Krpina pita (zgužvana pita, gužvara od mlijeka)

Ni ne sjećam se kad sam prvi put čula za zgužvanu pitu, gužvaru, jednostavnu gibanicu, ali kako smo u ovom tjednu imali praznik iznenada mi je u glavu uskočila ideja slatke, zgužvane mliječne pite.

“Kod nas” (u regiji koju čine Srbija, Bosna i Hrvatska) pod gužvarom obično se misli na pitu sirnicu pripremljenu tehnikom neujednačenog preklapanja listova – gužvanjem, no ja nisam htjela jesti pitu od sira! Pokušala sam se podsjetiti recepta mliječne pite istražujući, a onda su se preda mnom naprosto otvorila vrata obilja i tako sam našla ovaj recept na blogu It All tastes Greek To Me koji je izgleda upravo kao mliječna pita koje se sjećam. Za ovu priliku malo sam je smanjila, da stane u kalup za pitu od 24 cm, ali također i “poveganila” jer sam umjesto kravljeg mlijeka i maslaca iskoristila domaće sojino mlijeko i biljni margarin, kojeg mnogo češće imam kod kuće.

Naučila sam slučajno još nekoliko stvari; grci i turci također peku mliječnu pitu, Galaktompoureko (doslovno “mliječni burek”) koja izgleda poput baklave i sastoji se od slojeva prekrasnog zlatnog tijesta među kojim je ispečena i “krema” od griza, mlijeka i jaja (kremšnita!), a ovakva se pita gužvara zove patsavouropita, inače u prijevodu s grčkog patsavoura je nešto neujednačeno složeno no također i perilek tj. prljava krpa za brisanje, riječ koja u grčkom kolokvijalno opisuje i ženu dvojbenog ponašanja, kod nas bi se reklo krpa ili češće: “otirač”.

Potrebno:
nekoliko listova vučenog tijesta, za ispuniti protvan koji ste odabrali (meni je trebalo 6)
otopljeni maslac ili margarin

500ml mlijeka (ovdje domaće sojino mlijeko)
4 žlice šećera (30-60g, ovisno o ukusu)
pola žlice chai mješavine začina (cimet, kardamon, đumbir, muškat)
korica sa manje naranče
pola žlice mješavine začina

za posluživanje: šećer u prahu, svježe voće, no također pekmezi ili sladoled

Postupak:
Stavite pećnicu da se grije na 180°C.
Prikupite kore, otopljeni maslac/margarin i odabrani kalup pa prvo dobro premažite kalup margarinom, a zatim premažite i jednu koru koju postavite preko kalupa da služi kao “vanjski omotač” – ovo nije obavezno, no biti će vam lakše vaditi pečenu pitu iz kalupa kasnije ako imate ovu jednu koru postavljenu “u pravom smjeru”.
Nakon što ste postavili prvu koru (rubovi su ostali visjeti vani preko ruba) uzimajte ostale kore, jednu po jednu, pa ih premažite margarinom i zgužvajte, pa spustite “gužvu” kao krpicu u kalup. Tako, koru po koru, ispunite cijeli prostor kalupa.
Kad ste premazali i zgužvali dovoljno kora da gusto ispunite kalup, prevrnite i rubove ove prve kore preko pite, također ih gužvajući, a zatim sve odozgo premažite sa još margarina.
Složenu gužvaru stavite u pećnicu da se peče 20 minuta.

 

Tijekom tih 20 minuta u lončić stavite mlijeko, šećer, začine i koricu naranče (ili žličicu ružine ili narančine vodice) i zagrijte na štednjaku do vrenja, da se sve rastopi i poveže. Čim zakuha ugasite i ostavite da mlijeko stoji sa strane i prožme se aromama.
Nakon 20 mnuta pečenja pitu (koja je već počela zlatiti) izvadite iz pećnice pa je pažljivo prelijte mlijekom (bilo ovako iz lončića ili uz pomoć zaimače) dok sve slatko začinjeno mlijeko ne potrošite među naborima. Vratite pitu u pećnicu i pecite dalje, još 20 minuta.

 

Tijekom pečenja, naravno, imajte oči otvorene da je pokrijete ako prejako tamni ili da stavite ispod nje protvan ako vam je kalup preplitak, a mlijeko kaplje po dnu pećnice, ali inače ne treba nikakvu drugu brigu. Samo gurneš, pečeš, izvadiš, ohladiš koliko imaš snage volje – pa jedeš.

Pečenu pitu izvadite pa ohladite – od 20 minuta do potpuno – a zatim…

poslužite!

pita od mlijeka_posluzena
Ova pita fantastično izgleda, a također tako i miriše. Ovisno koliko ste je zasladili zvati će više ili manje dodataka, što znači da će manje slatke biti savršeni doručak, uz šalicu mlijeka, ali također može biti dekadentni popodnevni desert sa kremastim sladoledom i šakom svježeg voća.

dav

Nakon što sam je izvadila iz pećnice jedva sam dočekala da je mogu rezati (20 minuta) i navalila sam na nju kao manijak, što znači da sam kroz to popodne od prve kriške do polaska na spavanje već pojela 4 komada – POLA PROTVANA!

 

This slideshow requires JavaScript.

Priprema ove zgužvane pite prekrasno je jednostavna, a rezultati su divni za oko i želudac, pa preporučam da je isprobate i vi! Uživajte i u slast! I javite kako se vama dopalo! 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Krpina pita (zgužvana pita, gužvara od mlijeka)”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s