Fini krekeri od dimljenog sira

U prekrasno jesensko popodne čaša vina i sirna plata učinila mi se izvrsnom idejom za opušteno uživanje, a fini krekeri od dimljenog sira bili su logični sljedeći korak.

Ovi su krekeri vrlo brzi za pripremu, a također i vrlo privlačni kao dio pladnja grickalica koje izgledaju mnogo, mnogo kompliciranije nego što zaista jesu – idealni za zabavu za pripremu koje imate samo pola sata vremena 😀

Potrebno (20 krekera promjera 5cm):
1 mali bjelanjak (ili 30g pasteriziranog bjelanjka)
šaka oraha (20g)
65g brašna
30g margarina ili maslaca (sobne temperature!)
pola žličice soli
četvrt žličice kajenskog papra (ili dimljene paprike)
50g ribanog dimljenog sira

Za ukras:
sjemenke kima, maka (ili sezama, lana – po želji), krupna sol

Postupak:
Odvojite žličicu bjelanjka u malu posudicu i pomiješajte ga sa pola žličice vode – to ćete koristiti za premazivanje krekera (da se ukrasne sjemenke zalijepe).
Odvagnite brašno, margarin, orahe (sameljite ako su cijeli), sol, papar/papriku u posudu, pa izgječite vilicom da se maslac izmiješa sa suhim sastojcima i smjesa postane poput mokrog pijeska.
Dodajte ribani sir i ostatak bjelanjka oa rukama BRZO zamijesite tijesto. Za to će vam trebati samo nekoliko trenutaka, da tijesto postane kohezivna lopta. Ovisno o vašim sastojcima možda ćete trebati par kapi vode/mlijeka ili žlicu brašna više, a kugla tijesta koju ćete dobiti biti će meka i podatna i neće se lijepiti za ruke.
Pokrijte tijesto i stavite u hladnjak na 15 minuta.
Po isteku 15 minuta stavite pećnicu da se grije na 200°C.
Dok se pećnica grije ohlađeno tijesto razvaljajte na debljinu od oko 3mm i izrežite na krekere. Ja sam ovdje koristila nazubljeni okrugli modlić promjera 5cm i izrezane krekere sam stavila na neljepljivi pleh (ako vaš nije neljepljiv slažite ih na papir za pečenje). Ostaci tijesta između modli mogu se ponovo stisnuti, razvaljati i izrezati. Zadnja 2 komada obično moram oblikovati u kuglice pa umjesto da kalup utiskujem na tijesto – utisnem tijesto u kalup, da svi krekeri budu isti. Izađe ih 20 od ove količine tijesta.

Složene krekere premažite bjelanjkom s vodom i posipajte željenim sjemenkama i krupnom soli, pa prstima malo pritisnite sjemenke na krekere.
Pecite 10 minuta do savršene hrskavosti, a zatim…

poslužite!

Fini krekeri od dimljenog sira_posluzenoČim izađu iz pećnice ovi su krekeri hrskavi, aromatični i neodoljivi. Ohladite ih na rešetki, a zatim pogrickajte uz čašu vina (ili piva), masline, kockice sira i orahe.

Fini krekeri od dimljenog sira_naslovna2Isprobajte, uživajte i javite kako biste vi još iskombinirali ove fine krekere! Pogledajte i druge recepte koje smo već skupa pripremili, poput ovih od bučinog brašnabezglutenskih krekera ili ovih mini sezamovih krekera. Tegirajte porciju na twiteru ili facebooku i pomognite joj rasti tako da podijelite recept s prijateljima kojima bi se mogao dopasti.

U slast! 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s