Uštipci (poori) sa graškom

Iako o Indiji najčešće razmišljamo kao o jednoj (daaalekoj) zemlji, prepunoj svakojakih čuda, istina je zapravo da je indijski podkontinent zbroj mnogo različitih zemalja i njihovih kulinarskih tradicija. Kako se i nakon prisilnog i arbitrarnoj ujedinjenja u njenih 28 država i 9 teritorija još uvijek koriste različiti jezici i religije tako i različite navike i dozvole u kuhinji stvaraju prekrasan i fantastično raznolik mozaik.

Jedna od čestih pločica indijskog mozaika tako su i puri (poori), s kojima sam se prvi put susrela – od svih mjesta! – baš u kuharici Vincenza Buonassisija: Pizze. Poori su zapravo mali kruščići, a ime dolazi od riječi “punjeni” na sanskrtu – po čemu možemo zaključiti da su to mali punjeni* uštipci. Najčešće se poslužuju kao dio doručka ili zalogajčić koji se može pojesti uz kari ili samostalno, kao mali međuobrok. Zlatna boja dolazi od pečenja u dubokom ulju, a poslužuju se punjeni ili dopunjeni najrazličitijim dodacima, koji im mijenjaju imena, baš kao kod i paratha kruhova koje smo već zajedno ispekli, pa tako imamo aloo puri (sa krumpirom) pudina poori (sa metvicom), masala poori (začinjene) ili chana dal poori (od mladog slanutka) – da nabrojimo samo neke.

Ono što ih čini posebno zgodnima, po mom mišljenju, je to što su jednostavni i vrlo ukusni, a idu izvrsno uz ili bez dodataka za posluživanje. Ovi poori sa graškom također su super jednostavni i ukusni, a uz čašu kefira čine fantastičan doručak. Iako je tradicionalna masnoća za pripremu ghee, odnosno pročišćeni maslac, ja nisam ljubitelj pa koristim ulje, pa tako i ovi uštipci postaju odjednom veganski.

Potrebno (za 4 uštipka, što je dosta za dvije porcije):
Tijesto:
80g glatkog brašna
40g integralnog brašna
prstohvat šećera
žličica ulja
1/4 žličice suhog kvasca
prstohvat soli
dovoljno mlake vode za oblikovati meko, ali ne ljepljivo tijesto

Punjenje:
50g mladog graška (svježeg ili smrznutog), kratko prokuhanog
žlica ulja
kumin, mljeveni ili sjemenke
1 žličica zelene kari paste
sol, papar – po potrebi

Ulje za prženje
po želji umaci ili čatniji za posluživanje (npr. dahi čatni od jogurta sa svježim biljem i začinima)

Postupak:
Ovi se uštipci vrlo jednostavno pripremaju, zamijesivši tijesto od gornjih sastojaka – NO, ako nemate vremena, a imate kupovnog tijesta za pizzu, ono će sasvim dobro poslužiti. Ako ste zamijesili tijesto od sastojaka gore, ostavite ga pokrivenog sa strane oko pola sata i pripremite punjenje.

Za punjenje, naravno, možete iskoristiti i već kuhani grašak – što je odlično za iskorištavanje ostataka. Moji roditelji često skuhaju veliki lonac juhe nedjeljom, pa je ocijeđenu drže u hladnjaku i preko tjedna mijenjaju skuhavši još šakicu nekad graška, nekad mrkve, drugi put brokule, cvjetače i sličnih stvari – za varijacije. Grašku treba tek 3-4 minute kuhanja da bude prekrasno zelen i mekan, savršen da se uklopi u ostatak ovog recepta.
U malu tavu stavite ulje, začine da se zagriju, pa dodajte grašak i sve zajedno izgnječite. Zelena kari pasta je izvrsna investicija jer daje prekrasan, a ne pretjerano začinjen okus i izvrstan je dodatak koji dugo može stajati u hladnjaku.
Zgotovljeno punjenje stavite da se malo ohladi prije oblikovanja uštipaka.
Kad ste spremni za pečenje u posudi debelog dna zagrijte ulje (3-5 cm je dovoljno, a ako je posuda manja tava ili vok, nećete morati koristiti puno ulja), a tijesto prerežite na 4 dijela.

Svaku kuglu tijesta uz pomoć ruku ili valjka istanjite pa u nju preselite četvrtinu punjenja. Krajeve tijesta prikupite i čvrsto stisnite, a zatim oblikujte plosnati uštipak, biti će oko 8cm promjera.
Kada je ulje dovoljno vruće (180°C, to je ono kad uronjeni kraj kuhače proizvodi odmah sitne mjehuriće) pripremljene purije spuštajte u ulje onom stranom gdje je šav tijesta PREMA DOLJE, jer će tako ostati ljepše oblikovani i neće se otvarati.
Pecite do zlatnog savršenstva, ocijedite na papiru, a zatim…

poslužite!

Ustipci s graskom_posluzenoOvi su uštipci apsolutno fantastičan doručak i uz bočicu domaćeg, hlaaadnog kefira, naprosto vraćaju u život ako ih pečete u subotnje jutro nakon teškog tjedna.

Kao i svako tijesto pečeno u dubokom ulju divnog su mirisa, a ako je ulje bilo dovoljno vruće neće biti masni već savršeno podatni i slasni.
Ovo je mala tura, ali ne moram vam reći da ih možete napraviti i više odjednom i napuniti i sa bilo kakvim drugim zgnječenim, začinjenim povrćem od kakvog prethodnog obroka i imati predivne krušćiće za cijeli dan, bilo uz druga jela ili za grickanje u autu ili vlaku.

Ustipci s graskom_zalogajIsprobajte, javite kako je ispalo, uživajte u okusima i mirisima hrane i u sreći novopronađenih zalogaja koji će se uklopiti u vašu rotaciju recepata. Tegnite Porciju i pol na Facebooku ili Twiteru i podijelite recept sa prijateljima. Uživajte i u slast!

*punjeni ne znači uvijek da je u sredini punjenje. Nekad je u sredini samo mjehur zraka, a dodaci – poput listova svježe mente – su u tijestu.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s