Palačinke od rogača

U vrijeme prvih jutarnjih magli i zlatnog popodnevnog sunca koje se poput svježe vrcanog meda prelijeva po brežuljcima nekako uvijek mislim na brajde, na berbe, na hranu za berače, na gibanice, na rogač.

Rogač obožavam, znate već jer smo zajedno pripremili puding od rogača, krem pitu od rogača, kekse od rogača i sočnu pitu od jabuka i rogača,a danas sam poželjela napraviti nešto jednako ukusno, ali još brže! Ove su palačinke sočne, mekane i prekrasno aromatične – sigurno ćete ih obožavati!

Potrebno (2 porcije):
Suho:
80g glatkog brašna
20g mljevenog rogača
prstohvat soli
1/4 žličice sode bikarbone
1/2 žličice praška za pecivo

Mokro:
1 malo jaje*
1 žlica šećera
1 žlica ulja
100g/ml kefira, tekućeg jogurta ili kiselog mlijeka*

Dodaci: ulje za pečenje, voće i slatki dodaci za posluživanje

*Za vegansku varijantu jaje zamijenite lanenim jajetom, od 1 žlice mljevenog lana pomiješane sa 3 žlice vode, a kefir/kiselo mlijeko mješavinom 100 ml sojinog mlijeka 1 male žličice octa. Ako imate veganski proteinski prah 1 žlicu brašna zamijenite 1 žlicom proteinskog praha za bolju teksturu.

Postupak:
U jednoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke; brašno, rogač, sol, sodu i prašak za pecivo.
U drugoj zdjeli pomiješajte sve mokre sastojke; jaje, šećer, ulje i kefir.
Pomiješajte suhu i mokru smjesu sa nekoliko poteza pjenjačom. Dobiti ćete gusto aromatično tijesto koje će biti predivno kremasto i glatko, a također ćete odmah primijetiti da je vrlo rahlo i pjenuušavo.

Ugrijte prikladnu tavu i ispecite palačinke na umjerenoj vatri, mažući tavu između tura palačinki sa malo ulja (ja volim kokosovo) i ne napuštajući kuhinju između jer su ovo palačinke koje se brzo peku i tamne.

Poslužite!

palacinke od rogaca_posluzeno2Pečene palačinke predivno su dignute i pjenušave i izvrsnog okusa uz najrazličitije dodatke. Ja sam ih ovdje poslužila sa malo nutele, domaćeg kikiriki maslaca i (vjerojatno posljednje ovogodišnje) svježe maline.

palacinke od rogaca_posluzenoSirupi poput ovog od borovnice također su odličan dodatak, kao i ukuhano voće ili zaslađeni jogurti ili kremasti umaci poput karamele.

palacinke od rogaca_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast! Porciju i pol možete pratiti i na facebooku ili twitteru, gdje je možete tegirati i podijeliti kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s