Baba ghanoush – prismok od patlidžana

Za razliku od onoga što biste mogli pomisliti kad saznate da baba ganuš (baba Ghanoush) zapravo znači tatica Ghanoush i u toj sintagmi odnosi se na razmaženog, koketnog taticu (vjerovatno podvrstu sugar daddy-ja), ovaj prismok – nešto između umaka, namaza i salate – radim onda kad naletim na patlidžane na sniženju.

Kraj ljeta, sezonski vrhunac patlidžana, idealno je vrijeme za pripremu baba ghanousha jer se krasno daju pripremiti na grilu, dok se hladi nakon korištenja, ali meki pečeni patlidžan s mirisom dima i prekrasne kore obljubljene vatrom može se pripremiti i u pećnici. Tako se danas poklopilo da sam idući kući u dućanu naletjela na krasni sniženi patlidžan u košari popusta, a kako sam morala ispeći ražene krušćice koji su me dignuti čekali kod kuće taman se poklopilo da iskoristim ugrijanu pećnicu i ispečem još i patlidžan. Osim pečenja, koje je doista vrlo neangažirano, priprema ovog izvrsnog prismoka zahtjeva samo 10-ak minuta, a može se jesti kao namaz, umak, podloga za sendviče, punjenje za tortilje ili umak za salatu od tjestenine.

Potrebno:
1 pečeni patlidžan
1-2 zgnječena češnja češnjaka
sol, papar
1 žlica tahinija (kojeg je vrlo lako pripremiti kod kuće)
grančica svježeg peršina
sok četvrt limuna (cca 2 žlice soka)

Postupak:
Patlidžan operite i izbockajte nožem ili čačkalicom, pa u kori pecite u pećnici na 200°C 40ak minuta.
Nakon pečenja patlidžan prebacite u zdjelu i pokrijte, pa ostavite 15 minuta da se “pari” i hladi, jer će ga tako biti lakše oguliti.
Nakon 15 minuta ogulite patliđan, usitnite ga (po želji ga narežite na male kockice ili izgnječite vilicom, ovisno koliko gladak prismok želite – ja volim nešto između tog dvoje, ali ne totalnu kašicu kakvu bi dobili upotrebm multipraktika) pa mu dodajte sve ostale sastojke: zgnječeni češnjak, sol, papar (ako koristite), tahini, limunov sok i peršin.
Sve sastojke pomiješajte pa premjestite dobiveni prismok u hladnjak i ostavite da se potpuno ohladi i da se okusi združe.

 

Nakon bar 2 sata u hladnjaku promiješajte umak i probajte ga, pa dodajte po želji još soli, tahinija ili limuna, a zatim…

poslužite!

Baba ganoush_posluzenoOvaj je lagani i osvježavajući prismok izvrstan dodatak plati za goste. Može se poslužiti uz krekere, tortilje s grila ili pita kruščiće, ali također i uz narezano povrće ili sir, masline i kobasice – odabir dodataka neka proizlazi iz vašeg trenutnog raspoloženja i sadržaja hladnjaka.

Baba ganoush_posluzeno2Sami je baba ghanoush u ovom slučaju potpuno veganski pa ako ga poslužite uz takve dodatke i krekere imati ćete jednu povrtnu deliciju, no također se može pripremiti i sa žlicom gustog jogurta koji će obogatiti teksturu i dati mu mliječnu notu, za neki drugi trpezni stol.

Isprobajte ga i uživajte, dodajte ga blagdanskoj trpezi kad naletite na prikladni patlidžan, a ako pronađete kakav zanimljiv način posluživanja ili dobru kombinaciju tegirajte Porciju i pol na Twiteru ili Facebooku i pohvalite se 🙂

U slast!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s