Začinjene zobene sa šljivama, jogurtom i kikiriki maslacem

U zadnje vrijeme posao je ludnica i u konstantnom trku iz zadatka u zadatak propustim primijetiti protok vremena i smjenu godišnjih doba, no kućne obaveze važne su koliko i poslovne pa sam tako u petak, nakon posla, uglavinjala u obližnji Kaufić ne bih li nas opskrbila mačjim pijeskom i tamo ugledala – šljive!

Ove ogromne, okrugle, plave ljepotice crvenog mesa često vidim na pladnju danaka gostima na poslu, ali najčešće su tvrde, izvansezonske, ljepotice “izvana”, no vidjevši ove odmah sam znala da će biti drugačije. Dobra šljiva ostavlja za sobom puna usta slasti i bogat bazen sjećanja koja nosimo i kroz godine, a ako je uz njih i malo cimeta naprosto su nezaboravne.

Potrebno (1 porcija):
1/3 (mjerne) šalice zobenih pahuljica (45-50g)
pola žlice chia sjemenki
prstohvat soli
pola žličice mješavine začina (npr.chai) ili samo cimeta
1 žlica smeđeg šećera
1 šalica (240ml) vode

Dodaci:
2 velike zrele šljive
50g jogurta po želji (ovdje jabuka, šipak, hibiskus, ali bilo koji mliječni ili biljni koje volite je dobar)
velika žlica domaćeg kikiriki maslaca

Postupak:
Prikupite sve sastojke.
U pogodnu posudu stavite sve sastojke za zobenu kašu; pahuljice, chia sjemenke, sol, začine, šećer i vodu pa kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta do željene gustoće (stanite malo ranije nego je dosegnete, jer će se hladeći još zgušnjavati).
Dok se kaša kuha operite i očistite šljive i narežite ih na manje komade. Ove okrugle šljive nisu “kalanke” tj. koštica im uvjek ostaje čvrsto pričvršćena u mesu pa je najbolji način da ih očistite tako da oštrim nožem režete trokutaste kriške (poput narančinih odsječaka), a ono mesa što ostane na koštici iskoristite kao zajogajčić dok čekate da se sve složi.

Kuhane zobene stavite na prikladan tanjur, a na njih složite dodatke: narezane šljive, jogurt, čvrsto promiješani, tekući kikiriki maslac, a zatim…

poslužite!

dav

Ove su zobene jednostavno neodoljive! Kombinacija toplih i hladnih elemenata čini ih ujedno vrlo ugodnima za jesensko jutro, ali i izvrsnima za probuditi osjetila.

dav

Cimet, kardamon, klinčić i druge arome iz mješavine začina čine da vam kuća miriše na svježe pečen kolač, a bogati okus kikiriki (ili bademovog) maslaca učiniti će taj obrok ne samo fantastično ukusnim već i izvorom dugotrajne sitosti.

dav
Opušteno jutro uz inspektora Luxa 🙂

Isprobajte, uživajte i javite koje još dodatke volite na vašim vrućim zobenim pahuljicama! Pogledajte i druge recepte koje smo već skupa pripremili, poput ovih macha zobenih, slanih zobenih sa karameliziranim tempehom ili ovih inspiriranih Indijom. Tegirajte porciju na twiteru ili facebooku i pomognite joj rasti tako da podijelite recept s prijateljima kojima bi se mogao dopasti.

U slast! 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s