Okonomiyaki – jednostavni popečak od zelja

“Popečak od zelja” apsolutno NE zvuči kao neko super jelo koje svakako treba probati, ali japanski okonomiyaki upravo to jest: super jelo koje treba probati!

Okonomi yaki, dvije riječi koje čine japanski naziv okonomiyaki, u direktnom prijevodu znače izbor i pečeno i često se prevode sa sintagmom “što god želiš, pečeno” i baš kako sintagma daje i naslutiti ovo je jelo koje ima mnoštvo varijacija – a sve one počinju od popečka ili palačinke od zelja. Zelje, kao namirnica sa mnogo prirodnih glutamata, izvrsna je namirnica za vrlo slasni zalogaj pun umamija, a svaki od dodataka kojima ga možete obogatiti, poput jaja, kriški slanine ili prženih rezanaca i začinjenih umaka dodati će još takvog dojma.

Ovaj mali temeljni recept koji ću vam danas pokazati vrlo je jednostavan i brz, a također savršen kao lagani doručak ili večera onda kad želite nešto puno okusa, a sa malo kalorija – meni idealno u ovim prevrućim, prevlažnim danima.

Potrebno (1 okonomiyaki, dovoljan za doručak ili laganu večeru):
200-tinjak grama zelja (napa ili običnog) narezanog na tanke trake
1 jaje
žlica-dvije vode
1 žlica brašna
sol, papar
ulje za prženje

Dodaci za ukrašavanje:
zeleni dio mladog luka, usitnjen
prženi sezam
okonomiyaki umak (2 žlice kečapa + žličica worchestershire umaka)
majoneza (tradicionalni ukras, ali danas sam ju izostavila)

Postupak:
Prikupite sve sastojke, izvadite pogodnu tavu koja se ne lijepi i lopaticu za okretanje.
Usitnite zelje. U dubokoj zdjeli istucite jaje sa žlicom vode, začinite soli i paprom pa dodajte žlicu brašna i pomiješajte u rijetko tijesto.
Tijestu dodajte zelje i temeljito pomiješajte pa ako je potrebno dodajte još malo vode ili brašna. Zelje treba biti prekriveno tijestom, ali ne “plivati” u njemu.
Zagrijte tavu na srednjoj vatri, dodajte ulje i namažite tavu, a zatim cijelu smjestu zelja stavite u jednoj hrpi na tavu.
Koristeći lopaticu ili špatulu izravnajte zelje u popečak, a ako smjesa curi sa strane oblikujte ju u lijepu okruglu palačinku.
Pustite da se okonomiyaki peče na prvoj strani, bez naguravanja, na srednjoj ili malo slabijoj vatri – da zelje stigne omekšati i smjesa se fino karamelizirati izvana i termički obraditi u sredini palačinke.
Nakon jedno 4-5 minuta pečenja provjerite da li okonomiyaki lako klizi pa ga uz pomoć lopatice – ili ako niste sigurni da će ostati u jednom komadu, onda uz pomoć tanjura na koji ćete palačinku skliznuti van pa je naopako vratiti u tavu – okrenite.
Popravite oblik ako treba pa ispecite i drugu stranu.

This slideshow requires JavaScript.

Pečeni okonomiyaki izvadite na tanjur pa na još toplu palačinku dodajte dodatke: premažite umakom, našpricajte majonezom, posipajte tostiranim sezamom i zelenim dijelovima mladog luka pa…

Poslužite!

sdr

Ovaj je popečak od zelja apsolutno fantastičan! Slan, pun prekrasnog umami okusa, a također i prirodne slatkoće zelja koje je sjajno nadopunjena slatkim notama kečapa, naprosto mami i potiče apetit, a također je pun vlakana i prilično velik obrok koji lako zavara da je mnogo supstancijalniji nego što jest.

Kalorijska vrijednost ovakvog jednostavnog okonomijakija, sa svim dodacima jedva doseže 300-tinjak kalorija, ali lako ga možete nadopuniti i poslužiti uz najrazličitije dodatke po vašem izboru.

Isprobajte ga, uživajte – i javite kako vam se dopalo. Porciju i pol možete pratiti i na facebooku ili twitteru, gdje je možete tegirati i upitati nešto ili je razveseliti slikama iz vlastite kuhinje. U slast! 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s