Dvostruko čokoladni keksi

Prije neki dan na poslu se povela žustra rasprava o dostavnim službama koje trenutno niču kao gljive poslije kiše, a kako se jednom od podtema pokazao Mekdonalds i dostava iz istog bilo je nužno, u svrhu uključenosti, u primjer imenovati i omiljeni artikl.

Ja nisam neki ljubitelj “Mekića” jer zapravo uvijek imam brzopripremne hrane kod kuće, ali više se puta dogodilo da vodim potomčicu na dječje rođendane tamo pa zapravo imam omiljeni artikl u Mekdonaldsu i to je – čokoladni keks! Snažno aromatičan, savršeno svjež, bogat – a opet jednostavan, njihov mi je čokoladni keks izvrstan partner šalici kave, a ako je pritom i ugodno zagrijan – nemoguće mu je odoljeti.

I tako sam se sjetila keksića u tom razgovoru, a kako sam po dolasku kući još uvijek u sebi nosila tu sliku savršene hrskavosti i moćno čokoladne arome nije bilo druge nego da iz istih stopa smućkam jednu malu turu keksića… i ovdje nam je dobro došao klasični 1-2-3 recept za kekse, kojeg smo već prije spomenuli.

Potrebno (8 krupnih keksa):
30g margarina, sobne temperature ili otopljenog
60g šećera (bijeli, smeđi ili kombinacija)
90g brašna MINUS 1 žlica
1 žlica tamnog kakao praha
prstohvat soli
1/4 žličice praška za pecivo
30g komadića tamne čokolade ili kombinacije komadića čokolade i sitnih sljezovih kolačića (marshmallows, može i dva velika narezana uz pomoć škara na manje komadiće)

Postupak:
Stavite pećnicu da se grije na 180°C.
Odvagnite margarin i šećer pa ih pomiješajte u kremu uz pomoć špatule.
Dodajte brašno, kakao, sol i prašak za pecivo pa pomiješajte sve u tijesto. Pozor: svaki margarin je različit, pa ako smjesa djeluje presipka dodajte slobodno 1-2 žlice vode da dobijete lijepo tijesto koje sa dade oblikovati.
Na kraju umiješajte i narezane komadiće čokolade* i sljezove kolačiće, ako koristite.
Pomiješajte smjesu na 8 dijelova i oblikujte u kuglice te postavite na odobrani protvan (neljepljivi ili prekriven papirom za pečenje).
Kuglice spljoštite rukom ili dnom čaše u diskove debljine oko pola centimetra. (*ja sam za slikanje ovdje morala staviti malo komadića čokolade i po vrhu, da se vidi da su unutra, ali zapravo ne preporučam tu praksu za svakodnevno pečenje keksića jer čokolada ovako zagrijana s vanjske strane ostane meka i nakon hlađenja).
Pecite u zagrijanoj pećnici 8 minuta, za keksiće hrskave okolo i sa sočnom sredinom ili 10 minuta za potpuno hrskave keksiće.

This slideshow requires JavaScript.

Ohladite na plehu 3 minute nakon vađenja, prije nego ih pokušate preseliti na rešetku da se ohlade do kraja.

Poslužite!

sdr

Ja najviše volim ove keksiće dok su još mlaki, i nije mi još nikad uspjelo da pojedem samo jedan. Super su brzi, hrskavi i snažno čokoladnog okusa, a ako ste dodali i sljezove kolačiće (ili smeđi šećer) imaju i krasnu karameličnu notu.

Potpuno ohlađeni mogu stajati u zatvorenoj posudi nekoliko dana i meni su super kao mali zalogajčić uz popodnevnu kavu na poslu, za što će ovih brzih osam komada sjajno poslužiti – ako niste ispričali kolegama koliko su fantastični! 😉

Dvostruko čokoladni keksi_zalogajIsprobajte ih i vi! Pogledajte i druge slične recepte koje smo već skupa pripremili, poput ovih keksića sa kikiriki maslacem,  brzih keksa od rogača ili ovih keksića sa jamicama punjenim pekmezom. Tegirajte porciju na twiteru ili facebooku i pomognite joj rasti tako da podijelite recept s prijateljima kojima bi se mogao dopasti. Uživajte i u slast! 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s