Krumpiri iz friteze na vrući zrak (air fryer)

Slasni, vrući i začinjeni baš koliko volim, čarobno hrskavi izvana i meki i sočni iznutra – ovi su krumpiri naprosto savršeni za svaki obrok, pa čak i doručak.

Krumpir je kod nas rijetko hrana za doručak, vjerovatno zbog duljine pripreme (jer iz nekog razloga uvijek mislimo da krumpir treba guliti i nakuhavati), no uz par trikova možda i vi odlučite promijeniti navike ili ga, kao specijalitet, poželite pripremiti u vikend jutrima. U ovih 4 mjeseca, otkad sam kupila fritezu na vrući zrak (moja je Gorenje AF1500) mislim da je ovaj “doručkovni krumpir” (en. breakfast potatoes) postao ne samo super-česti specijalitet u casa derzafanistori već i najčešće kuhani zdravi obrok moje 15-godišnjakinje koja dozvoljava zajedničko kuhanje samo za večeru.

U četvrtak krivo sam stala i izvrnulo mi se koljeno tako da sam nakon petka provedenog na poslu s puno stepenica vikend dočekala u suzama i s koljenom velikim kao bundeva, pa su me ovi fini krumpirići apsolutno spasili i izliječili mi i dušu i tijelo. Želim ih zato pokazati i vama – jer osim što su silno ukusni za svaki obrok, također su i vrlo brzi i praktični za pripremu. Naravno, ako nemate fritezu na vrući zrak, taj (drugi) dio postupka možete napraviti klasično – u tavi (što objašnjava drugo ime ovog specijaliteta – skillet potatoes) – ili u pećnici, najbolje onoj koja ima ventilator.

Potrebno:
nekoliko krumpira, opranih četkicom i narezanih na manje komade (brida oko 1,5cm)
žličica ulja
začini: sol, papar, mješavina začina za piletinu, dimljena paprika, cayenne papar, dehidrirani češnjak – po želji sve od ovog ili samo sol i papar

Pribor:
zdjela koja može u mikrovalnu
silikonski poklopac ili komad plastične folije
friteza na vrući zrak (ili tava s nešto ulja ili papirom za pečenje obložen protvan i vruća pećnica)

Dodaci:
jaje, tofu, obične ili veganske kobasice, kečap ili slični umaci, salate po želji

Postupak:
Operite krumpir, narežite na manje komade (mogu biti i u obliku pommes frites štapića) i stavite u pogodnu zdjelu za kuhanje u mikrovalnoj pećnici. Pokrijte silikonom, tanjurom ili folijom pa ubacite na najjače u mikrovalnu na 4 minute da se kuhaju u pari.*
Prokuhani krumpir izvadite iz mikrovalne, dodajte mu ulje i sve odabrane začine i dobro ga izmiješajte. Ja sam dodala začin za piletinu, sol, dimljenu papriku i čili papriku – no vi možete dodati više ili drugačijih začina po želji.
Uspite krumpire u košaricu friteze na vrući zrak i protresite da se ravnomjerno rasporedi.

Stavite krumpire u košarici u tijelo vaše friteze na vrući zrak, namjestite temperaturu na 200 i vrijeme na 15 minuta. Na pola vremena izvadite košaricu pa protresite i vratite natrag. Nakon 15 minuta probajte jedan komad pa odlučite želite li još peći ili su dovoljno meki/hrskavi za vaše poimanje savršenstva, a zatim…

Krumpiri iz air fry friteze_pečeniposlužite!

dav

Ovi krumpiri tako su fantastično ukusni da im doista ne treba ništa više i potomčica i ja često pojedemo dvije pune zdjele ovakvog začinjenog krumpira uz malo kečapa, no nekakav protein i salata savršeni su dodatak.

Krumpiri iz air fry friteze_zalogajOvaj put ispekla sam jedno jaje i napravila malo salate od paradajza i krastavaca i jedan repić mladog luka narezala na krumpir da da malo boje za slikanje – i bilo je sjajno!

Krumpiri iz air fry friteze_inspektor LuxČak je i inspektor Lux došao provjeriti što je to na tanjuru, i – iako nisam mogla sjediti na balkonu kao inače (jer me bolilo koljeno) ova je prekrasna porcija u potpunosti razgalila moje srčeko.

Isprobajte ih i vi! Javite uz što ste ih poslužili i kako su vam se dopali, a također i kakva jela vi kuhate kad imate samo najsitniju mogućnost stajanja u kuhinji. Danas se već osjećam puno bolje i koljeno bundeva je splasnulo, ali biti će mi ipak drago da mi kroz Facebook ili Twitter javite svoje savjete i specijalitete. Uživajte i u slast! 🙂

*Ako nemate mikrovalnu ovako pripremljeni krumpir možete i prokuhati 10 minuta pa nastaviti sa pripremom u fritezi ili tavi/pećnici.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Krumpiri iz friteze na vrući zrak (air fryer)”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s