Kako čuvati špinat

Danas u tehnici srijedom imamo jedan mali trik koji mi se čini zgodan za podijeliti jer je vrlo koristan za smanjivanje bacanja hrane, a također jer svaki put kad ga primijenim budem toliko oduševljena rezultatima da želim da ga svatko zna!

Znate već da ja volim dobre ponude i “proći jeftinije”, a kupovanje hrane na sezonskom sniženju ili na kraju roka je jedna od velikih stavki koja pomaže mom budžetu. Ovaj trik naravno nije dobar samo za špinat već za sve lisnato povrće: salate, mišance, blitve i medvjeđe lukove – no nekako ga najviše smatram “trikom za špinat” jer je on najskuplji i najosjetljiviji.

Sigurno ste primijetili da se zelenje, poput špinata, trenutno najčešće prodaje u plastičnom pakiranju – ponekad kombinaciji podloška i plastične vrećice, a najčešće samo perforiranoj vrećici. Takve vrećice na svojim unutarnjim površinama kondenziraju vlagu i kad donosite špinat iz trgovine kući on će se prvo ugrijati, a zatim će se vlaga iz dišućeg lišća skupiti na unutarnjoj strani vrećice – što će onda u dodiru sa listovima ubrzati kvarenje. Ako ste nekad zaboravili dan ili dva na zelenje nakon što ste ga donijeli kući sigurno ste se sablaznili nad smradom koji vas je dočekao po otvaranju pakovanja, a onda vas je dotukla količina listova koju ste morali baciti prije nego ste ga stigli iskoristiti. Situacija je još gora ako kupite špinat na kraju roka, pa u tom slučaju primjenjujem sljedeću proceduru:

Po dolasku kući, pogotovo ako su veliki rasponi toplog i hladnog između temperatura u trgovini, transportu i vašem hladnjaku, odmah izvadite špinat iz vrećice i rasprostrite ga po velikoj površini (npr. stolu prekrivenom stolnjakom) da se osuši. Vrećicu od pakiranja reciklirajte, a eventualne zgnječene listove bacite. Za razliku od onih samo prerezanih ili otrgnutih, ovi zgnječeni će se odmah usmrditi.

Kad se špinat osušio pronađite čistu plastičnu vrećicu i nekoliko kuhinjskih salveta. Salvete složite s unutarnje strane vrećice, prvo na dnu – a zatim, kako budete punili vrećicu listovima, također stavite salvete sa strane i odozgora. Nije potrebno više slojeva i puno salveta, obično su dovoljne 4, samo da listovi ne budu u neposrednom kontaktu sa vrećicom.

Napunjenu vrećicu zavežite, a zatim je možete staviti u hladnjak – na mjesto gdje neće neposredno biti u kontaktu sa stražnjim zidom ili drugim stvarima koje stavljate tople u hladnjak, da se smanji kondenzacija.

Ovako pripremljen špinat obično u mom hladnjaku može izdržati 5-7 dana – što bude dovoljno da pojedem 500g špinata dodajući ga u salate, variva ili frapee bez kuhanja. (Za tople pripreme obično odjednom treba velika količina špinata pa ga je lakše potrošiti brzo.)

Da ne bude cijeli post danas samo govorancija, evo i jedan brzi recept za jedno od mojih omiljenih “čistim hladnjak” variva 🙂

Potrebno:
žličica ulja
pola srednje glavice luka, usitnjeno
dvije male mrkve, narezane na kriške
1 ljetna tikvica, usitnjena
kukuruz sa jednog klipa za kuhanje/pečenje koji ste zaboravili u hladnjaku pa je uvenuo
1 žuta paprika
1/4 mjerne šalice (60g) crvene leće
1/4 mjerne šalice (60g) heljde
1/2 žlice vegete ili vegetarijanskog bujona (i/ili sol i papar)
2 žlice paste od rajčice ili 4 suhe rajčice, usitnjene
1 litra vode

Postupak:
Prikupite sve sastojke, nasjeckajte luk pa stavite odabranu posudu na vatru i ugrijte u njoj ulje.
Ubacujte u posudu redom, sjeckajući između ubacivanja: usitnjeni luk, narezanu mrkvu, komadiće tikvice, kukuruz sa klipa, papriku – sve dobro promiješajte. Ako imate kuhalo za vodu ulijte toplu vodu na vrh jer će trajati kraće da smjesa zakuha, a ako ne ulijte hladnu pa pokrijte i zakuhajte.
Kad je voda provrela ubacite leću, heljdu, sol, papar, začine, pastu od rajčice ili usitnjenu sušenu rajčicu.
Kuhajte varivo u polupokrivenoj posudi na laganoj vatri oko 12-15 minuta.

Poslužite vruće, sa nešto špinata umiješanog u zadnji čas prije posluživanja ili…

dav

odaberite lijepi veći tanjur, izgrabite špinat iz vaše specijalno pripremljene vrećice, operite ga i narežite na manje komade pa složite u dno odabranog tanjura. Na vrh špinata, poput salate, složite ohlađeno varivo.

dav

Ovaj način sa mješavinom svježeg špinata i hladnog kuhanog povrća je moj omiljeni. Nalazim da mladi špinat ima posebno krasan, kremast i osvježavajuć okus, kad ga jedem svježeg uz nešto meko i začinjeno, poput ovog brzog variva.

Ostale opcije su naravno i druge kombinacije povrća, ali također i začinjeni grah ili ova salata od slanutka. Fantastično!

dav

Isprobajte, uživajte i javite kako biste vi još iskombinirali svježe listove špinata! Pogledajte i druge recepte koje smo već skupa pripremili, poput cilbira ili ove keto opcije saag paneera. Tegirajte porciju na twiteru ili facebooku i pomognite joj rasti tako da podijelite recept s prijateljima kojima bi se mogao dopasti.

U slast! 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s