Festival Fileka – S’tripp day by Bicko

Danas umjesto recepta, za promjenu porcija i pol inspiracije!

Ovaj petak bila sam na Festivalu Fileka – S’tripp day by Bicko u restoranu Bicko na Karlovačkoj cesti u Zagrebu, par sekundi puta niže od zagrebačke Arene. Inače ne stignem jesti vani koliko bih željela, ali mislim da je posjet dobrom restoranu fantastičan alat za zapaliti žar i u vlastitom kuhanju jer čovjek uvijek može nešto novo kušati i iznenaditi se kombinacijom. Kako sam već propustila ovaj događaj dvaput, radi poslovnih obaveza, ovaj put sam učinila sve da na vrijeme predvidim i otklonim smetnje uživanju u tripicama jer, već znate, tripice obožavam i tripice su život! 🙂

Večer je previđena kao slijed pet jela od fileka, od predjela do deserta, sa svakim jelom popraćenim kratkim uvodom i čašom vrhunskog vina.

Festival fileka Bicko_sommelierSviđa mi se ovakav koncept blagovanja i predstavljanja, jer – ako ništa drugo – omogućava jelcu da se usmjeri na okuse, na mirise, na kombinacije i na uživanje – umjesto samog mehaničkog jedenja. Ja naravno, kao pravi štreber, u međuvremenu i zapisujem bilješke, pa evo malo slika i malo bilješki, uživajmo zajedno u tom sklopu dostupnog i neuobičajenog!

Salata sa mariniranim janjećim tripicama – hladno predjelo
Vrhunsko vino Graševina Kutjevo (2018)

Festival fileka Bicko_salataTanjur je naravno složen kao umjetničko djelo: tostirani pinjoli, mladi kelj pupčar (mislim da nisam u životu pojela nježniji i ukusniji pupoljak pupčara), rajčica trešnjica, pečeni pršut/panceta, marinirani fileki, krema od češnjaka, klice (češnjaka?), crni papar mljeveni dekoracija. Također dresing baziran na kiselini, ali lijepog nježnog okusa, možda šampanjski ocat. Uz prvo jelo Graševina Kutjevo, 2018. Prekrasno miriše, izvrsno ohlađeno, tripice predivno meke, savršeno svijetle i udružene sa svježim i hrskavim elementima. Krema od češnjaka aromatična, no također i vrlo civilizirana, možda sous vide kuhani češnjak jer ima prekrasnu kremastu teksturu i nema oštrinu, za kućnu pripremu češnjak pečen u glavicama bio bi izvrstan nadomjestak.

Zagorska juha sa junećim filekima – juha
Vino De Gotho vrhunska Graševina Kutjevo

Festival fileka Bicko_juhaPrije nego je juha izašla iz kuhinje izašao je miris gljiva, predivan zemljani, super topli, super-gljivasti; nepobitno vrganji. U juhi su mrkva, honeycomb tripice (retikulum, one koje izgledaju kao pčelinje saće), sićušni komadići krumpira, komadići vlasca ili mladog luka, komadići špeka (savršene veličine, kao dragulji slanosti u prekrasnoj mješavini). Apsolutno fantastično. Tripice se tope u ustima, a povrće i gljive još imaju lijepu grickavost. Ovo je jelo prepuno umamija, a uz komad hrskavog kruha bilo bi savršen samostalan obrok, ugodan i želucu i instagramu uz hešteg #cosy u ovim hladnim danima. De Gotho Graševina poslužena uz juhu prštavo je aromatična, mnogo voćnija od Graševine uz prethodno jelo i sjajan trik za zapamtiti za kućnu upotrebu jer uz malu čašicu čistog vina i od jednostavnijeg cušpajza napravite obrok za pamćenje.

Ričet sa raštikom i janjećim tripicama – toplo predjelo
Vino De Gotho vrhunski Pinot crni Kutjevo

Festival fileka Bicko_ričet orzottoOrzotto sa tripicama i raštikom, fantastičan. Čips kelja (kale chips, anyone?) kao dekoracija, unutra mislim da je suhi vlasac kao začin, savršeno kremasto, prekrasno mekane tripice, opet glatke, prekrasno ukomponirani raštika i također cijeli kim. Ričet kuhan “na rižoto” proizvede takvu lijepu kremastu strukturu, posve različitu od one kakvu dozvoljava riža. Još jednom jasno vidljivo da je kuhar izvrsno promislio kako će ukomponirati različite elemente jer ništa nije premekano ili pretvrdo, a kad nađem u ovakvom jelu sa mnogo vlakana (jer je orzo ili ričet, za razliku od riže, izuzetno bogat prehrambenim vlaknima) cijele sjemenke kima znam da je kuhar mislio na nas i da nam olakša probavu visokovlaknaste namirnice :D. Vino Crni pinot de gotho vrhunski, na nosu dosta taninsko, okusom još uvijek prilično malo sladak – možda čak i prerobustan uz ovakvu čaroliju od orzotta. Svakako izvrsne note za raštiku!

Tripe a la bicko sa moussem od buče -glavno jelo
Vino Maximo Oro – vrhunski cuvee Kutjevo

Festival fileka Bicko_Tripe a la bickoBijeli grah, tikva, mrkva, peršin list i korijen? Ili korijen pastrnjaka? – teško je reći, a oba bi izvrsno poslužila. Još jedna krasna kombinacija sa saćastim (honeycomb) tripicama, a tripice sa grahom već znam da jako volim. Prilog koji sliči žgancima (a lako bi u kućnoj kombinaciji za samostalni obrok ovo mjesto zauzeli žganci!) je pjenica od buče – koja bi oduševila svakog bučoljupca. Lagano i svježe, ne prepasirano poput dječje hrane nego divne teksture, vrlo osvježavajuće. Za dekoraciju mikrozelenje, klica dugine blitve, cikle ili nečeg sličnog, jako lijepo za vidjeti, ali također za pojesti – zemljano i svježe i odlično.
Sljubljeno vino Maximo Oro je kupaža, mješavina graševine i chardonnaya, vrlo aromatično, jako ugodno, blago i bogato, punog okusa i slatkasto, mnogo voćnije nego prethodna vina. Nek’ ispadnem seljo, ali meni kao pivskom obožavatelju ima gotovo miris vrhunskih cidera. Svijetle boje koja je bogatije zlatna nego graševine. Imam dojam da je posluženo hladnije nego graševina. Tijekom kušanja toliko sam oduševljena vinom da šaljem link s porukom prijateljici vinoljupki uz opis i preporuku…

i već smo stigli do deserta!

Chocolate chip cookies sa filekima na moussu od bijele čokolade i kremom od maline, krokant od fileka – desert
Vino slatki muškat Brič Kutjevo

dav

Iščekivani vrhunac večere od 5 sljedova tripica, zasigurno ono što su svi koji su čuli da idem više puta u užasu i nedoumici pitali – desert od fileka?!?! Mon dieu!
Na bijelom tanjuru, u prekrasnom aranžmanu, pojavljuje se choc chip keksić, malo razlomljen, ali ne dekonstruiran. Zeleni i crveni prah (mljeveno freeze dried=isušeno smrzavanjem voće obično) za dekoraciju, krema od maline (coulis?), vrlo kisela i svježa, savršeno malinasta. Krokant od fileka kao dekoracija, no i kao element – apsolutno fantastičan. Keksići su savršeno čvrsti i britko se lome pod snagom zagriza, vrlo su ugodnog okusa, istočkani komadićima tamne čokolade.
Vino fantastično. Muškat, ali ne prebogato sladak – još uvijek dovoljno svjež i izvrsna pratnja kombinaciji okusa i tekstura; svježe maline, hrskavi fileki, tamna čokolada klasičnih-a-modernih shortbread keksića, predivno kremasta pjenica od bijele čokolade, gotovo na granici tradicionalnog sladoleda od mlijeka.

Savršen završetak fantastičnog niza.

Nezahvalno je pričati o cijenama, i iako sam obično vrlo svjesna vlastite kupovne moći i želje da se prođe povoljno, ovo mi se doista čini kao odličan omjer cijene i kvalitete. Ovih pet jela i pet vrhunskih vina ne samo da je bilo vrlo ukusno, također su bila i biti će izvor i inspiracija stotinama jednostavnih i kompliciranih jela koje će izaći iz moje kuhinje, a također biti i conversation starter – neiscrpna tema za razgovore sa prijateljima i prekrasno sjećanje koje će još desetljećima biti dostupno za neki; “e, a jel se sjećaš kad smo” i “nećeš nikad pogoditi da sam jela…” razgovor.

Što se tiče mjesta koje sa ljubavlju i predanošću donosi ovaj pravi bokun zabave više puta godišnje (uvijek sa novim kombinacijama), a ima i druge vrste festivala – poput Festivala iznutrica! – Bicko je lijepo označen, lako dostupan restoran koji ima vrlo ugodan, urbani interijer, kamo ću sigurno dovesti ne samo prijatelje na neki zalogaj nego i poslovne partnere, jer super ugodna i nenametljiva atmosfera i izvrsna usluga garantiraju ne samo odličan obrok nego i dovoljno prostora za moje radoholičare da se razmašu o poslu. Također, znam da sam već ponovila sto puta, ali evo još jednom: ovo nije reklama već osobni komentar. Ovaj blog je potpuno nekomercijalan i ja nisam plaćena da o ovome pišem. Moje oduševljenje proizašlo je iz ovog iskustva jer je iskustvo bilo super.

Sad kad smo to razjasnili, nadam se da vam se dopao ovaj malo drugačiji post, jer ne pišem ni blizu onoliko #jedopis-a koliko bih željela. Porciju i pol možete pratiti i na facebooku ili twitteru, gdje joj možete javiti ako odete isprobati, a također ako i vi imate neku zanimljivu preporuku. Isprobajte, uživajte i u slast! 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s