Vafli sa sirom i medom

Kako se polako vraćamo u dio godine pogodan za raskošnije doručke sa pripremom koja uključuje malo termičke obrade ja sam se – naravno! – zaželjela deserta za doručak, no nisam se mogla odlučiti kuda krenuti od pustih opcija, a onda je inspiracija stigla iz nepredviđenog smjera.

Iako nije nečuveno da Lidl* prodaje knjige i već ih je imao nekoliko u ponudi, nedavno se u ponudi pojavio set od 6 “Mala slatka izdanja” knjižica koje su me neodoljivo podsjetile na knjižice iz edicije “150 Recipes” kojih već imam nekoliko i izvrsne su zbirke recepata, ali još više izvori inspiracije jer su slike prekrasne, recepti vrlo izvedivi, a mini format savršen za popodnevno prelistavanje nakon drijemeža – što je upravo slučaj i sa ovim knjižicama. (Dodatno moram pohvaliti Lidl što su izgleda uzeli pravog prevoditelja, jer su recepti prevedeni sa smislom i izvrsnim riječnikom).

Mi smo ovdje na Porciji već ispekli cijeli niz vafla: od slanih od heljde sa čupanim gljivama, do vafla od punjenja za pečenku, čokoladnih vafli, sendvič vafli od bučinog brašna, jesenskih vafli sa ukuhanom jabukom i quinoinih vafli punih proteina – a sada ćemo arsenalu dodati i jedne s medom i sirom. Ovi doručkovni vafli inspirirani su receptima u knjižici Vafli, crepes i palačinke, a pojednostavljeni su i prilagođeni pociji za jednog ili dvoje, jer se od količine tijesta dobiju 4 mala vafla, odnosno dva vafl-sendviča, idealna kao lagani doručak ili zalogaj uz kavu.

Potrebno:
40g integralnog brašna
65g mlijeka
1 žlica meda (ili drugog tekućeg zaslađivača, poput javorovog ili agavinog sirupa)
1 žlica maslaca od kokosa (pasta od mljevenog sušenog kokosa, ili žlica otopljenog kokosovog ulja i pola žlice kokosovih pahuljica)
1 jaje, razdvojeno na žumanjak i bjelanjak**
prstohvat soli
1 žlica sitnih zobenih pahuljica
malo kokosovog ulja za premazivanje kalupa
Svježi sir (ja volim nemasnu skutu) i med za posluživanje

Postupak:
Prikupite sve sastojke, locirajte vaš aparat za vafle (u slučaju da ga nemate možete smjesu ispeći i kao debele palačinke).
U jednu zdjelu stavite brašno, mlijeko, med, kokosov maslac zobene i žumanjak pa pomiješajte.
Upalite vafler da se grije.
Bjelanjak sa malo soli istucite u čvrsti snijeg pa trećinu po trećinu pomiješajte sa ostalom smjesom – pažljivo, preklapajući i ne treskajući, da zadržite zrak u tijestu jer će on dati vaflima lijepu pjenastu strukturu.
Premažite kalup sa malo kokosovog ulja i raspodijelite tijesto – meni je bilo dovoljno za 4 mala vafla u ovom četvrtastom vafleru, ali ako imate ovaj okrugli sa srcima onda podijelite na 2 porcije i tako ispecite do zlatne boje i savršene strukture – vani hrskavo, unutra sočno.
Pečene vafle vadite na rešetku da se ne skuplja vlaga pod njima na tanjuru jer onda više neće biti hrskavi.

Dok se vafli peku postavite stol i pripremite dodatke; svježi ili krem sir – bilo mliječni ili vegansku varijantu, med ili sličan sirup. Skuhajte čaj ili kavu (ili ugrijte/potočite mlijeko).
Kad ste ispekli sve vafle odmah ih…

poslužite!

Vafli sa sirom i medom_posluzenoOvi su vafli krasno mirisni, pjenušave strukture, ali također i vrlo supstancijalni obrok jer imaju mnoštvo masnoća i vlakana u svim tim pahuljicama i kokosima i jajima.

Vafli sa sirom i medom_medSloj svježeg sira daje izvrsnu dozu svježine, ali također i krasnu opreku odabranom medu ili sirupu svojom hladnoćom, a također i kiselkastom notom. Naravno, ovo nisu jedini dodatci koje možete poslužiti uz ove vaflice i biti će odlični i uz nešto svježeg ili smrznutog voća ili kuhano voće iz kompota, ali ovaj brzi i jednostavni način sigurno će vas također oduševiti.

Vafli sa sirom i medom_zalogajAromatični i vrlo brzi, jednostavni, ali profinjeni. Poslastica!

Nadam se da vam se dopao ovaj brzi i slasni recept i da ćete ga isprobati, uživati i da će vam biti u slast! Porciju i pol možete pratiti i na facebooku ili twitteru, gdje je možete tegirati i podijeliti sa nama svoje kreacije 🙂

*ovo nije reklama već osobni komentar. Ovaj blog je potpuno nekomercijalan i ja nisam plaćena da o ovome pišem. Sad kad smo to razjasnili, ako naletite na još koju knjižicu iz serije – svakako je prolistajte jer su za svaku preporuku!
**Za vegansku varijantu: ako želite izostaviti jaje možete ga zamijeniti lanenim jajetom ALI morate dodati u suhu smjesu pola žličice praška za pecivo i u biljno mlijeko jednu žličicu jabučnog octa

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s