook računu Porcije i pol – i uživajte! Neka vam je u slast i vidimo se ponovo uskoro, a do tad će Zemljina rotacija dodati još koju minutu danu 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s