Papa al pomodoro – Toskanska juha od rajčica i kruha

Kad sam bila mala curica živjeli smo svi u istoj kući; baka, deda, stric, tata, mama, brat i ja – i doručkovne mješavine često su sadržavale kruh udrobljen u nešto. Najuobičajenija kombinacija bila je kruh u toplom, zaslađenom mlijeku ili bijeloj ječmenoj kavi (što smo znali često dobiti i u maloj pa kasnije i pravoj školi), no katkad su se u zdjelicama starijih ukućana pojavljivale i juhe ili variva sa udrobljenim kruhom. Nije mi to tada izgledalo čudno, no vremena su se polako mijenjala i drugi ljudi s kojima sam dolazila u kontakt nisu pokazivali takve kombinacije pa sam jednostavno vjerovala da su ti udrobljenci bili samo oznaka moje obitelji i financijskog stanja,…

al’ kad ono – iznenađenje!

Mnoštvo je zapravo jela sa udrobljenim kruhom i, iako su često nastala da se produži upotrebljivost kruha u vremenima prije pekarskih aditiva, takva jela često su specijaliteti, čiju slast je nemoguće izostaviti u popisu njihovih osobina. Čak i kad nemam u kući starog kruha rado pripravim pohani kruh (koji se pod imenom francuski tost nalazi na menijima restorana po cijelom svijetu), ljetnu salatu od trganog kruha (panzanella – koju smo već zajedno pripremili), a u vremenima akutne žalosti kruh nadrobljen u toplo zašećereno mlijeko (ili u ekstremnim slučajevima istarska supica) je apsolutno neizostavan.

Nedavno sam gledajući seriju Struggle Meals Frankija Celenze naišla i na odavno zaboravljenu Paradajz juhu s kruhom i taj ponovni susret me toliko oduševio da je ova slasna ljepotica postala moj omiljeni doručak.

Potrebno (1 porcija):
žlica finog ulja
pola manjeg luka, usitnjeno
češanj češnjaka, usitnjen
sol, papar (ili pola žličice ili trećina kocke povrtnog bujona)
pola konzerve oguljenih rajčica (ili dvije svježe rajčice srednje veličine, na vrhuncu zrelosti)
čaša vode
2-3 kriške kruha (60-70g)
svježi bosiljak
Opcionalno: sušena čili paprika, aromatizirano ulje za posluživanje

Postupak:
Prikupite sve sastojke jer je priprema vrlo brza i jednostavna.
U pogodnoj posudi ugrijte ulje i na njemu kratko, na srednjoj vatri, popržite luk, da omekša. Dodajte i usitnjeni ili protisnuti češnjak, pa zagrijte uz miješanje, da zamiriše, a zatim dodajte rajčice, vodu i začine.
Pokrijte i kuhajte 5-7 minuta, da se sve ujedini.
U međuvremenu narežite kruh na komade veličine zalogaja, probajte juhu (dovoljno slano, začinjeno, paprasto, tekuće?) i ukuhajte kruh u juhu.

 

This slideshow requires JavaScript.

Ja volim da ostane još malo teksture kockica kruha pa nakon što su se napile juhe ne kuham dugo, samo minutu, no tradicionalno se kruh može i potpuno raskuhati (što objašnjava zanimljivo ime jela jer papa al pomodoro znači kašica od paradjza). Kad ste zadovoljni gustoćom i začinima skinite s vatre i dodajte svježi bosiljak pa…

poslužite!

papa al pomodoro_posluzenoOva se juha može jesti vruća, sobne temparature ili hladna, baš takva kakva jest ili nakapana sa malo aromatičnog ulja i ukrašena sa još bosiljka (ili parmezana).

papa al pomodoro_zalogajSlasno i začinjeno, ukusno i blisko, sve u ovoj juhi hrana je za dušu i za tijelo. Mogućnost da se zbrine kruh “na kraju roka” je tek dodani bonus 🙂

Isprobajte, uživajte i u slast! Javite se ako je isprobate i podijelite svoje priče sa mnom na Twiteru ili Facebooku.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s