Jednostavno kelj varivo sa svinjetinom

Kad sam bila mala kelj cušpajz mi je bio apsloutno odvratan. Mlohavo neprepoznatljivo zelenje koje možeš nanjušiti već kad se kreneš penjati uz stepenice prema kući. Nije ga spašavao ni faširanac koji je bio standardno serviran uz njega. No kad sam počela raditi i probala kelj koji su negdje drugdje skuhali to se odjednom promijenilo… Krivim društvene norme zbog kojih ljudi rijetko poslužuju kelj cušpajz kad dođeš u goste. Da su norme bile slobodnije sigurna sam da bih već ranije ukazala užasnutim ukućanima zaduženim za kuhanje da nešto krivo rade obžderavši se bezočno kelj cušpajzom kod nekog u gostima.

Kelj, kao i ostale biljke iz obitelji zelja, ne podnosi dugo kuhanje (jer raspadnute stanice počnu ispuštati sumporasti smrad) i dobro mu dođe sitnije rezanje (=brže kuhanje) ili suha vrućina (pečenje umjesto kuhanja). U zadnje vrijeme stalno na sniženjima nalazim ove sitne komadiće svinjetine “za gulaš” i upariti ih sa keljom postalo mi je omiljeno varivo za kratko kuhanje i brze tjedne večere*.

Potrebno (4 porcije):
1 žlica ulja
1 manji luk, sitno narezan
350-400g svinjetine za gulaš narezane na veličinu zalogaja*
1 kocka za juhu ili žlica vegete
vruća voda
2-3 oprana krumpira, usitnjen na manje komade
očišćena mrkva, usitnjena na manje komade
pola glavice kelja, sa izvađenim rebrima listova ako su prestara, suha i drvena

Postupak:
Prikupite sastojke.
U prikladnoj posudi koja ima poklopac zagrijte žlicu ulja i dodajte usitnjenu svinjetinu i dozvolite da dobije malo boje na jednoj strani prije nego je okrenete na drugu. Dodajte manji luk i uz miješanje pržite da zastakleni.
Dolijte vodu i začine, pustite da zakuha i poklopljeno kuhajte na vatri dovoljnoj da se održava pristojno vrijanje 20 minuta.
Tijekom tih 20 minuta operite i narežite mrkvu i krumpire (stavite krumpire u vodu da ne potamne), a također očistite i usitnite kelj.
Po isteku 20 minuta (ja obično namjestim alarm) dodajte u posudu na kuhanje i krumpir, mrkvu i kelj i još (najbolje vruće) vode ako je potrebno. Temperatura će se prirodno spustiti kad dodate hladne sastojke pa poklopite i nek’ ponovo zakuha i neka na nježnoj vatri vrije 12 minuta.
Otvorite posudu, provjerite začine i dodajte soli ili papra ili vode, a piknite i krumpir da budete sigurni da je omekšao i zatim…

poslužite!

kelj sa svinjetinom_posluženoJa nisam ljubitelj zgušnjavanja kelja zaprškom, ali ako vi jeste izvadite šeflju bilja (kelja, krumpira i mrkvice) iz variva i izmiksajte u malom blenderu pa vratite natrag u posudu u zadnjih minutu i pol kuhanja – škrob iz krumpira odlično će zgusnuti jelo.

kelj sa svinjetinom_zalogajOvo je varivo vrlo zadovoljavajuće, puno umami okusa – a također povrtno i svježe. Odlično je kad se tek skuha, ali također kad se podgrijava kasnije i jedno je od rijetkih variva koje skuham i za dva dana.

Isprobajte ga i vi! Javite kako je vama uspjelo i koji su vaši omiljeni načini pripreme kelja (ili prilozi :)) Uživajte i u slast!

**bezmesna verzija ovog variva koju volim je verzija sa sojinim komadićima. Potrebno je jače začiniti juhu nakon što nalijete vodu na poprženi luk i dodajte šalicu tvp komadića puls žlicu jabučnog octa ili istisnutu krišku limuna da smanji prašnasti okus sojinih komadića. Kuhajte 20 minuta, a zatim dodajte povrće i dovršite kao u originalnom receptu

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s