Tripice

Sigurno ste već čuli: sa tripicama nema srednjeg puta – ili ih vole ili mrze – a moram vam reći da tu ima mnogo toga za voljeti.

Veliki sam podržavatelj toga da ako već ubijamo životinju za hranu onda i iskoristimo sve dijelove što znači da rado na jelovniku vidim i odrezak i iznutrice, u ovom slučaju ta je iznutrica ovojnica junećeg želuca. Tvrdi mišićni zid preživača vrlo je žilav komad, posebne arome, no također je i niskokakoričan, prepun proteina i izuzetno sposoban upiti druge umami arome i okuse što ga sve čini poslasticom u nebrojenim zemljama svijeta.

Danas ćemo pripremiti vrlo jednostavan temeljni recept koji možete poslužiti uz bilo koji prilog po izboru, od salata, kruha, pire krumpira, riža ili tjestenina, a također može biti izvrsno punjenje za sendviče ili tortilje.

Potrebno (recept je za 4 porcije jer je paket očišćenih i prokuhanih tripica obično veličine 500g):
500g očišćenih i prokuhanih tripica*
voda za kuhanje

kriška dimljenog špeka, usitnjena
srednji luk, usitnjen
veća mrkva, narezasna na male kockice
2-3 rebra celera, narezana na male kockice
2dlc guste pasate od rajčice
2 žlice paste od rajčice
lovorov list
500-750ml domaćeg temeljca (ili kocka za juhu otopljena u toliko vruće vode)
začini po želji: sol, papar, crvena paprika, peršin, češnjak

Postupak:
Prikupite sve sastojke.
Tripice oslobodite pakovanja, stavite u vodu i dovedite na jakoj vatri do vrenja. Prokuhajte 10 minuta. Imati će poseban miris tijekom kuhanja, ali nakon tih 10 minuta kad ih ocijedite miris će ubrzo nestati. Ocijeđene tripice stavite sa strane.
U pogodnoj posudi na srednjoj vatri dovedite komadiće dimljenog špeka do prženja, puštajući da se masnoća iz njega optopi. Kad izgleda hrskavo i oslobodi puno masti dodajte usitnjeni luk, mrkvu i celer i pržite uz miješanje da malo omekšaju, a zatim dodajte tripice, lovorov list, pasatu i pastu od rajčice – dobro izmiješajte i dopunite temeljcem.
Pustite da prokuha, a zatim pokriveno, na srednjoj vatri kuhajte 15 minuta, da sve omekša i zgusne se.

Probajte koju tripicu i probajte tekućinu u kojoj se kuha pa dodajte soli i začina po želji i dokuhajte još koju minutu ako je potrebno, što će vam taman dati vremena da dovršite prilog ili tostirate kriške kruha na grilu, a zatim…

Poslužite!

dav

Slasno i aromatično, prepuno snažnih umami okusa, ovako se posluženo jelo često nadopuni posipanjem peršinom (ili žlicom pesta umješanima netom prije posluživanja) i okusom i prezentacijom vrlo podsjeća na gusti gulaš.

sdr

Osim “na žlicu” ovako pripremljene tripice odlične su i za puniti sendviče, i sjajno se slažu sa zrelim sirevima poput ribanog parmezana. Ako drugu porciju spremim u hladnjak zgusne se, kao u želatini, i takva mi je najdraža za punjenje u meke lepinje ujutro ili za staviti sa još malo dodataka (kao grah i usitnjena salata) u tortilju, jer smojim snažnim okusom izvrsno podnosi ljute umake.

This slideshow requires JavaScript.

Isprobajte i vi! Uživajte i neka vam je u slast, i javite kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Tripice”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s