Kukuruzna palačinka s kruškom

Došli smo u ono doba godine kad svuda ima zrelih krušaka na rasprodaji, a one tvrde jesenske vrste konačno su dosegle vrhunac sočnosti i slatkoće – što ih čini idealnima za karamelizaciju!

Naravno, kruške – svježe, ali i karamelizirane kruške također – imaju tisuću namjena; možete ih jesti same, dodavati zobenim pahuljicama ili kuhanom grizu, možete ih posluživati vruće preko hladnog jogurta ili zaslađenog sira ili nadopuniti s hrskavim granolama ili ekspandiranim žitaricama. Također ih možete poslužiti kao kolačić u šalici, sočni crumble ili kao karamelastu podlogu za kuglu prekrasnog, sladoleda (ili nesladoleda) po želji.

Ja sam se nakon tjedan dana prehlade zaželjela “prevrnutog kolača” odnosno onog što englezi zovu upside down cake, a francuzi tarte tatin – no nije mi se dalo napraviti cijeli kolač (iako nije komplicirano, već smo ga napravili zajedno!) ni čekati da se ugrije pećnica. I tako su nastale ove krasne palačinke.

Od prvog puta već sam ih doručkovala triput, i svaki puta su me oduševile, makar – budimo iskreni – ponekad ih prevrnem prerano i izgledaju sličnije carskom drobljencu 😀 (no svejedno su jednako ukusne!)

Potrebno (1 porcija):
1 zrela kruška srednje veličine, ne premekana
prstohvat cimeta
kriška maslaca (cca 5g)
1 jaje srednje velicine
50g kefira
40g žutog kukuruznog brašna (1/4 mjerne šalice)
1/4 žličice praška za pecivo
prstohvat soli (nije obavezno, ali lijepo pojačava i zaokružuje okus)

Proces:
Prerežite krušku, odstranite sjemenke i narežite krušku na komadiće brida oko 1 -1,5 cm. U manjoj tavi ugrijte maslac, dodajte kruške i cimet i pržite kruške na srednjoj vatri oko 3 minute da omekšaju i počnu dobivati boju.
U zadnjoj minuti (od te tri) prženja krušaka, od jaja, kefira, soli, brašna i praška za pecivo umiješajte tijesto. Trebalo bi biti gusto, ali tekuće – i kiselina kefira će već kod miješanja aktivirati pjenušavost praška za pecivo.
Promiješajte kruške, preokrenite ih da slabije pečena strana bude prema dolje (okrenuta vatri) pa prelijte tijestom i poravnajte površinu špatulom.
Pokrijte tavu poklopcem i smanjite vatru na najslabije, pa pustite palačinku da se peče. Naravno, odabrana vrsta tave, materijal, veličina, a i snaga vaše vatre davati će varijacije, pa ne napuštajte štednjak dok pripremate, i za jedno 2-3 minute vaša će palačinka biti glasna (jer će voda koja se skuplja na poklopcu padati natrag uz rub posude) i uglavnom suha, osim u samoj sredini.
Koristeći široku lopaticu (ili tanjur na koji ćete skliznuti palačinku pa je prevrnutu vratiti) preokrenite palačinku pa je, otklopljenu, pecite još minutu da se i gornja strana zapeče.
Karamelizirane kruške na strani koja je sada gore trebale bi biti meke i zlatne, s tim da će neke biti svjetlije, neke tamnije – ali sve će biti vrlo slatke i prekrasne.

This slideshow requires JavaScript.

Pečenu palačinku…

Poslužite!

Kukuruzna palacinka s kruskom_posluzenoŠećer u prahu je klasičan dodatak i vrlo je lijep za slikanje, no također je možete poslužiti uz razrjeđeni kikiriki maslac, tekući med, čokoladni sirup ili uz kuglu sladoleda od burbon vanilije – mogućnosti su posve prilagodljive vašem ukusu.

Kukuruzna palacinka s kruskom_zalogajKruške su karamelične i meke, kukuruzna palačinka svježa, rahla i kiselkasta i asolutno me oduševljava brzinom pripreme. U večernjim satima čak sam isprobala preliti sve skupa sirupom karamele razrjeđenim sažlicom ruma – i mogu reći da sam bila vrlo zadovoljna 🙂

Isprobajte ih i vi! Javite kroz Facebook ili Twitter kako je bilo i uz što ste ih poslužili. Uživajte i u slast 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s