Jogurt torta sa šumskim voćem

Ponekad je potrebno samo vrlo malo pripreme da sastojke koje već imamo u kući pretvorimo u nešto čarobno, nešto što je pravo utjelovljenje fraze “više od sume svojih dijelova”.

Jedan od takvih primjera je ova prekrasna torta. Keksi s maslacem i voćni jogurt svaki za sebe voljene su namirnice, ali rijetko ih krenemo jesi skupa i ostanemo očarani doživljajem. No, uz vrlo kratku pripremu to se stubokom mijenja.

Potrebno (za tortu promjera 18cm*):
Kora:
100g mljevenih keksa (ovi su kupljeni mljeveni, ali mogu bilo koji po vašem izboru, klasični odabit su petit beurre)
50g otopljenog maslaca

Krema:
veliki jogurt od šumskog voća (500g, meni je Freska najbolja)
1 paketić mljevene želatine (10g)
3 žlice mlijeka (45ml)

Ukras:
šaka zeleđenog (ili svježeg) šumskog voća ili bilo što drugo što vas veseli (npr. tučeno vrhnje i komadići keksa)

Postupak:
Obložite kalup papirom za pečenje da vam bude lakše kasnije osloboditi tortu iz kalupa.
Mljevenu želatinu namočite u mlijeko da nabubri.
Za koru u većoj zdjelici pomiješajte mljevene kekse sa maslacem pa utisnite čvrsto u kalup i odložite na hladno dok ne pripremite kremu.
Za kremu nabubrenu želatinu otopite na pari ili u mikrovalnoj dok kristalići potpuno ne nestanu. Na pari to je uz miješanje za nekoliko minuta, a u mikrovalnoj grijte 20 sekundi, promiješajte pa grijte po 10 sekundi i vadite pa miješajte dok se kristalići ne otope – u mojoj mikrovalnoj od 700W to se dogodi za sveukupno oko 1 minute.
Istresite cijeli voćni jogurt u zdjelicu (jer ga je zako lakše temeljito pomiješati) i uz pomoć pjenjače pomiješajte sa želatinom. Najbolje je da je jogurt hladan (iz hladnjaka) jer će se onda krema vrlo brzo stegnuti.
Dobivenu kremu uspite na pripremljenu koru u kalupu, pokucajte par puta po ravnoj podlozi da se izravna i zatim stavite u vrećicu ili zvono za tortu i u hladnjak na hlađenje – od 3 sata na duže.

Ohlađenu tortu preselite na ukrasni tanjur, ukrasite voćem ili tučenim vrhnjem (ili ugrijanim razrijeđenim džemom od šumskog voća) pa…

poslužite!

jogurt torta od sumskog voca_naslovnaOvo je torta koju obožavam ja jer je prekrasna, blago slatka i priprema se super brzo – ali također je obožava i moj najoštriji kritičar; kćer tinejdžerka. Keks sa maslacem je predivno hrskav i sladak, krema savršeno ni-pre-tvrda-ni-pre-meka**, a komadići šumskog voća u ovom voćnom jogurtu djeluju baš kao pravi komadići voća!

jogurt torta od sumskog voca_kriskaFreska ima i slične jogurte od jagode i od borovnice koji također mogu biti izvrsna torta, a uz ovako jednostavnu pripremu možda je dobra ideja u većem kalupu pripremiti dva okusa pa imati pola torte s okusom jagode, a pola borovnice 🙂 (u yin-yang obliku?)

dav

Isprobajte li ih vi javite kroz Facebook ili Twitter kako je bilo. Ako vam se dopadne slične torte koje smo već isprobali su ova sa breskvama ili ova od sira i naranče. Uživajte i u slast 🙂

*udvostručite sastojke za kalup 24cm i produžite vrijeme čekanja da se stegne (preko noći je najbolje)
**u slučaju da volite kreme koje su više pjenaste kad pripremite mješavinu jogurta i želatine u drugoj posudi umutite (ne pretvrdo) također 200ml slatkog vrhnja pa pomiješajte tučeno vrhnje sa mješavinom jogurta i želatine, a zatim dobivenu mješavinu na isti način ulijte u pripremljeni kalup i ohladite. Trebati će joj nešto duže vrijeme da se stegne, ali nakon 5-6 sati također će biti izvrsna, poput voćnog parfea.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Jogurt torta sa šumskim voćem”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s