Vrući koktel od jaja (eggnog)

Hladno je i zaželjela sam se nečega slatkog, kremastog, bogatog i sa samo kapljicom alkohola – i vrući koktel od jaja logično mi je uskočio u misli jer ispunjava sve te zahtjeve.

Doista, mliječni koktel od jaja, bilo da sadrži alkohol ili ne, samo je rjeđa verzija slastičarske kreme (creme patisserie) koja se koristi za punjenje finih peciva ili zaleđuje u aparatu za sladoled. Savršeno jednostavan, od sastojaka koje najčešće već imate kod kuće, ovaj je jednostavni desertni pripravak izvrstan završetak obroka ili sadržaj tople šalice nakon zimske šetnje.

Potrebno (1 porcija):
malo jaje (do 50g)
150 ml mlijeka
2 žlice šećera (25g)
samo jedan ili mješavina začina: cimet, muškatni oraščić, kardamom (količina po želji, od prstohvata do cijele žličice)
čep pun ruma ili brendija, po želji (može se i potpuno izostaviti)

Postupak:
Prikupite sve sastojke, jer je priprema vrlo brza. Osim sastojaka trebati će vam jedna zdjelica za miješanje, pjenjačam silikonska špatula i mala posuda za kuhanje.
U posudi za kuhanje prvo promućkajte žlicu vode, da se mlijeko ne zalijepi za stijenke čim ga ulijete, a zatim stavite mlijeko, začine i šećer na srednju vatru da se zagriju do vrijanja (ne prokuhati).
U drugoj zdjelici istucite jaje pjenjačom.
Vruće začinjeno mlijeko ulijte u tankom mlazu na jaje, cijelo vrijeme miješajući. Nije potrebna posebna vještina, samo malo volje da se smjesa cijelo vrijeme kreće, pa se jaje ne zgruša.
Pomiješanu smjesu vrućeg mlijeka i jaja vratite nazad u posudicu za kuhanje, pa uz pomoć silikonske špatule (ili žlice) miješajte na srednjoj vatri minutu ili dvije – dok se ne zgusne. Smjesa ne smije za to vrijeme zakuhati, ali biti će vrlo blizu. Osjetiti ćete pod rukom promjenu teksture i zgusnuta krema od jaja prekrivati će površinu žlice ili silikonske špatule gusto, da ako povučete prstom kroz kremu ostane pruga (takva se tekstura kulinarski zove nappe).

Ulijte vrući napitak u pogodnu šalicu, dodajte rum ili brendi ako želite, promiješajte pa…

poslužite!

vruci koktel od jaja_eggnog_mljacOvako pripremljeno piće traži tek nekoliko minuta pripreme, a savršeno je kremasto, toplo i aromatično. Naravno, možete odjednom pripremiti i više porcija i možete ih poslužiti i sa malo cimeta ili tučenim slatkim vrhnjem na vrhu, no meni je ovo najjednostavnije ujedno i najljepše.

vruci koktel od jaja_eggnog_naslovna1Posebno me veseli posluživanje u prozirnim šalicama ili čašama koje podnose vrućinu (također odlične za kuhano vino ili grog, koji smo već zajedno pripremili), a ako imam još i koji amarettini keksić doživljaj je posve božanstven.

vruci koktel od jaja_eggnog_gutljajIsprobajte, uživajte i u slast! Još je mjesec dana do dolaska “prave” kalendarske zime, a to je uvijek savršeni trenutak da se prikupe hygge recepti i radi na #sebeljubavi. Koji su vaši favoriti?

Ostavite mi komentar ili javite kroz kontakte na Twiteru ili Facebooku.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s