Mafini iz friteze na vrući zrak (air fryer)

Jedan od zanimljivih detalja unutar reklame i na kutiji friteze na vrući zrak je pojavljivanje mafina kao nečega što je moguće pripremiti u njoj. Nakon malo eksperimentiranja današnji recept donosi ideju za izniman slatkiš.

Naravno, ove mafine možete ispeći i u običnoj pećnici, sa ili bez ventilatora, a lako je za tu priliku udvostručiti ili utrostručiti recept da dobijete tijesta za svih 6 kalupića malog protvana za mafine… no, napraviti ovako samo dva komada, i to samo za 10 minuta (12 sa pripremom) čini mi se kao sjajna ideja i vrlo praktična sugestija za mala kućanstva, poput mojega.

Potrebno (2 mafina):
40g brašna
2 žlice šećera
1 žlica nezaslađenog kakao praha
prstohvat soli
1/4 žličice praška za pecivo
prstohvat sode bikarbone
1 žlica ulja
3 žlice mlijeka (45g)*
sljezovi kolačići* (12 mini ili dva velika narezana na nanje dijelove)

Oprema:
2 silikonske košarice za mafine (ako koristite drugačije kalupe, poput papirnatih, malih vatrostalnih zdjelica ili metalnih kalupića – morati ćete malo prilagoditi vrijeme pečenja u vašoj fritezi, držite oči otvorene i provjerite koji put oko 5, 7 10 minuta – pa skratite ili produžite vrijeme po potrebi)

Postupak:
Pripremite odabrane kalupe.
Pomiješajte u zdjelici sve sastojke za tijesto, osim sljezovih kolačića (marshmallows) čime ćete dobiti gusto tijesto.
U pripremljene kalupe prvo stavite po pola tijesta, nabodite u njih nekoliko komada sljezovih kolačića pa dopunite sa drugom polovicom tijesta i na vrh ukrasno složite ostale sljezove kolačiće.
Spustite napunjene kalupe u košaru friteze na vrući zrak (moja je Gorenje AF1500), namjestite na 180°C i 10 minuta, gurnite košaru u fritezu i pustite da se peku.

mafini iz friteze na vruci zrak_prijeNakon deset minuta (to je tri minute grijanja friteze i 7 minuta pečenja!) kolačići bi trebali biti raskošno dignuti, suhi i elastični na dodir, odvojeni od ruba kalupa. Sljezovi kolačići na vrhu napuhnuti su i lagano karamelizirani na rubovima.

mafini iz friteze na vruci zrak_peceniOvi su kolačići osmišljeni takvi da su hrskavih rubova, meki i raskošno dignuti – a u sredini imaju meko srce vrućeg tijesta, poput lava kolača (fondan). Ako želite da budu jače pečeni pustite ih još tri minute duže – no meni su savršeni ovakvi i takve sam ih…

poslužila!

mafini iz friteze na vruci zrak_posluzenoUz svježe ili zaleđeno voće, tučeno slatko vrhnje ili kuglicu sladoleda ovi su mafini jednostavno savršena desertna porcija za svaki dan ili posebnu priliku. Iako je slične kolačiće moguće pripremiti i u mikrovalnoj, tekstura ovih iz friteze na vrući zrak potpuno je drugačiji kolač (mikrovalna kuha iznutra prema van, a air fryer obrnuto).

mafini iz friteze na vruci zrak_zalogaj
Savršeni zalogaj *.*
mafini iz friteze na vruci zrak_fondan
Rastopljena sredina 🙂

Vjerovatno ste već iz mojeg prethodnog posta zaključili da sam sasvim očarana ovom prekrasnom mašinom (i sigurna sam da će biti još eksperimenata koji će se pojaviti ovdje), a do tada podsjećam vas da Porciju možete pratiti na facebooku ili twitteru i tamo mi reći kako je vama uspjelo, a također i sugerirati neki drugi eksperiment ili recept koji bi valjalo testno pripremiti u ovoj fritezi.

Isprobajte, uživajte i u slast!

*Ako koristite biljno mlijeko (poput sojinog, zobenog ili kokosovog koje smo ovdje naučili pripremati) i veganske sljezove kolačiće (bez želatine) dobiti ćete potpuno veganske mafine.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s